Slowakije foto's & tips

'440618' door agrotewal '440618' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Verrassende straatjes

agrotewal

Een van de grote steden die ik bezocht heb in mei was Bratislava. Ik had daar niet zo'n hoge verwachting van, we waren er lang geleden al eens geweest en het had geen indruk gemaakt. Wat ik zag zorgde voor een aangename verrassing. Een hele mooie gezellige oude binnenstad, waar ook nog eens veel oude straatjes waren. Bratislava zeker leuk voor een steden tripje.

'436959' door agrotewal '436959' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Schilderachtige...str

agrotewal

Het oude centrum van de hoofdstad van Slowakije, Bratislava bestaat voornamelijk uit veel schilderachtige straatjes. Er is ook een burcht te vinden en een paar oude kerken. Maar de straatjes zijn voor mij de belangrijkste attractie van de stad.

'446402' door Fransvdg '446402' door Fransvdg

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Oud Bratislava

Fransvdg

In 1984 was Tsjecho-Slowakije nog een communistisch land. Vanuit Wenen kon je er met een dagvisum, per draagvleugelboot over de Donau, wel gaan kijken. Dat was toen echt nog even een reisje terug in de tijd, zeker in deze straat waar gerenoveerd werd. Het is geen topfoto, maar voor mij wel een nostalgisch plaatje.

'166617' door wikrit '166617' door wikrit

SlowakijeOost Slowakije

SlowakijeOost Slowakije

Wandelen op...barbecu

wikrit

Een aparte ervaring is het als je in het Slowaaks Paradijs langs een loodrechte bergwand loopt boven een rivier via iets wat je het beste kunt beschrijven als een rij BBQ roosters. Een ingenieuze oplossing om te voet het steile Hornad Canyon te kunnen doorkruizen; een fantastische tocht met veel klauterwerk en leuk om je eigen grenzen te verkennen!

'438900' door agrotewal '438900' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Oud stadscentrum

agrotewal

Lopend door Bratislava vallen de kleine oude straatjes op die zorgen voor een heel sfeervol straatbeeld. De hoofdstad van Slowakije heeft een relatie klein historisch centrum wat fijn is voor een korte trip.

'306143' door Digna '306143' door Digna

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Kunst in de straat.

Digna

Dit is misschien wel een van de meest gefotografeerde kunstwerken in de stad Bratislava. Ik weet het wel, het is niets nieuws of orgineels maar het ziet er toch grappig uit.

'401660' door konne000 '401660' door konne000

SlowakijeOost Slowakije

SlowakijeOost Slowakije

Mystiek

konne000

In de Hoge Tatra weet je het maar nooit. Begin je in stralend weer 35 gr. aan een prachtige wandeling, plotseling trekt het helemaal dicht en krijgen we zelfs regen! Ja, dat is het hooggebergte. De wilgenroosjes geven er echter niet om!

'244947' door Robvane '244947' door Robvane

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

De blauwe kerk

Robvane

Zelf vond ik het een erg verbazingwekkende beeld, een hemels blauwe kerk. Is een keer wat anders. De kerk staat dicht bij het busstation, dus als je toch zelf door het land trekt is deze gemakkelijk een bezoekje te gunnen.

'247132' door pdanielse '247132' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Primatial Paleis

pdanielse

Een nacht foto van het Primatial Paleis in het centrum van Bratislava. Een mooi classistisch gebouw in het geel met pinkroze. Hier is het Vredesverdrag van de Franse en Oostenrijkse Reichen in 1805 getekend. Het herbergt nu de 6 Onbekenden gobelins en er is een Spiegelzaal op de eerste verdieping.

'402091' door konne000 '402091' door konne000

SlowakijeOost Slowakije

SlowakijeOost Slowakije

Uit de mist

konne000

Op enkele plaatsen gaat er 's zomers in de Hoge Tatra nog een kabelbaan omhoog. Je kunt naar een tussen etage en van daaruit verder naar de top op 2700 meter. Dit beeld ziende van een terugkerend bakje, hebben we maar besloten op de tussenverdieping te gaan wandelen. Daarboven leek het me niet echt interessant ( en 0 gr. C.)!

'443369' door agrotewal '443369' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Onderduiken,...Bratis

agrotewal

Met deze aparte foto, wil ik even laten weten dat ik voorlopig onderduik. Of liever gezegd, we reizen verder door de Oekraine en zullen voorlopig geen internet hebben. Dit beeld is een foto van een Bratislava en vond ik wel toepasselijk.

'255027' door Fransvdg '255027' door Fransvdg

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

De burcht

Fransvdg

Dit is de burcht in Bratislava die ik in mijn tip vermeld heb. Heel wat Habsburgse keizers en keizerinnen hebben hier overnacht. Nu wordt de burcht volledig gerenoveerd. Bezoeken zal dus voorlopig nog even niet mogelijk zijn. Maar de Slowaakse vlag wappert al wel trots in de wind. Beneden voor de burcht staat het standbeeld van Alexander Dubcek, de staatsman die beroemd werd tijdens de Praagse Lente in 1968. Tsjechoslowakije koos toen politiek gezien een vrijere koers ten opzichte van de Sovjet Unie en werd daar zwaar voor gestraft . Dubcek was van origine een Slowaak.

