Slovenië foto's & tips

'423596' door antwan '423596' door antwan

SloveniëBled

SloveniëBled

Waterval in de Vintga

antwan

In 2012 zijn we in het weinig bezochte Slovenië op vakantie geweest. Het kleine landje kent een grote diversiteit aan natuurschoon en een van de mooiste hiervan is de Vintgar kloof, gelegen in het noordwesten van het land. De smaragdgroene Vintgarrivier heeft hier een 2 kilometer lange kloof uitgeslepen waarlangs een pad van houten vlonders loopt. Aan het eind van het pad vind je, een beetje verscholen tussen de bomen, een trap die je ongeveer 30 meter naar beneden brengt. Daar aangekomen vind je een kleine waterval, prachtig gelegen in het bos. De wandeling door de kloof duurt ongeveer anderhalf uur (heen en terug) en is prachtig. Het tripje naar de waterval kost een kwartiertje extra.

'304596' door Didy '304596' door Didy

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Grotten van Postonja

Didy

Als je in Slovenie bent en je wil wat moois zien dan kan ik het bezichtigen van de grotten van Postonja aan raden. Met een treintje ga je door de grotten.

'504184' door thijsvincent '504184' door thijsvincent

SloveniëZuid Slovenie

SloveniëZuid Slovenie

Bossen vol beren

thijsvincent

In het gebied kocevje vind je prachtige bossen, Slovenië is over het algemeen veel bos, maar hier vind je ook oerbossen, dit is dan ook het gebied waar de beren zitten. Er zouden er zo een 300 zitten en een 200 wolven. Je hebt er echter geen last van, je moet al erg veel geluk of pech hebben (hangt er vanaf hoe je het bekijkt) om een beer tegen te komen.

'411178' door corriebalten '411178' door corriebalten

SloveniëBled

SloveniëBled

Oude Legendes

corriebalten

Het meer van Bled wordt gedomineerd door een eilandje vol legendes.Op de plek van de kerk stond de tempel van de Oud-Slavische Ziva, godin van alles wat leeft en groeit. Ik vind het een prachtige plek...

'517256' door Moraimavdf '517256' door Moraimavdf

SloveniëNoordwest en Alpen

SloveniëNoordwest en Alpen

De kleine Olifant

Moraimavdf

Korita Mostnice ( Mostnica kloof) is een schitterende kloof dat in het Nationaalpark Triglav ligt waar een Tweederde van het gebied uit bos bestaat. Korita Mostnice is een 2 kilometer lange kloof gesneden dichtbij het meer van Bohinj. We begonnen de wandeling door bos langs de rivier. Het pad gaat door beide zijden van de kloof. In sommige plaatsen is de stroom erg smal, slechts een meter. De meest diepe is door de Devil's Bridge, ongeveer 20 meter.(Op een foto te zien dat ik eerder plaatste) De wandeling voert grotendeels over natuurlijke panoramische paden, langs scherpe rotsgraten en geperforeerd rots met turquoise water die uitnodigen om er zalig tussen te zwemmen maar het water is nog te koud. Op de foto staat een bekende rots in de vorm van de kleine olifant. Vooral de actieve vakantiegangers zoals bergwandelaars, fietsers, mountainbikers en liefhebbers van watersporten als canyoning, rafting en kajak vinden hun weg hier naartoe. Dit land heft mijn hart gestolen door de prachtige natuur. De tijd lijkt in sommige plaatjes te hebben stilgestaan en soms voelt het alsof ik helemaal alleen op de wereld ben.

