Aragon

'411988' door jpr '411988' door jpr

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Betoverd door de kloo

jpr

In het binnenland van Noord Spanje vind je een van de mooiste kloven van Europa: Congost de Mont Rebei. Een uitdagend smal wandelpad slingert op een paar honderd meter boven het water de avontuurlijke wandelaar deze prachtige kloof in.

'457145' door adelheid '457145' door adelheid

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Spaanse woestijn

adelheid

In het noorden van Spanje, net tegen de Pyrineeen aangeplakt is een natuurgebied met een heel Eigen, afwijkend karakter. Het heet Bardenas Reales en ligt in de provincie Navarra (die keus had ik hierboven niet, dus de naaste buur maar gekozen). Het is een prachtig, verlaten gebied waarin je je eerder in de VS want dan in Spanje. Prachtige strukturen in de 'zand' Bergen die je ziet.

'487367' door adelheid '487367' door adelheid

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Dorp in de Pyreneeen

adelheid

De Spaanse Pyreneeen zijn prachtig. Er zijn allerlei mooie routes te rijden en te bewandelen, zoals in het park Ordesa y Monte Perdido. Helaas hadden wij vrij slecht weer, maar konden toch een heldere foto maken van het dorpje Ainsa wat mooi op een heuvelkam ligt met de hoge bergen erachter.

'498603' door Sandral '498603' door Sandral

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Middeleeuws...vesting

Sandral

Alquezar; De bouw van dit dorpje is 1200 jaar geleden begonnen, maar hoog boven het dorp staan het spectaculair gelegen kasteel en de 16e-eewse collegiale kerk, met mooie kloostergang en kerkschat, die er als eersten stonden. .De naam Alquezar is afkomstig van Al-qasr, wat in het Arabisch 'fort' betekent, en het autovrije dorp is volledig gerestaureerd, maar heeft absoluut zijn middeleeuwse karakter behouden en ligt op een heuveltop aan de rand van de kloof van de Rio Vero. Hiervandaan zijn mooie wandelingen te maken,o.a. in de kloof, zoals de 'ruta de las passarellas, die zo'n 2 uur duurt in een normaal tempo en niet al te steil is. Grote groepen gieren, van 100 tot 200 stuks cirkelen hoog boven het dorp op de thermiek.Nog nooit gezien.. Camping Alquezar ligt op korte rij-afstand van dit dorp, en zijn we 's avonds, met volle maan teruggegaan, om nogmaals van deze bijzonder sfeer te genieten.

'388801' door adelheid '388801' door adelheid

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Mallos de Riglos

adelheid

In de uitlopers van de Spaanse Pyreneeen, in het zuiden van Aragon ligt het plaatsje Riglos wat bewaakt wordt door deze enorme stenen pillaren (Mallos) van zo'n 300m hoog. Indrukwekkende formatie en een eldorado voor berg beklimmers.

'335885' door noiram '335885' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Bouwval Noord Spanje

noiram

In de Noordspaanse regio Aragon merk je duidelijk dat kleine dorpjes langzaam leeglopen. Tijdens een wandeling door Juseu, een piepklein dorp ten zuiden van de Pyreneeen, wonen nog een stuk of 30 mensen. Er is veel leegstand. Het proces van de ontvolking in dit gebied is prachtig een een kleine roman beschreven: De Gele Regen, door Julio Llamazares. Een aanrader!

'334341' door noiram '334341' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Los Mallos de Riglos

noiram

Op de foto zijn de hoge steile rotsformaties te zien die het stadje Riglos tot belangrijk klimcentrum van Noord Spanje maken. Talloze waaghalzen klimmen tegen deze wand omhoog. Het stadje zelf stelt niks voor, maar het is er een drukte van belang!

'558990' door TravelGoom '558990' door TravelGoom

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Pasarelas de Montfalc

TravelGoom

De Pasarelas de Montfalco vormens een spectaculaire wandelpassage door het Montsec gebergte. In twee etappes gaat het langs de bergwand ophoog waarbij het lijkt alsof je op pallets loopt. Je overbrugt max. 60m en hangt letterlijk boven het stuwmeer. Geen makkelijke wandeling, je bent zeker 4 uur onderweg exclusief het uur over de grindweg naar het beginpunt bij de Montfalco herberg zo'n 40km te noorden van de grote stad Lleida.

'504332' door agrotewal '504332' door agrotewal

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Peña Montañesa

agrotewal

Wanneer je in Ainsa verblijft heb je zicht op deze mooie berg, die de omgeving domineert. Peña Montañesa heeft een hoogte van nog net geen 2300 meter, maar is al van veraf te herkennen aan zijn aparte vorm. Helemaal mooi als de zon ondergaat.

'503794' door agrotewal '503794' door agrotewal

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Wandelen in de...Pyre

agrotewal

wandelen in de Pyreneeën het klinkt bijna oubollig, maar niets is minder waar. Het is zwaar, mooi en tegelijkertijd afzien. Maar o wat krijg je er veel voor terug, prachtige vergezichten, spierpijn en heel veel voldoening.

'511272' door wisseschout '511272' door wisseschout

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Prachtige rit langs..

wisseschout

Embalse de Yesa is een stuwmeer gelegen tussen Pamplona en Juca. We haden het geluk met de felle opklaringen en dreigende wolkenluchten boven het meer.