'414395' door konne000 '414395' door konne000

SlowakijeZilina

SlowakijeZilina

Mala Fatra

konne000

Vlakbij de plaats Zilina, in het westen van Slowakije, ligt het Prachtige, romantische bergland van de Mala Fatra, dat nog door weinig Nederlanders wordt bezocht. Het betreft hier een ongerept stuk natuur waar veel valt te genieten en prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden. De toppen reiken slechts tot vlak boven de 1700 meter, maar je zult er een gigantische bloemenweelde aantreffen. Vanuit Terchová gaat het hele jaar door een cabine omhoog, van waaruit je dan vele kanten op kunt wandelen! Je komt er nauwelijks iemand meer tegen! Heerlijk!

'341195' door willemijngort '341195' door willemijngort

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Michael Toren

willemijngort

Een heel gezellige winkelstraat in het oude centrum (Staré Mesto) van Bratislava. Aan het eind zie je de Michael Toren, ookwel de St. Michaeltoren genoemd. De St. Michaeltoren met zijn stadspoort, in oude barokstijl, maken nog deel uit van de de stadsmuur. Zowel de toren als de poort zijn het toonbeeld van de stad

'92990' door bgavandenheuvel83 '92990' door bgavandenheuvel83

Slowakijewest Slowakije

Slowakijewest Slowakije

Devin kasteel

bgavandenheuvel83

Het Devin kasteel 9km ten westen van Bratislava.

'403898' door konne000 '403898' door konne000

SlowakijeZilina

SlowakijeZilina

Malá Fatra

konne000

Aan de westkant van Slowakije, zo tegen de grens met Tsjechië, ligt het prachtige natuurgebied van de Malá Fatra. Bergen reiken er tot zo'n 1700 meter. Rondom de plaatsen Terchová en Vrátna ( het Vrátna-dal) kun je schitterende wandelingen maken. Bij het eerste plaatsje kun je zelfs met een skilift naar boven, van waaruit vele wandelingen mogelijk zijn. Je ziet boven ook dit beeld met wandelpad!

'276374' door Fransvdg '276374' door Fransvdg

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Hallo collega

Fransvdg

Dankzij een oude tip van Peter Danielse weet ik dat je in Bratislava veel leuke beelden tegen kunt komen. Ik vond het heel geinig om daar deze collega even vast te leggen. Dat lukte me zonder enig protest!

'540811' door vulture1960 '540811' door vulture1960

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Kasteel van Bratislav

vulture1960

Als je Bratislava bezoekt dan is het ook waard om een kijkje te nemen in en bij het Kasteel. Het gebouw heeft vier hoektorens. In de kroontoren worden 13e-eeuwse kroonjuwelen tentoongesteld. Op de binnenplaats is een 80 meter diepe put te vinden. Het heeft invloeden uit de gotiek en de renaissance en een barokken trappenhuis. Rondom het hoofdgebouw liggen vestingwerken. Het kasteel staat afgebeeld op de Slowaakse euromunten van 10, 20 en 50 cent Foto is genomen vanaf de catamaran die van Bratislava naar Wenen vaart. Leuke boottocht over de Donau

'438997' door agrotewal '438997' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Groot beeld op de...g

agrotewal

Dit was het vreemde beeld wat ik aantrof op 25 mei een ijshockey wedstrijd die op een breed scherm werd vertoond op een groot plein in Bratislava. Door het grote scherm was het stadhuis minder goed zichtbaar.

'410897' door konne000 '410897' door konne000

SlowakijeOost Slowakije

SlowakijeOost Slowakije

Bergmeer

konne000

De Hoge Tatra in Oost-Slowakije is een fantastisch gebied om te toeven. Prachtige wandelingen kun je er maken. In Tetranska Lomnica gingen we met de kabelbaan naar het middenstation, daar de rest van het gebergte in dichte mist gehuld was. Maar ook vanaf hier hebben we een schitterende wandeling gemaakt tot helemaal beneden! Aan bloemen en dieren geen gebrek!

'401803' door konne000 '401803' door konne000

SlowakijeOost Slowakije

SlowakijeOost Slowakije

Tatranska Lomnica

konne000

Tatransca Lomnica, een klein, maar toch wel toeristisch plaatsje in de Hoge Tatra. Dit komt dan vooral door de wintersport, maar ook 's zomers komen daar vele mensen wandelingen maken in die schitterende bergen. Met de kabelbaan naar boven en van daaruit verder, prachtig!

'245947' door pdanielse '245947' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Uitzicht

pdanielse

Vanuit de Aupark Tower heb je een geweldig uitzicht over de New Bridge en de Bratislava Burcht. Op de brug zie je de ronding wat een restaurant en bar is. De stad ligt aan de de Donau en is vol met culturele beziens waardigheden. (zie ook mijn tip voor de luchtfoto)

'246188' door pdanielse '246188' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

St Michaels Gate

pdanielse

Van de vier originele stadspoorten van Bratislava, is de St, Michaels Poort de enigste overgebleven poort. Hier is hij vanaf de achterkant gefotografeerd en zie je de poortoren in de hoogte en een van de beelden op de voorgrond. De toren is 51 meter hoog en de toegang tot het gezellige oude centrum.