Ljubljana

'304596' door Didy '304596' door Didy

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Grotten van Postonja

Didy

Als je in Slovenie bent en je wil wat moois zien dan kan ik het bezichtigen van de grotten van Postonja aan raden. Met een treintje ga je door de grotten.

'506884' door Moraimavdf '506884' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Er onder door

Moraimavdf

Ljubljana is een prachtige en gezellige stad. Langs het riviertje dat door het stadscentrum stroomt en het centrum, hebben we gelopen. Je kunt ook fietsen. Er wordt hier en daar gefietst!

'523639' door Moraimavdf '523639' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Bosje bloemen...meen

Moraimavdf

'Tijdens de reis van Froukje( 3 op reis-BNN) naar Slovenia ontdekt ze dat Slovenië veel Europeser aandoet dan ze voorzien had. Froukje begint haar reis in de hoofdstad van Slovenië; Ljubljana. Deze stad is dan ook een bestemming die zeker de moeite waard is voor eigenlijk alle type reizigers. Citytrippers, feestgangers maar ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.' (Met dank aan 3 op reis- BNN) Het is heerlijk om over de plaatselijke markten te lopen en te fotograferen.

'334924' door Didy '334924' door Didy

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Grotten van Postonja

Didy

Je kijkt je ogen uit als je in de grotten van Postonja bent. Allereerst zoals bij veel kerken e.d. mag je ook hier niet fotograferen/filmen. Nu ja het blijft dan spannend om het toch stiekem te doen. Allerlei stalgtieten (deze "hangen") en stalagmieten (deze staan) hebben we bewonderd. Prachtig allemaal. Toch blij dat we dit "sneaky"hebben gedaan! (zie andere foto's)

'502523' door marleenhuijsmans '502523' door marleenhuijsmans

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Kunst in Metelkova

marleenhuijsmans

Wat tijdens je stedentrip Ljubljana niet mag ontbreken is een bezoekje aan de kunstwijk Metelkova. Dit ligt op een voormalig militaire kazerne dat werd gekraakt in de jaren 90. Daarna is het een stadje binnen Ljubljana geworden. Kunstgaleries, bars, studio's van kunstenaars zijn hier gevestigd wat voor veel levendigheid zorgt. De oude gevangenis die hier nog staat is omgetoverd tot een hip hostel. Kortom een andere zijde van Ljubljana waar de stad vooral bekend is vanwege zijn gebouwen uit de Renaissance en het classicisme.

'385225' door Adzam '385225' door Adzam

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De Drie Bruggen

Adzam

Het bekende stadsbeeld in het cenrum van de hoofdstad "De Drie Bruggen" met z'n levendige en relaxte sfeer, veraangenaamt door omliggende terrasjes en marktkraampjes. Verder wordt het beeld rondom deze bruggen sterk bepaald door prachtige gebouwen, beelden en fonteinen. Vrijwel alle historische gebouwen liggen op redelijke afstand binnen het centrum.

'500487' door Reisheid '500487' door Reisheid

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Een vergeten juweeltj

Reisheid

Deze foto nam ik op de Drakenbrug in Ljubljana. Deze stad heeft mij aangenaam weten te verassen. Praag in het klein, maar dan zonder de drommen toeristen. In de oude stad vind je prachtige straatjes, gebouwen en pleintjes, in het nieuwe gedeelte een veelheid aan mooie architectuur. Je vindt er uitstekende restaurants en de straten zijn levendig. Een bezoekje waard!

'525976' door Moraimavdf '525976' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De twee bronzen deure

Moraimavdf

De Sint-Nicolaaskathedraal is een rooms-katholieke kathedraal in het centrum van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. De kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Ljubljana en staat aan het plein dat vernoemd werd naar de heiligen Cyrillus en Methodius. Wat vooral opvalt aan de kathedraal zijn de twee bronzen deuren. In 1996 werden naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan de kerk twee massieve bronzen deuren geplaatst met reliëfs betreffende de Sloveense geschiedenis en de bisschoppen van Ljubljana. De deur werd gezegend door paus Johannes Paulus II. (Met dank aan Wiki)

'429822' door MiekeDeHaas '429822' door MiekeDeHaas

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De rivier Ljubljanica

MiekeDeHaas

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Het stedelijk gebied heeft 310.000 inwoners. De rivier Ljubljanica loopt door de stad. Over de mooie bruggetjes kun je lekker heen en weer slenteren. De stad is niet groot maar wel erg gezellig en mooi.

