Andalusie

'422910' door daphnekeune '422910' door daphnekeune

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Brug boven de El...Ch

daphnekeune

Al eerder plaatste ik een foto van Caminito del Rey, één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. Deze brug maakt ook deel uit van dit pad, en is te vinden boven de El Chorro kloof.

'460124' door KHeijlaerts '460124' door KHeijlaerts

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Ronda

KHeijlaerts

Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Die laatste zie je hier op de foto. exif: ISO 100; f8; 1/50; 22mm

'253217' door gorke '253217' door gorke

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Winterschilder

gorke

Ronda ligt in het westen van Andalusië en is een van de oudste steden van Zuid-Spanje. De stad is gebouwd op een strategische plek aan de rand van een vruchtbare vallei. De Río Guadalevin heeft een diepe kloof in het zachte gesteente uitgesleten. De stad ontstond aan weerszijden van deze steile kloof en beide delen werden pas in de 18e eeuw met elkaar verbonden door de indrukwekkende Puente Nuevo. De ring van bergen en natuurparken rondom Ronda wordt de Serrania de Ronda genoemd.

'345021' door REvanSlooten '345021' door REvanSlooten

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Zuidelijkste punt...v

REvanSlooten

Tarifa ligt aan de Costa de la Luz en de Straat van Gibraltar, tegenover de kust van Marokko. Het is een kleine stadje die op het zuidelijkste puntje van Spanje ligt, tevens ook het meeste zuidelijke punt van het vasteland van Europa! De kust bij Tarifa is de populairste bestemming in Europa voor windsurfers en kiteboarders, het wordt ook wel een van beste kiteboard-plekken op het Europese continent genoemd. (bron: Wikipedia) Het strand is heerlijk breed, alle ruimte en doet heel relaxed aan, net als het stadje zelf. Er hangt een hippie-sfeertje en er zijn vele gezellige terrasjes te vinden, een fijne plek om een hele dag te relaxen!

'461599' door harfra '461599' door harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Wit dorp

harfra

Arcos de la Frontera is een prachtig wit dorp gebouwd op een rots. Het is schitterend om door de smalle straatjes te slenteren en te genieten van het prachtige uitzicht over de omliggende heuvels. Ieder huisje heeft zijn eigen bloempotjes aan de muur hangen die ondanks de hitte van rond de 35 graden Celsius toch vol staan met allerlei mooie bloemen. In de kleine cafeetjes kun je even aanleggen voor een heerlijke tapas en om de kuitspieren wat rust te geven.

'98597' door charlotte-frankort '98597' door charlotte-frankort

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Roofvogel Spanje

charlotte-frankort

Roofvogel in Benahavis

'259172' door visueel '259172' door visueel

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Stuwmeren bij El...Ch

visueel

De natuur in de omgeving van El Chorro is heel afwisselend; grillig gebergte en prachtige meren. De stuwmeren zijn bekend onder de naam Embalses de Guadalhorce-Guadalteba en liggen op nog geen 50 km van Malaga. De wegen er naartoe bezorgen je af en toe een hartverzakking, scherpe bochten en voor een tegenligger is geen ruimte. Zelfs met 20km per uur had ik als bijrijder nog het zweet in mijn handen. Maar...meer dan de moeite waard! Heerlijk een aantal uren gekanood en vanuit de kano deze foto gemaakt.

'431256' door MarioBentvelsen '431256' door MarioBentvelsen

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Minas de Rio Tinto (2

MarioBentvelsen

De Rio Tinto (letterlijk: gekleurde rivier) stroomt in het zuidwesten van Spanje van de Sierra Morena naar Huelva aan de kust. Al 5000 jaar wordt er langs de rivier gegraven naar goud, zilver, ijzer, koper en andere metalen. Als gevolg van de vele mijnbouwactiviteiten is de rivier zwaar vervuild en zeer zuur. In het water leven anaerobe bacteriën van de opgeloste metalen. Deze bezorgen de rivier een dieprode kleur, vandaar de naam.

'409031' door abytravel '409031' door abytravel

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Smurfendorp

abytravel

Tussen alle witte "pueblos blancos" lijkt dit hemelsblauwe dorpje wat uit de toon te vallen. Het Smurfendorp, of beter gezegd Júzcar is met instemming van alle inwoners in deze kleur geschilderd voor de opnamen van de smurfenfilm. Oorspronkelijk zou het na de opnamen weer in de originele witte kleur worden teruggebracht, maar het blauwe dorp bleek zo in te slaan bij bezoekers, dat besloten is het voorlopig zo te houden. Inmiddels staat er ook alweer een tweede smurfenfilm gepland. Smurfen smurfen dus zoals je smurft een belangrijke rol in dit smurfendorp. Naast de kerk vind je de smurfenmaagd, Brilsmurf houdt de wacht bij de oostelijke toegang, terwijl grote smurf tegenover de dorpskroeg alles goed in de gaten houdt. Ook andere (afbeeldingen van) Smurfen en natuurlijk ook Gargamel kun je vinden in Júzcar. Daarbij kun je diverse smurfblauwe versnaperingen of smurfkleine hapjes (Spanjaarden noemen die tapas) verorberen.