'523299' door ALopezBlanco '523299' door ALopezBlanco

SloveniëNoordwest en Alpen

SloveniëNoordwest en Alpen

Het meer van Bohinj

ALopezBlanco

Het meer van Bohinj is echt een must voor natuurliefhebbers! Zoals ik bij een van mijn eerste uploads al schreef, is volgens Agatha Christie de Bohinj vallei te mooi voor een moord. Ze kwam hier om van de rust en de natuur te genieten. Goede tip van deze dame! Tweederde van de Bohinj vallei ligt in het Triglav NP, een beschermd natuurgebied. Het meer is 4,2 km lang, 1,4 km breed en op zijn diepst 45 m. Het water is echt super helder, je ziet de forellen zwemmen, en is prachtig van kleur. De hele rand van het meer is onbebouwd, er loopt een wandelpad vlak langs. Loop een rondje om het meer! Wij hadden hier helaas maar 2 dagen, onderweg naar Kroatie, maar je kan hier makkelijk een week verblijven. Er zijn genoeg activiteiten die je kan ondernemen in het NP : kanoën, raften, canyoning, wandelen, hardlopen, zwemmen (alleen in de zomer!) en parasailen....of volg gewoon de tip van Agatha Christie geniet van de natuur en kom tot rust.

'504527' door Moraimavdf '504527' door Moraimavdf

SloveniëNoordwest en Alpen

SloveniëNoordwest en Alpen

Korita Mostnice

Moraimavdf

Vanuit het meer van Bohijn reden we richting Stara Fuzina waar we de auto parkeerden op de parkeerplaats. Hier vandaan begonnen we de wandeling door bos naar Mostnica kloof dat door de rivier Mostnica werd gevormd. Na de Duivelsbrug liepen we via een prachtige route langs de rivier. De wandeling voert grotendeels over natuurlijke panoramische paden, langs scherpe rotsgraten en geperforeerd rots die uitnodigen om er zalig tussen te zwemmen maar het water is nog te koud. Het begon te regenen en we moesten nog twee uur lopen om bij de waterval te komen. Het werd steeds kouder, natter en donkerder. We liepen in T-shirts, hempjes, korte broeken en met de kinderen dus besloten we terug te gaan naar de auto. Tip: Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan tijdens een excursie.

'197389' door patrickvaneenbergen '197389' door patrickvaneenbergen

SloveniëAdriatische kust

SloveniëAdriatische kust

Predjama kasteel nabi

patrickvaneenbergen

Het mooie Predjama kasteel nabij de Postojna grotten [6km] dit kun je mooi combineren in één dag. Dit kasteel hangt min of meer tegen de bergwand aan, in het karst landschap, onder het kasteel kun je een tocht maken door de grotten die 13 km lang zijn, hierbij doorwaadt je de rivier die er nog steeds doorheen loopt.

'512400' door Moraimavdf '512400' door Moraimavdf

SloveniëBled

SloveniëBled

Met z'n tweeën bij...

Moraimavdf

Het Meer van Bled is een meer in de streek Gorenjska tussen de Karawanken en de Julische Alpen. Het meer is 2120 m lang en 1380 m breed en heeft een maximale diepte van 30,6 m. Er zou een warme bron in het meer zijn, wat echter niet belet dat het 's winters dichtvriest. In het meer ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk uit de 9de eeuw met fresco's en een gouden altaar. Ook bezienswaardig is het kasteel van Bled. Het meer van Bled is bekend bij roeiers. In 1966, 1979, 1989 en in 2011 werden de wereldkampioenschappen roeien hier gehouden. Op het meer mag men roeien en zeilen, maar niet met gemotoriseerde boten varen.( Bron:Wiki) Een jong stel die in liefde op het meer genieten van de natuur in een prachtige omgeving en een mooi zicht op de kerk

'506884' door Moraimavdf '506884' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Er onder door

Moraimavdf

Ljubljana is een prachtige en gezellige stad. Langs het riviertje dat door het stadscentrum stroomt en het centrum, hebben we gelopen. Je kunt ook fietsen. Er wordt hier en daar gefietst!