'373419' door noiram '373419' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Bergdorp

noiram

In de Pyreneeën in het noorden van Spanje kom je van die dorpjes tegen die wel tegen de wand van de berg lijken te zijn aangeplakt. Met onwaarschijnlijk steile en smalle weggetjes. We huurden eens in Juseu een huis waarvan we de toegangsweg omhoog na de eerste keer niet meer op durfden met onze auto. Nadat de bagage was uitgeladen en we na wat eerste boodschapjes onder aan het weggetje stonden om omhoog te rijden besloten we dit niet meer te doen. Twee weken lang sjouwden we alle boodschappen naar boven en naar beneden. We parkeerden op een pleintje onder aan het weggetje! De verhuurder, die tevens onze buurman was, lachte zich slap: "er komen hier verhuiswagens omhoog als het moet!!" Nou...wij niet dus..

'409129' door corriebalten '409129' door corriebalten

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Spaans binnenland..

corriebalten

Rondtoerend kom je op mooie plekjes. Deze foto is genomen ten zuiden van de middeleeuwse stad Ainsa langs het embalse del Grado. Een prachtige omgeving in de provincie Aragon.

'411107' door agrotewal '411107' door agrotewal

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Watervalletjes

agrotewal

Wandelen in de Pyreneeën betekent kennis maken met een aantal spectaculaire kloven (canyons) zoals de Ordesa, Añisclo, Escuaín en Pineta waar de rivieren Arazas, Bellos, Yaga en Cinca doorheen lopen. Zelfs in een droge zomer zijn deze watervalletjes te bewonderen.

'491856' door Sandral '491856' door Sandral

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Castillo de Loarre

Sandral

Dit goed bewaarde Romaanse kasteel werd gebouwd in de elfde eeuw en heeft werkelijk een spectaculair uitzicht over de vallei van Huesca. Het is gedeeltelijk in goede staat en gedeeltelijk ruïne,en hebben heerlijk rond kunnen struinen zonder gids.Dit was op 6-11-14 en het verrastte ons dat het de hele dag open was (zonder siësta). Nadeel van een ruïne is dat het er flink tochtig en koud kan zijn,maar ze serveren er onder andere een heerlijke kop koffie,zodat je wat kan bijkomen,met uitzicht over de vallei. Grote gieren zijn beneden in de vallei goed van dichtbij te zien.

'505576' door agrotewal '505576' door agrotewal

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Genieten van de...zon

agrotewal

Nog even genieten van een zonsondergang, dat is wat deze man doet op een oude Romeinse brug in de Pyreneeën. het lijkt alsof de zon haar uiterste best doet om er een kleurig geheel van te maken.

'407258' door noiram '407258' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Spaans dorp

noiram

Dit kleine dorpje, Juseu, in de Spaanse uitlopers van de Pyreneeën heeft nog zo'n dertig inwoners. Het ligt prachtig tegen de berg geplakt maar het huis dat we er huurden is moeilijk bereikbaar via een steil weggetje! We besloten al snel het weggetje niet meer te gebruiken met de grote huurauto. Boodschappen beneden in de roltas en te voet naar boven...pffff!

'483147' door wisseschout '483147' door wisseschout

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Regenbuien

wisseschout

In de Aragonese Pyreneeën komen we voorbij Embalse de Yesa. Gelegen tussen Pamplona en Jaca. Er hangen flinke regenbuien en toch komt ook ze zon er af en toe doorheen. Dat geeft intense kleuren en lichtinvallen

'450378' door wisseschout '450378' door wisseschout

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Herfst

wisseschout

Herfst in de Pyreneeën. We wandelen door het N.P Ordesa en genieten van de kleurexplosies. Het water is blauwer dan blauw en de bossen hebben alle denkbare kleuren.

'415661' door noiram '415661' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Mallos de Riglos

noiram

De steile rotswanden in dit gebied bij Huesca heeft een grote aantrekkingskracht op klimmers. In het piepkleine plaatsje Riglos wemelt het van deze sportbeoefenaars. Heel spectaculair landschap!

'415197' door noiram '415197' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Sort

noiram

Het wintersportplaatsje Sort in de Spaanse Pyreneeën ademt in de zomer ook een beetje een winterse sfeer. Een beetje donkere, norse sfeer en het is er niet echt heel gezellig. Gewoon een werkstad die waarschijnlijk tijdens het winterseizoen meer openbloeit! Het dorp ligt wel prachtig, in de bergen.

'351301' door noiram '351301' door noiram

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Juseu

noiram

In Noord Spanje, ergens in de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeën ligt dit kleine dorpje te blakeren in de avondzon. De spectaculaire luchten vlak voor een hoosbui heb ik ergens anders niet zo gezien!

'557761' door TravelGoom '557761' door TravelGoom

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Mont Rebei Canyon

TravelGoom

Wandelaars pauzeren tijdens hun wandeling richting 'El Congost de Mont Rebei'. De kloof scheidt Catalunya (rechts) van Aragon (links) en is op het smalste punt amper 20m breed. Als je goed kijkt zie je in de verte het uitgehakte pad als een streep in de rotswand. Het is het volgende doel voor de wandelaars. Je kunt je auto parkeren bij het informatiecentrum La Masieta vanwaar het 3 uur lopen is tot dit punt (en weer terug). Leuker is om er een gecombineerde kano-wandeltocht van te maken. Heen met de kano (ca 2,5u) en terug wandelen (ca. 3u). Daarvoor zijn verschillende aanbieders. Ik deed deze combinatie tijdens mijn roadtrip door de Spaanse pre-Pirineos.

'420256' door agrotewal '420256' door agrotewal

SpanjeAragon

SpanjeAragon

Betoverend landschap

agrotewal

Al eerder schreef ik over het binnenland van Spanje. De rust, de gieren en vooral het landschap maakten grote indruk op me. Dit is zomaar een beekje in de bergen.