'351471' door KHeijlaerts '351471' door KHeijlaerts

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Ljubljana by night

KHeijlaerts

Wie echt eens een leuke hoofdstad in Europa wil bezoeken, moet eens naar Ljubljana gaan. Ik was aangenaam verrast. Het is een klein stadje, maar heel gezellig. Het is ook nog eens heel erg mooi en de mensen zijn heel vriendelijk. Midden in het centrum staat ook een flink kasteel boven op een flinke heuvel. Best een pittige klim, maar er gaat ook een soort skilift naar boven en beneden. Langs de Ljubljanica (de rivier die door de stad loopt) barst het van de terrasjes. We hebben heerlijk gegeten, keuze genoeg! We hadden één nachtje hotel gereserveerd, maar toen we er rondliepen hebben we besloten nog een nacht langer te blijven. Dat kon helaas niet in het zelfde hotel, maar de eigenaar heeft ons goed geholpen om iets anders te vinden. (goede jeugdherberg, verder was alles vol!) Op de foto het meest centrale stuk van het centrum met de rivier Ljubljanica, Franciscan church, de Tromostovje (de cetnrale brug wat eigenlijk 3 bruggen zijn). 's avonds is het prachtig verlicht zoals je ziet.

'521640' door ALopezBlanco '521640' door ALopezBlanco

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De echte stad der...l

ALopezBlanco

Hoezo is Ljubljana de echte stad der liefde, vraag je je wellicht af. Het Sloveense woord voor liefde (ljublezen) is verweven in de naam van deze hoofdstad. En niet alleen in die naam ook in de naam van de rivier die door de stad stroomt de Ljubljanica. Langs de oevers van de rivier kan je in de avond een romantische wandeling maken. Het centrum is autovrij en je vindt er volop restaurantjes, cafeetjes, boetiekjes, prachtige gebouwen in jugendstil en barok. Er heerst een heerlijk ontspannen sfeer. Niet voor niets wordt deze stad omschreven als een van de laatste verrassingen in Europa, een Praag zonder drukte. Een absolute aanrader!!!

'401529' door gestreepteolifant '401529' door gestreepteolifant

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Vroege Sinterklaas

gestreepteolifant

Wandelend door Ljublijana kwamen we deze bijzondere situatie tegen. Een kunstwerk, schoenen te drogen of een bijzondere manier van je schoen zetten/hangen? zo bij elkaar wel een bijzonder hangend tussen twee huizenblokken in.

'515239' door Moraimavdf '515239' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De...Sint-Nicolaaskat

Moraimavdf

De Sint-Nicolaaskathedraal is een rooms-katholieke kathedraal in het centrum van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. De kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Ljubljana en staat aan het plein dat vernoemd werd naar de heiligen Cyrillus en Methodius Na een brand in 1361 werd de kerk in gotische stijl herbouwd. In 1461 werd het bisdom Ljubljana opgericht en de kerk tot kathedraal verheven. In 1469 brandde de kerk nogmaals af, ditmaal werd echter brandstichting door Turken vermoed. Het oorspronkelijke ontwerp voor de huidige kerk was afkomstig van de capucijner broeder Florentianus Ponnensis uit Milaan of Bologna. Hij ontwierp een nieuwe barokke hallenkerk. Het volgende jaar werd, nadat men reeds begonnen was met de bouw van de kerk, het plan gemodificeerd en voltooid door de jezuïtische architect Andrea Pozzo. Ook de uitvoerders pasten het gebouw nog aan en de twee klokkentorens werden volgens een ontwerp van Lombard Giulio Quaglio toegevoegd. De koepel boven de viering werd pas in 1841 gebouwd. In 1996 werden naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan de kerk twee massieve bronzen deuren geplaatst met reliëfs betreffende de Sloveense geschiedenis en de bisschoppen van Ljubljana. Bron: Wiki

'385212' door Adzam '385212' door Adzam

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De rivier

Adzam

Het stadsbeeld van Ljubljana, als hoofdstad centraal gelegen in Slovenië, wordt in het centrum overwegend bepaald door de ligging van de direct naast elkaar gelegen "Drie Bruggen". Dit bouwwerk ligt over de rivier Ljublania en is ontworpen door de architect Jozé Plecnik.

'537173' door ALopezBlanco '537173' door ALopezBlanco

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Een stad om verliefd.

ALopezBlanco

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenie en wordt ook wel de stad der liefde genoemd. De stad der liefde omdat het Sloveens woord voor liefde, ljublezen, er in verweven is. Naast de stad der liefde wordt het ook klein Praag genoemd omdat het veel overeenkomsten heeft met Praag. Zo heeft Ljubljana ook veel indrukwekkende gebouwen uit de renaissance, de barok en de jugendstil periode en ligt het centrum aan de voet van een middeleeuws burcht (Ljubllianski grad). Ljubljana is echter een stuk minder toeristisch! Een stad om verliefd op te worden! Het is een gezellige, levendige stad doordat er veel studenten zijn, ze domineren het straatbeeld en de terrasjes. En terrasjes zijn er veel in Ljubljana! Terrasjes bij restaurants, bij eethuisjes, bij cafe's en ze zitten allemaal vol! Dit ongeacht de temperatuur toen wij er waren in september was het niet meer dan 12 graden maar dat mocht de gezelligheid niet drukken! Op de foto zijn de terrasjes nog leeg maar deze hoorden bij restaurants die 's avond pas open gingen. Het centrum is autovrij dus je kan in alle rust slenteren door de mooie straatjes, langs de rivier de Ljubljanica of over een van de bruggen (die 's avonds mooi verlicht zijn). Geniet van een lunch of een drankje en klim omhoog naar de burcht, geniet van een 360 graden uitzicht over de stad en ga met het kabelbaantje weer terug naar beneden. Na een aperitiefje in een barretje ga je op zoek naar een restaurant voor een romantisch diner bij kaarslicht. Ljubljana de stad der liefde!