'491490' door harfra '491490' door harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Rio Seco

harfra

De snelste en gemakkelijkste weg van Malaga naar Granada is de A92. Wil je iets anders, dan is de bergroute van Malaga naar Granada aan te bevelen. Je hebt er prachtige vergezichten. Op deze opname, de rivier “Rio Seco” in de buurt van Órgiva. Een dorpje aan de zuidkant van de Sierra Nevada.

'485638' door corriedewinter '485638' door corriedewinter

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Moren, bronnen en...

corriedewinter

Alhama de Granada, een oude Moorse vesting, dankt zijn naam aan het riviertje de Alhama, dat in een diepe kloof ligt. Al Hamma betekent in het Arabisch dan zoietsals warmwaterbron. Die zwavel- en warmwaterbronnen kun je bezoeken, of zelfs een hele kuur doen in Hotel Balneario. Wij komen voor het stadje zelf, dat hoog boven de kloof ligt te schitteren in de Spaanse zon. Hier vind je de Arabische wijk van het stadje met binnenplaatsen waar je telkens weer verrassende doorkijkjes hebt. De indrukwekkend kloof die je ziet vanaf de Iglesia del Carmen is al prachtig om te zien, maar het is nog leuker om er een stuk(je) te wandelen. Ik sta bij het begin van het wandelpad van 3 km hier rechts, je wandelt langs een vervallen fabriekje diep de kloof in, je loopt langs het water, waar ook nog een ondergronds gangenstelsel is te vinden dat in tijden van nood als vluchtroute en wateraanvoer diende. Ga zeker na afloop naar Bar 'Ohana in het centrum (Francisco de Toledo nr. 2) De tapas zijn daar geweldig. Leuk detail: alle uithangborden zijn in oude stijl uitgevoerd. Vanaf Malága ongeveer tweeënhalf uur rijden door een schitterend landschap met olijfgaarden.

'487634' door harfra '487634' door harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Achteraf is mooi wone

harfra

Op de route van Arcos de la Frontera naar Ronda reden we door het National Park Sierra de Grazalema. Een schitterend gebergte met prachtige uitkijkpunten en mooie vergezichten. Op één van deze uitkijkpunten zagen we deze prachtige Spaanse finca. Prachtig wonen, maar wel ver van de bewoonde wereld.

'398963' door JannavEek '398963' door JannavEek

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Rode aarde

JannavEek

Olijfgaard met rode aarde op een glooiende heuvel in de omgeving van Antequera in Andalusië; erg aangenaam om daar te rijden. Huur een auto in Malaga en je kunt alle kanten uit om het gevarieerde landschap van Andalusië te verkennen.

'361251' door Maarten01 '361251' door Maarten01

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Gieren in Andalusie

Maarten01

In NP Sierra de Grazelema hebben wij een wandeling gemaakt, die dicht bij een gierenkolonie langs kwam. Omdat de wandeling langs een kloof gaat, zie je de gieren niet alleen van onder, maar ook van de bovenkant. Af en toe kwamen ze in groepjes voorbij zetten.

'492745' door deerik '492745' door deerik

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Cabo de Gata

deerik

Een eerste foto uit Andalusie, waar ik een week geleden nog vertoefde. We hebben o.a. het ‘Parque Natural Cabo de Gata Níjar’ bezocht, dit is een prachtig stuk natuur. Verlaten, tropische strandjes omringd door ruige kliffen sieren de hier kraakheldere en diepblauwe Middellandse zee. Baaien liggen als een oase tegen een decor van droog, heuvelachtig vulkaanlandschap gevleid. Talrijke kastelen en wachttorens herinneren aan tijden waarin Romeinen en Moren hier de dienst uitmaakten. Nu lijken vissers en niet al te overmatig aanwezige toeristen het monopolie te hebben op dit indrukwekkende landschap. Slechts enkele piepkleine dorpjes, waaronder vooral vooral San José en Las Negras bieden relatief eenvoudige voorzieningen voor toeristen. Tussen de zee en de zoutmoerassen in ligt het gehucht, La Almadraba de Moteleva. Een eenzame, afgebladderde kerk met een hoge toren in dit verder lege landschap, domineert op een bizarre manier de hele omgeving. Je kunt dit park met de auto bezoeken maar is ook zeer goed met de fiets te doen, in de zomer kan het er erg heet zijn, dus neem dan voldoende water mee!

'459867' door andresenmarianne '459867' door andresenmarianne

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Pirates of the...Cari

andresenmarianne

De Black Pearl en haar bemanning zijn bijna op de weg terug in de wereld van de stervelingen wanneer ze kleine bootjes met mensen erin in tegenovergestelde richting langs het schip zien varen. Maar deze schip is in marbella gestrand Cutler Beckett, een hoge ome binnen de Oostindische Compagnie, heeft het schip "De Vliegende Hollander" en haar monsterlijke bemanning in zijn macht, waarmee hij alle piraten ter wereld probeert uit te roeien.