'504420' door Moraimavdf '504420' door Moraimavdf

SloveniëMeer van Bled

SloveniëMeer van Bled

Maria Hemelvaartkerk

Moraimavdf

Maria Hemelvaartkerk is het enige kerkje in Slovenië dat zich op een eiland bevindt. De oorspronkelijke 15de-eeuwse kerk heeft een gotische stijl. In 1509 is de kerk door een aardbeving beschadigd. Overgebleven zijn fresco’s en het altaar. (Met dank aan wiki) We hebben het meer volledig rond gewandeld en daarna een bootje genomen om naar het eiland te varen

'552129' door konne000 '552129' door konne000

SloveniëTriglav NP

SloveniëTriglav NP

Triglav N.P.

konne000

Het Triglav N.P. in het noorden van Slovenië en grenzend ook aan Italië heeft schitterende natuur te bieden. Schitterende wandelingen kun je maken met prachtige wilde stromen. Veel wild kun je hier tegen komen, o.a. de beer en de lynx!

'512107' door Moraimavdf '512107' door Moraimavdf

SloveniëNoordwest en Alpen

SloveniëNoordwest en Alpen

Meer van Bohijn

Moraimavdf

Het Meer van Bohinj ligt in de vallei van Bohinj in de regio Gorenjska en is een van de mooiste meren in de Alpen. Het is wondermooie omgeving met schitterende natuur, kristalhelder water. Zalig water om op te varen, vissen of in te zwemmen, dus een ideale bestemming met kinderen. Een wandeling rondom het meer, varen en picknicken zijn zeer aangenaam. Toeristen bezoeken wel het meer van Bled maar reizen vervolgens niet verder de vallei in om het meer van Bohinj te bezoeken. Hierdoor is het in de zomerperiode bij Bohinj rustiger dan bij Bled Dat kleine jongetje zat al urenlang te vissen op het meer en al dat voor hem alleen.

'523639' door Moraimavdf '523639' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Bosje bloemen...meen

Moraimavdf

'Tijdens de reis van Froukje( 3 op reis-BNN) naar Slovenia ontdekt ze dat Slovenië veel Europeser aandoet dan ze voorzien had. Froukje begint haar reis in de hoofdstad van Slovenië; Ljubljana. Deze stad is dan ook een bestemming die zeker de moeite waard is voor eigenlijk alle type reizigers. Citytrippers, feestgangers maar ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.' (Met dank aan 3 op reis- BNN) Het is heerlijk om over de plaatselijke markten te lopen en te fotograferen.

'449354' door Svangelderen '449354' door Svangelderen

SloveniëTriglav NP

SloveniëTriglav NP

Spiegelmeer

Svangelderen

Dit is pas mooi wakker worden. In de ochtendkoude rilde ik nog wat in mijn tentje toen vriendjelief kwam binnenvallen met de mededeling dat het meer buiten zo mooi was. Ik schoot in mijn schoenen, sloeg een trui om me heen, pakte mijn camera en liep de tien meter die tussen mij en het meer lagen. En inderdaad, wat lag het meer er mooi bij, in het blauwe licht van een frisse zomerochtend.

'553190' door konne000 '553190' door konne000

SloveniëTriglav NP

SloveniëTriglav NP

Heerlijke rust

konne000

Even lekker tot je zelf komen kun je prima doen langs het meer van Bohinj in het Triglav N.P. Echt heel druk met toeristen is het hier niet en je kunt er wandelen, fietsen, naar de Savica waterval of met de kabelbaan in Ukanc omhoog naar de berg Vogel! Heerlijk!

'505292' door Moraimavdf '505292' door Moraimavdf

SloveniëSavica waterval

SloveniëSavica waterval

Savica waterval

Moraimavdf

De Savica waterval ligt in het hart van het national park van Triglav. De Savica waterval perst zich hier door een kloof in de rotswand en stort zich dan zo’n 60 meter naar beneden. Deze waterval is een prachtige plek en zeker een aanrader om te bezoeken Tijdens deze tocht wandel je door dit natuurpark, één van de grootste nationale parken in Europa.

