Actueel reisadvies: maak alleen noodzakelijke reizen image
Flickr .

Actueel reisadvies: maak alleen noodzakelijke reizen

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen voor de hele wereld. Uiteraard staat ook de reisbranche volledig op zijn kop. De situatie verandert razendsnel, maar dit is het laatste reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit artikel is up-to-date tot 18 maart 17.00 uur

Ik ga op vakantie naar een land waar het coronavirus is geconstateerd. Mag ik er nog heen en kom ik dan wel thuis?

Voor alle landen geldt inmiddels minimaal code oranje: alleen noodzakelijk reizen. Alle vakantiereizen naar het buitenland worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden. Dit reisadvies is niet bindend en als je tóch de reisplannen voort wilt zetten, moet je er rekening mee houden dat veel landen inreisbeperkingen hebben afgekondigd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, dus ook voor Nederlanders. De website van de International Air Transport Association (IATA) houdt nauwkeurig bij voor welke landen welke restricties gelden. Check op de site welke restricties op jóúw specifieke reis van toepassing zijn. Houd er rekening mee dat de maatregelen razendsnel veranderen en het ene na het andere land op slot gaat.

Bij je vakantiebestemming komen is één, terugkeren is weer een ander verhaal. Onze Rijksoverheid heeft al maatregelen genomen tegen passagiersvluchten uit Italië, Iran, China en Zuid-Korea, en meer landen zullen in de nabije toekomst zeer waarschijnlijk volgen. Toch leert een blik op het aankomstbord op Schiphol dat er nog steeds vluchten uit deze landen aankomen. Luchtvaartmaatschappijen uit bovenstaande landen sturen lege vliegtuigen onze kant op, zodat crew of landgenoten mee terug naar huis kunnen.

Momenteel zijn er nog circa 200.000 Nederlanders op reis in het buitenland. De directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen verwacht dat het minstens nog enkele weken duurt voordat iedereen terug is gehaald naar Nederland. Zo kom je vroeg of laat wel thuis, maar echt van harte gaat het niet. Denk dus goed na voordat je in het vliegtuig stapt!

Is het nog wel verstandig om op vakantie te gaan?

Nee, gezien het advies van de Rijksoverheid, de negatieve reisontwikkelingen die zich razendsnel opstapelen en het ontwrichtte sociale leven is het niet verstandig om te reizen. 

Moet ik in quarantaine als ik terugkeer uit een land waar het coronavirus heerst?

Nee, dit is niet nodig als er geen gezondheidsklachten zijn. Maar als je in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten, zoals hoesten) moet je thuisblijven én telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Gaat er nog vliegverkeer naar risicogebieden, zoals Noord-Italië? 

Er gaan nog vluchten, maar airlines hebben de frequentie van vluchten teruggebracht. Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden, tenzij de betreffende overheid de verregaande maatregelen heeft genomen met betrekking tot de in- en uitgaande vluchten. Overigens móéten luchtvaartmaatschappijen zich aan internationale regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houden, om de gezondheid van personeel en passagiers aan boord te waarborgen.

Betaalt de reisorganisatie mijn reiskosten terug bij een negatief reisadvies?

Sommige reisbureaus en touroperators geven aan dat zij al geboekte reizen alleen annuleren als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uitbrengt. Hiermee doelen ze op een rood reisadvies, oranje is nog te ‘veilig’ om kosteloos te kunnen annuleren. Op je reisverzekering hoef je over het algemeen ook niet te rekenen bij een oranje reisadvies, tenzij je ook verzekerd bent tegen de uitbraak van besmettelijke ziektes. Kortom: alleen bij een rode markering van het ministerie van Buitenlandse Zaken maak je een goede kans op een vergoeding, anders is het een lastig verhaal.