'503966' door thijsvincent '503966' door thijsvincent

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Drakenbrug

thijsvincent

De drakenbrug, 'Zmajski Most' genoemd. De brug ligt in de oude binnenstad van Ljubljana. Het werd in 1901 gebouwd en symboliseert de stad. Het symbool zijn vier draken die een brug bewaken. Volgens de legende is de stad namelijk gesticht door een Griekse prins Jason, die in de moerassen rond Ljubljana een gevaarlijke draak zou geveld hebben. De draken op de brug zouden kwispelen met hun staart wanneer er een mooie maagd over de brug wandelt...

'501937' door Moraimavdf '501937' door Moraimavdf

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Steegjes

Moraimavdf

Ljubljana is een prachtige en gezellige stad. Langs het riviertje dat door het stadscentrum stroomt, hebben we gelopen. Dit beeld hebben we ook gevonden zonder te begrijpen waarom ze de schoenen op deze manier ophangen.

'143070' door herman m '143070' door herman m

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Verhuizing

herman m

Het lijkt erop, dat deze vrouw op leeftijd aan het verhuizen is. Een deel van het hebben en houwen plaatsen op een handkar en vervolgens duwen over de keitjes van de Sloveense hoofdstad Lubljana.

'417863' door antwan '417863' door antwan

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Sint-Nicolaaskathedra

antwan

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. De stad is niet erg groot maar wel de moeite van een bezoek waard. De stad bevat gebouwen uit verschillende perioden, zowel uit het verleden als het heden. Een van de bekendste gebouwen in de stad is de Sint-Nicolaaskathedraal. De kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Ljubljana en staat aan het plein dat vernoemd werd naar de heiligen Cyrillus en Methodius.

'351524' door KHeijlaerts '351524' door KHeijlaerts

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Mooie bank

KHeijlaerts

Dit bijzonder mooie, kleurrijke gebouw was vroeger de bank in Ljubljana. Wat er nu in zit weet ik niet. Maar dat maakt niet uit om er een mooie foto van te kunnen maken. ;-) Ljubljana heeft erg veel hele mooie gebouwen. Vooral die hele brede dakranden hebben we veel gezien daar. En allemaal op hun eigen manier/ eigen stijl versierd.

'521641' door ALopezBlanco '521641' door ALopezBlanco

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Lieflijk Ljubljana

ALopezBlanco

Ljubljana verdient op Valentijnsdag aandacht! Zoals in mijn eerder upload al beschreven is de echte stad der liefde. Je kan er prima 2 romantische dagen doorbrengen en genieten van de relaxte sfeer in deze lieflijke stad. De stad is niet zo groot, ong 200.000 inwoners waarvan een groot deel studenten. Door het autovrije centrum kan je heerlijk slenteren door de steegjes en genieten van de prachtige bouwwerken. De stad ligt aan de voet van een middeleeuws kasteel. Je kan er met een kabelbaantje naar toe, lopen kan ook maar bereid je voor op een flinke klim. Boven gekomen heb je 360 graden uitzicht over de stad. Op de foto een van de sfeervolle steegjes in het centrum.

'195147' door steventan '195147' door steventan

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Hartje Centrum...Ljub

steventan

Een typisch aangezicht van Ljubljana. De prachtige rivier die picturesque de stad reflecteert.

'389893' door MiaSpierings '389893' door MiaSpierings

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Mooie brug in...Ljubl

MiaSpierings

Een ongeplande tussenstop in Ljubljana bezorgde ons een hele leuke dag. Ljubljana is een hele mooie en gezellige stad. Langs het riviertje dat door het stadscentrum stroomt zijn leuke terrassen. Overal zijn mooie gebouwen en leuke pleinen. We pauzeerden even op een van de terrassen langs het water en genoten van dit prachtige uitzicht.

'531140' door Mi '531140' door Mi

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

De liefde vastleggen

Mi

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een prachtige stad. In het oude stadsgedeelte kan je je hart ophalen aan gezellige winkeltjes in combinatie met historische gebouwen. Net als in vele andere steden ter wereld kunnen verliefde stelletjes hun liefde bezegelen door een slotje op te hangen aan de Slagersbrug midden in het centrum. Als je slotje hangt, gooi je vervolgens de sleutel over je schouder de Ljubljanica in als bezegeling van eeuwige verbondenheid.