Deze 8 Europese steden zitten nog wél op toeristen te wachten image
REDACTIE

Deze 8 Europese steden zitten nog wél op toeristen te wachten

In 2020 moet je zeker een bezoekje brengen aan deze middelgrote en onderbelichte steden. Waar ga jij dit jaar heen?    

1. Verken Ljubljana, de groene hoofdstad van Europa

Zoek naar lijstjes met groene of leefbare steden en Ljubljana komt er geheid in voor. In het autovrije centrum brengen elektrische autootjes je gratis van A naar B, en de stad werkt toe naar zero waste. Er zijn zelfs zaakjes die zich toespitsen op het repareren van defecte paraplu’s. Hoe duurzaam wil je het hebben? Ook op andere gebieden zet de stad zijn beste beentje voor. Zo vindt er elke vrijdag tussen maart en eind oktober een grote foodmarkt plaats en is er sprake van een heuse boom van microbrouwerijen. Architectuurfans bewijzen zichzelf een dienst door een tour met gids te boeken langs het Ljubljana van de twintigste-eeuwse Sloveense architect Jože Plečnik.

2. Waan je in het buitenland in Luik 

Als je vanuit Maastricht de auto of boemeltrein naar het zuiden neemt, betreed je onmiddellijk een nieuwe wereld. Een wereld die op het gebied van taal, architectuur en mentaliteit wezenlijk verschilt van Vlaanderen. Het epicentrum is Luik – de buitenlandse stad die het dichtst bij Nederland ligt, en tegelijkertijd het meest buitenlands aanvoelt van alle steden in onze grensstreek. In de afgelopen jaren kroop de stad uit zijn schulp. De historische straten zijn gevuld met fijne speciaal zaakjes en knusse proeflokalen. Culturele highlights zijn het station – een architectonisch meester werk – en museum La Boverie, een dependance van het Louvre. Hier lees je meer over Luik.

3. Bezoek Bologna, een bedevaartplaats voor foodies

Over smaak valt niet te twisten. Tenminste, niet als je een discussie aangaat met een inwoner van Bologna. Wordt er gesproken over kaas, dan blijkt de ene pecorino of parmigiano de andere niet. Nee, je moet die specifieke soort van die specifieke kaasboer uit dat specifieke dorp hebben. Kortom, eten is een religie – en de authentieke restaurants van Bologna zijn de gebedsplaatsen. Is een citytripje Bologna dan echt alleen maar weggelegd voor reizigers die van lekker eten houden? Welnee! Zelfs als je nog nooit in je leven pasta hebt gehad zullen de nauwe straten, eeuwenoude gebouwen en Italiaanse tradities je aanspreken. Ook leuk: elk jaar tussen juni en augustus geniet je op het Piazza Maggiore van openluchtfilmfestival Sotto le Stelle del Cinema. Kijk hier wat er nog meer te doen is in Bologna. 

 

 Vigo is het best bewaarde geheim van Spanje. (Foto: Getty Images/iStockphoto)

4. Ga wijndrinken in Bordeaux

Je zou Bordeaux de grootste wijngaard ter wereld kunnen noemen; een goed glas wijn is nooit ver weg en de nabije omgeving ligt bezaaid met wijngaarden. In 2016 opende er zelfs een wijnmuseum: Cité du Vin. Tot zover het opendeurgedeelte ... Wat veel mensen níét weten is dat je in Bordeaux ook gezellige pleintjes, een bruisend uitgaansleven en liefst 350 monumenten vindt, waaronder de kathedraal Saint-André en het Grand Théâtre. Een van meest trendy plekken ligt aan de overkant van de Garonne-rivier, en heet Darwin, een evenementenlocatie compleet met skatepark, horeca, biowinkel en workshopruimte. Nieuwsgierig naar wat de stad nog meer te bieden heeft? Kijk hier voor meer informatie.  

5. Struin door Plovdiv, de culturele hoofdstad van Europa

In 2019 was Plovdiv culturele hoofdstad van Europa. Nu de rust is wedergekeerd, is het jóúw beurt om de tweede stad van Bulgarije te ontdekken. De stad lag aan een belangrijke handelsroute en kwam door de eeuwen heen in handen van de Thraciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Als je van geschiedenis houdt kijk je er je ogen uit. Die mengelmoes aan culturen komt eveneens tot uiting in de Bulgaarse keuken en wijnen. De gezellige straatjes zijn tot de nok gevuld met terrasjes, die zich perfect lenen voor het nationale principe aylyak (losjes te vertalen naar een relaxte en stressvrije manier van leven). Meer informatie over de stad lees je hier.  

6. Ontdek Vigo het best bewaarde stadsgeheim aan de Atlantische kust

Als de grote steden in Spanje verstoppertje zouden spelen, zou Vigo het moeilijkst te vinden zijn. Zijn afgelegen locatie aan de westkust is er mede verantwoordelijk voor dat Vigo tot ’s lands grootste stadsgeheimen behoort. Niet het toerisme maar levensgenot voert hier de boventoon. Elke sociale bijeenkomst gaat gepaard met eten – veelal verse vis en zeevruchten – en als je een inwoner vraagt naar zijn plannen, eindigt het antwoord steevast op: para ir a tomar algo (even een drankje doen). De boel de boel laten? Slenter dan door de oude stad, rijd langs de kust naar verstopte stranden of neem de boot naar de aangename Ciès-archipel (45 min.). Nog meer informatie over de stad vind je hier.  

7. Laat je verrassen door Manchester 

Wat houdt je tegen om naar Manchester te gaan? Is het de bereikbaarheid? Of de regen? Geen van beide zouden obstakels moeten vormen. Vanuit Amsterdam en Eindhoven vlieg je er in anderhalf uur naartoe en als je de autoferry naar Harwich neemt sta je binnen tien uur in het centrum. En geloof het of niet: vooral in de zomer is het er heerlijk toeven. Zeker als jij je dagen vult met rondstruinen door creatieve wijken als Northern Quarter en up-and-coming Ancoats, van galerie naar bistro en van conceptstore naar bar. Tijd over? Verover op match day een stoeltje in het stadion of kruk in de pub, en zie Manchesters befaamde voetbalclubs (live) in actie. Hier lees je meer over de Noord-Engelse verrassing.

8. Geniet van Sheffield, een outdoorstad met indoorgeneugtes

Het kan haast niet anders of er zit iets in het kraanwater in Sheffield. De stad bracht bands als Pulp en Arctic Monkeys voort, en onderging de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie: van kille industriestad naar creatieve broedplaats. In het oude stadsgeraamte huist een jonge geest. Industriële gebouwen werden omgetoverd tot koffiezaken, foodhallen en galerieën, pakhuizen werden omgebouwd tot moderne woningen en bakstenen muren werden voorzien van streetart. Trek een extra dag uit voor een bezoek aan het nationale park Peak District, dat praktisch voor de deur ligt, en ontdek hoe Sheffield aan zijn bijnaam ‘The Outdoor City’ komt. Houd ook de cultuurkalender in de gaten, voor muziek, film en (beeldende) kunst.

Ga je liever de natuur in dan dat je een citytrip maakt? Lees dan hier welke nieuwe langeafstandswandelingen dit jaar hot and happening zijn >> 

Welke stad zou jij graag willen verkennen?