Bratislava

'440618' door agrotewal '440618' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Verrassende straatjes

agrotewal

Een van de grote steden die ik bezocht heb in mei was Bratislava. Ik had daar niet zo'n hoge verwachting van, we waren er lang geleden al eens geweest en het had geen indruk gemaakt. Wat ik zag zorgde voor een aangename verrassing. Een hele mooie gezellige oude binnenstad, waar ook nog eens veel oude straatjes waren. Bratislava zeker leuk voor een steden tripje.

'436959' door agrotewal '436959' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Schilderachtige...str

agrotewal

Het oude centrum van de hoofdstad van Slowakije, Bratislava bestaat voornamelijk uit veel schilderachtige straatjes. Er is ook een burcht te vinden en een paar oude kerken. Maar de straatjes zijn voor mij de belangrijkste attractie van de stad.

'446402' door Fransvdg '446402' door Fransvdg

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Oud Bratislava

Fransvdg

In 1984 was Tsjecho-Slowakije nog een communistisch land. Vanuit Wenen kon je er met een dagvisum, per draagvleugelboot over de Donau, wel gaan kijken. Dat was toen echt nog even een reisje terug in de tijd, zeker in deze straat waar gerenoveerd werd. Het is geen topfoto, maar voor mij wel een nostalgisch plaatje.

'438900' door agrotewal '438900' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Oud stadscentrum

agrotewal

Lopend door Bratislava vallen de kleine oude straatjes op die zorgen voor een heel sfeervol straatbeeld. De hoofdstad van Slowakije heeft een relatie klein historisch centrum wat fijn is voor een korte trip.

'306143' door Digna '306143' door Digna

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Kunst in de straat.

Digna

Dit is misschien wel een van de meest gefotografeerde kunstwerken in de stad Bratislava. Ik weet het wel, het is niets nieuws of orgineels maar het ziet er toch grappig uit.

'244947' door Robvane '244947' door Robvane

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

De blauwe kerk

Robvane

Zelf vond ik het een erg verbazingwekkende beeld, een hemels blauwe kerk. Is een keer wat anders. De kerk staat dicht bij het busstation, dus als je toch zelf door het land trekt is deze gemakkelijk een bezoekje te gunnen.

'247132' door pdanielse '247132' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Primatial Paleis

pdanielse

Een nacht foto van het Primatial Paleis in het centrum van Bratislava. Een mooi classistisch gebouw in het geel met pinkroze. Hier is het Vredesverdrag van de Franse en Oostenrijkse Reichen in 1805 getekend. Het herbergt nu de 6 Onbekenden gobelins en er is een Spiegelzaal op de eerste verdieping.

'443369' door agrotewal '443369' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Onderduiken,...Bratis

agrotewal

Met deze aparte foto, wil ik even laten weten dat ik voorlopig onderduik. Of liever gezegd, we reizen verder door de Oekraine en zullen voorlopig geen internet hebben. Dit beeld is een foto van een Bratislava en vond ik wel toepasselijk.

'255027' door Fransvdg '255027' door Fransvdg

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

De burcht

Fransvdg

Dit is de burcht in Bratislava die ik in mijn tip vermeld heb. Heel wat Habsburgse keizers en keizerinnen hebben hier overnacht. Nu wordt de burcht volledig gerenoveerd. Bezoeken zal dus voorlopig nog even niet mogelijk zijn. Maar de Slowaakse vlag wappert al wel trots in de wind. Beneden voor de burcht staat het standbeeld van Alexander Dubcek, de staatsman die beroemd werd tijdens de Praagse Lente in 1968. Tsjechoslowakije koos toen politiek gezien een vrijere koers ten opzichte van de Sovjet Unie en werd daar zwaar voor gestraft . Dubcek was van origine een Slowaak.

'341195' door willemijngort '341195' door willemijngort

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Michael Toren

willemijngort

Een heel gezellige winkelstraat in het oude centrum (Staré Mesto) van Bratislava. Aan het eind zie je de Michael Toren, ookwel de St. Michaeltoren genoemd. De St. Michaeltoren met zijn stadspoort, in oude barokstijl, maken nog deel uit van de de stadsmuur. Zowel de toren als de poort zijn het toonbeeld van de stad

'276374' door Fransvdg '276374' door Fransvdg

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Hallo collega

Fransvdg

Dankzij een oude tip van Peter Danielse weet ik dat je in Bratislava veel leuke beelden tegen kunt komen. Ik vond het heel geinig om daar deze collega even vast te leggen. Dat lukte me zonder enig protest!

'540811' door vulture1960 '540811' door vulture1960

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Kasteel van Bratislav

vulture1960

Als je Bratislava bezoekt dan is het ook waard om een kijkje te nemen in en bij het Kasteel. Het gebouw heeft vier hoektorens. In de kroontoren worden 13e-eeuwse kroonjuwelen tentoongesteld. Op de binnenplaats is een 80 meter diepe put te vinden. Het heeft invloeden uit de gotiek en de renaissance en een barokken trappenhuis. Rondom het hoofdgebouw liggen vestingwerken. Het kasteel staat afgebeeld op de Slowaakse euromunten van 10, 20 en 50 cent Foto is genomen vanaf de catamaran die van Bratislava naar Wenen vaart. Leuke boottocht over de Donau

'438997' door agrotewal '438997' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Groot beeld op de...g

agrotewal

Dit was het vreemde beeld wat ik aantrof op 25 mei een ijshockey wedstrijd die op een breed scherm werd vertoond op een groot plein in Bratislava. Door het grote scherm was het stadhuis minder goed zichtbaar.