'483027' door harfra '483027' door harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Priego de Cordoba

harfra

Onderweg van Granada naar Cordoba hebben we een tussenstop gemaakt in het dorpje Priego de Cordoba. Een sfeervol authentiek dorp met hagelwitte huisjes, versierd met mozaïektegels, bloemen en waterornamenten. Vanuit dit dorp heb je een prachtig weids uitzicht over de vele heuvels met ontelbare olijfbomen. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

'498213' door JMoerkens '498213' door JMoerkens

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

De Mirador in Ronda

JMoerkens

De Mirador (uitzichtpunt) van Ronda is eigenlijk niets meer dan een prieeltje en een klein zwevend balkon. Maar het is wel dé perfecte plek om een mooi uitzicht te hebben over het Andalusische landschap. Doordat het balkon uitsteekt, en je dus geen vaste ondergrond ziet, is de beleving nog nét wat meer bijzonder. Ronda is sowieso een bezienswaardig stadje, gebouwd bovenaan een grote kloof, waarbij twee stadsdelen met elkaar in verbinding staan door een indrukwekkend hoge brug. Daarnaast zijn er mooie pleinen en kerken, en een arena. Beslist een bezoek brengen aan dit stadje wanneer je in de buurt bent. Dit uitzichtpunt bereik je overigens via het stadspark, dat aan dezelfde kant van de kloof ligt als de arena. Je moet het maar weten.

'491608' door harfra '491608' door harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Embalse de Zahara el.

harfra

Op de route van Arcos de la Frontera naar Ronda heb je in de buurt van Zahara de la Sierra een prachtig uitzicht over het meer Embalse de Zahara el Gastor. Het meer staat bekend om z’n azuur blauwe water. Het dorp Zahara de la Sierra kijkt uit over dit meer en is gebouwd op de zijkant van een heuvel. De hoogte van het dorp varieert van 300m op het laagste punt, tot 1100 meter op het hoogste gedeelte.

'484258' door JMoerkens '484258' door JMoerkens

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Omgeving van...Montej

JMoerkens

Wanneer je Andalusië gaat verkennen, kun je overwegen om in één van de witte dorpjes je accommodatie te zoeken. Ik verbleef in het kleine authentieke dorpje Montejacque waar ik al eens een tip over schreef. Een goede uitvalsbasis om trekpleisters van Andalusië zoals het Alhambra, de Mezquita of Rhonda te bezoeken. Maar ook de directe omgeving van het dorp is mooi en nog relatief onontdekt. Vlakbij het dorp vind je de plek op deze foto, gewoon een stukje Spaanse natuur, heel mooi om te zien. Vlakbij is ook een interessante grot die het bezoeken waard is, waar ze rondleidingen geven.

'485261' door andresenmarianne '485261' door andresenmarianne

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Amandelbloesem

andresenmarianne

Spanje is vooral bekend,voor de fantastische stranden en de heerlijke zee. Zondag was een prachtige zonnige dag. een fijne dag om er op uit te trekken. Onderweg naar Ronda stonden alle amandel bomen in volle bloei Het was de moeite waard om er een paar fotos van te maken Deze bomen staan nog wel drie weken in bloei

'421492' door daphnekeune '421492' door daphnekeune

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Caminito del Rey

daphnekeune

Deze foto is gemaakt in El Chorro, een dorpje in het natuurgebied Desfiladero de los Gaitanes, in de provincie Málaga. Het is een prachtig landschap met gelaagde kalkrotsen, kale puntige bergtoppen en waterreservoirs en vanwege de honderden meters steile rotswanden een geliefd gebied voor bergbeklimmers. Rechts op deze foto zie je een stukje van de beroemde "Caminito del Rey", één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld, dat 3 kilometer lang is, ongeveer een meter breed, (zonder leuningen!) en zich circa 100 meter boven de naastgelegen rivier bevindt. Het pad werd aan het begin van de twintigste eeuw aangebracht voor de aanvoer van materiaal voor de bouw van een stuwdam, later werd het een wandelpad van Alora naar Campillos door de El Chorro kloof. Het pad is al lang geleden gesloten vanwege de vele dodelijk ongelukken die hier hebben plaatsgevonden. Er zijn nog "gevaarlijke gekken" die ondanks alle waarschuwingen het pad betreden, en de filmpjes die je daarvan kunt vinden op YouTube zijn (bij mij in ieder geval) angstzweet-opwekkend.....

'431160' door andresenmarianne '431160' door andresenmarianne

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Normale wesp??

andresenmarianne

Er zijn 50.000 verschillende wespen De werksters voeden zich met nectar en sap uit vruchten.De larven en de koningin worden door de werksters gevoed met dierlijk voedsel . De meest bekende soorten zijn Hoornaar, Duitse wesp, galwesp, sluipwesp, plooiwesp, spinnendoder,goudwesp, rupsendoder, urntjeswesp, houtwesp, bladwesp, normale wesp.

'394580' door Rick023 '394580' door Rick023

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Koninklijke stallen..

Rick023

De koninklijke stallen van Cordoba,net als de paarden buiten de stallen zeer de moeite waard...ook voor een niet paarden liefhebber! En zo zit ik aan de 25 woorden