Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Snel

Andalusie,
Spanje


Gister plaatste ik een foto van het NP El Torcal in Spanje. Daar gaf ik al aan dat het een paradijsje is voor vogels en vlinders. En dan ga ik met veel plezier met mijn macrolens op pad. Ik bofte er was een kolibrievlinder in actie. Een machtig mooi gezicht hoe deze bijzondere vlinder voedsel verzamelt terwijl hij gewoon in de lucht blijft hangen. Overigens ik zeg bijzondere vlinder, maar deze soort komt in Zuid Europa en Noord Afrika veel voor, maar ook in Nederland en België kun je de vlinder tegenkomen.

De vlinder beschikt over een lange tong en is in staat om stil te hangen in de lucht bij een bloem tijdens het opzuigen van nectar. Omdat de vlinder hierdoor doet denken aan een kolibrie heeft de soort de Nederlandstalige naam kolibrievlinder gekregen. In de Nederlandse taal wordt de kolibrievlinder ook wel meekrapvlinder, onrustvlinder of onrust genoemd. De naam meekrapvlinder slaat op de plant waarvan de meeste rupsen leven; meekrap. De naam onrustvlinder is te danken aan het zeer snelle vlieggedrag.

Deze zomer was het in dit NP erg rustig, ik ben geen andere buitenlandse toeristen tegengekomen. En op de camperplek bij het informatiecentrum waren we zelfs helemaal alleen.