'245947' door pdanielse '245947' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Uitzicht

pdanielse

Vanuit de Aupark Tower heb je een geweldig uitzicht over de New Bridge en de Bratislava Burcht. Op de brug zie je de ronding wat een restaurant en bar is. De stad ligt aan de de Donau en is vol met culturele beziens waardigheden. (zie ook mijn tip voor de luchtfoto)

'246188' door pdanielse '246188' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

St Michaels Gate

pdanielse

Van de vier originele stadspoorten van Bratislava, is de St, Michaels Poort de enigste overgebleven poort. Hier is hij vanaf de achterkant gefotografeerd en zie je de poortoren in de hoogte en een van de beelden op de voorgrond. De toren is 51 meter hoog en de toegang tot het gezellige oude centrum.

'422608' door erikzooman '422608' door erikzooman

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

UFO op een brug

erikzooman

Dit is een restaurtant op een brug gebouwd, in een vorm van een UFO. Je hebt hier een panoramisch uitzicht op de stad. Het is een nieuwe trekpleister van de stad, om Bratislava wat bekender te maken. Net als bij Parijs de Eiffeltoren, Brussel het Antonium etc.

'344855' door antwan '344855' door antwan

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Bratislava

antwan

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en een prachtige stad om eens een heerlijke ontspannen dag in door te brengen. In het oude stadshart zijn enkele schilderachtige straten behouden gebleven, op de foto zie je hier een voorbeeld van. In deze straten vind je vele restaurants, cafes en winkeltjes. Hier kun je dan ook lekker slenteren, een terasje pikken en heerlijk eten, en dat alles voor weinig geld. Bratislava heeft namelijk nog oost europese prijzen en dat is zeker een voordeel. Bratislava is een leuke stedentrip maar ook een mooi daguitstapje vanuit Wenen of Budapest, die beiden op ongeveer anderhalf uur rijden van Bratislava liggen.

'247950' door pdanielse '247950' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

St Michaelspoort

pdanielse

Dit is de oude St Michaelspoort in het oude stadscentrum van Bratislava. Ooit waren er vier poorten die de toegang van het centrum bewaakte. Aan de buitenzijde van deze poort is ook het smalste huis gevestigd. Een onogelijk huis van 4 verdiepingen dat er eigenlijk niet uit ziet! Maar 2 meter breed en alleen een deur, daarop 3 ramen voor de vier verdiepingen. Wle leuk om te zien natuurlijk. Aan deze zijde van de poort is nog een museum gevestigd.

'440005' door agrotewal '440005' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Burcht

agrotewal

De beginselen van het belangrijkste burcht ‘Bratislavský hrad’ van de hoofdstad van Slowakije werd gebouwd in de negende eeuw. Toen stond het bekend als Pressalauspurch. Vervolgens hebben er vele aanpassingen en verbouwingen door de jaren heen plaatsgevonden. Het kleine historische centrum van Bratislava is voornamelijk rondom deze burcht te vinden.

'250216' door Robvane '250216' door Robvane

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Communisische UFO

Robvane

Ik weet het Slovaakse/Russische afkorting voor UFO niet. Deze hangt in ieder geval al jaren boven de hoofdstad. Geboud door de Russen, die er een restaurant in plaatste. Tijdens de communistische-periode van het land kon alleen de elite hier het eten betalen, en nu nog steeds is het een van de duurdere restaurants van de stad.

'246719' door zusjevanmygyll '246719' door zusjevanmygyll

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Soviet memorial

zusjevanmygyll

Na flink wat gezoek met een kaartje wat niet helemaal klopte, zijn we uiteindelijk door een zeer vriendelijke vrouw, zij sprak alleen frans en slowaaks, die ons weer heeft geleid naar een stel jongere die ze kende, die wel engels konden, uiteindelijk toch op de heuvel gekomen waar dit beeld staat. Het is ter nagedachtenis voor een ieder die is omgekomen tijdens de oorlog

'166009' door wikrit '166009' door wikrit

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Feest in Bratislava

wikrit

Juni 2008 - Folklore speelt nog een belangrijke rol in Slowakije. Bij feesten worden de mooie kostuums uit de kast gehaald en getoond. Ook een prima gelegenheid om voor een goed doel de landelijke specialiteiten aan de bezoekers te verkopen. De hele familie wordt hierbij ingeschakeld, maar of dat nou bij alle generaties van harte gaat ...?

'417817' door awesomemore '417817' door awesomemore

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Utrecht

awesomemore

Qua omvang is het net Utrecht maar dan zonder grachten en met heuvels en een slot. Verder is er nog weinig zinnigs te melden over Bratislava behalve dat het bier 0,70 cent per vaasje kost en hotel Tulip House een prima plek is om te overnachten als je hier bent.

'155799' door driechard '155799' door driechard

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Kasteel Devin

driechard

Kasteel Devin net buiten Bratislava