'517001' door renate '517001' door renate

SloveniëNoordwest en Alpen

SloveniëNoordwest en Alpen

Rivier Soca in...Slov

renate

In Slovenie loopt de rivier Soca, wanneer je een stuk stroomopwaarts gaat en opzichte van deze schitterende kloof, kan je hier een mooie rafttrip maken, welke niet te saai is maar zeker ook nog geschikt voor kinderen van rond de 10 jaar.

'490049' door RCamponeschi '490049' door RCamponeschi

SloveniëTriglav NP

SloveniëTriglav NP

Ukanc, Lake Bohinj

RCamponeschi

Lake Bohinj, gezien vanaf Ukanc. Een absolute aanrader op korte afstand van het bekendere (en meer toeristische) Lake Bled. Verblijftip voor wie op zoek is naar een relatief afgelegen slaapplek; Lonely House Ukanc

'334924' door Didy '334924' door Didy

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Grotten van Postonja

Didy

Je kijkt je ogen uit als je in de grotten van Postonja bent. Allereerst zoals bij veel kerken e.d. mag je ook hier niet fotograferen/filmen. Nu ja het blijft dan spannend om het toch stiekem te doen. Allerlei stalgtieten (deze "hangen") en stalagmieten (deze staan) hebben we bewonderd. Prachtig allemaal. Toch blij dat we dit "sneaky"hebben gedaan! (zie andere foto's)

'489708' door RCamponeschi '489708' door RCamponeschi

SloveniëTriglav NP

SloveniëTriglav NP

Pericnik waterval,...

RCamponeschi

De Pericnik waterval is gemakkelijk te bereiken en zeker de moeite waard. De waterval bestaat uit twee delen, maar beperk je zeker niet tot het onderste (en grootste) gedeelte.

'502523' door marleenhuijsmans '502523' door marleenhuijsmans

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Kunst in Metelkova

marleenhuijsmans

Wat tijdens je stedentrip Ljubljana niet mag ontbreken is een bezoekje aan de kunstwijk Metelkova. Dit ligt op een voormalig militaire kazerne dat werd gekraakt in de jaren 90. Daarna is het een stadje binnen Ljubljana geworden. Kunstgaleries, bars, studio's van kunstenaars zijn hier gevestigd wat voor veel levendigheid zorgt. De oude gevangenis die hier nog staat is omgetoverd tot een hip hostel. Kortom een andere zijde van Ljubljana waar de stad vooral bekend is vanwege zijn gebouwen uit de Renaissance en het classicisme.

'526463' door RonMessing '526463' door RonMessing

SloveniëVintgar Kloof

SloveniëVintgar Kloof

Vintgarkloof bij Bled

RonMessing

Het voordeel van erg vroeg vertrekken voor een wandeling door de Vintgar kloof bij Bled is dat het niet zo druk is en je geen opstoppingen tegenkomt. Bovendien is het nog (erg) fris en trekt de damp nog van door de kloof. Wij hadden een B&B vlakbij wat de meeste mensen als de uitgang zien, maar ook in die richting is er gewoon een ingang ook al vind niet iedereen het leuk dat je ze tegemoet komt. Daar hebben we ons maar niet druk overgemaakt met zoveel moois om ons heen

'380069' door antwan '380069' door antwan

SloveniëBled

SloveniëBled

Meer van Bled

antwan

Het meer van Bled is een van de hoogtepunten van Slovenië. Aan de rand van het meer ligt het kasteel van Bled en midden in het meer ligt een klein kerkje. Een leuke manier om dit kerkje te bezoeken is per roeiboot. Je kunt op 2 plekken langs het meer een bootje huren en zo kun je heerlijk over het meer roeien en een bezoek brengen aan het kerkje. Een erg leuke manier om het kerkje te bezoeken en te genieten van de schitterende omgeving.