Soezdal foto's & tips

'526129' door corriedewinter '526129' door corriedewinter

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Voorjaar op het...pla

corriedewinter

Suzdal is een versterkt stadje uit de tiende eeuw dat ten noordoosten van Moskou ligt. Het ligt op de z.g, Gouden Ring, waar veel plaatsen met een rijke cultuur en bijzondere kerken en kloosters liggen. In Suzdal wordt traditioneel gebouwd en nieuwe huizen mogen niet hoger dan twee verdiepingen zijn. Deze foto maakte ik even buiten Suzdal, waar je meteen op het platteland bent. De wegen zijn paden, de huizen eeuwenoud. Het is vroeg in het voorjaar, de bloesem staat op het punt uit te komen. De dames nemen het er even van. Heerlijk dat de kou voorbij is!

'526230' door corriedewinter '526230' door corriedewinter

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Suzdal, een levend(ig

corriedewinter

Soezdal, al in 1200 genoemd, ligt 30 km ten noorden van Vladimir, op een hoge oever van het riviertje Kamenka. Wij lopen vroeg in het voorjaar door de velden in de richting van het stadje en dan vallen meteen de witte muren van de vele kerken op. Achter de oude omwalling van het kremlin zie je twee bijzondere kerken. De witte Rozjdestvenski sobor, gesticht in 1220, met zijn blauwe koepels met gouden sterren valt meteen op; het is het enige gebouw in Soezdal dat de Tataarse invasie van 1238 heeft overleefd. De houten Nikolskaja kerk enkele meters verderop is niet zo oud (18e eeuw) en is afkomstig uit Glotovo, een dorpje in de omgeving. Je kunt er vrij rondkijken. Achter de bomen vind je van de residentie van de aartsbisschop nog het kerkje bij de eetzaal met een enkele zuil en een galerij rondom. In de vroegere verblijven van monniken en de aartsbisschop is een interessant museum over de geschiedenis van Soezdal gevestigd. In Soezdal vind je ook de mooi gekleurde houten huizen waar mijn drie matruska's van de vorige foto wonen. De bouw is aan regels gebonden; zo mogen de huizen niet hoger dan twee verdiepingen zijn. Ga zeker eens naar de Handelsarcaden op Torgovaja Plosjtsjad. Daar verkopen de dames hun zelfgekweekte groente en ingemaakte augurken en uien. Er ontstond grote hilariteit toen wij een paar pakjes bietenzaad kochten om later van de oogst de beroemde borsjt (koude of warme bietensoep) te maken.

'550263' door corriedewinter '550263' door corriedewinter

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Naar het kremlin van.

corriedewinter

Ten noordoosten van Moskou bezoeken we een aantal stadjes, die op de z.g. Gouden Ring liggen. Stadjes met een rijke cultuur en veel bijzondere kerken en kloosters. Hier zie je het Euthymiusklooster van Suzdal, een versterkte stad uit de tiende eeuw. Wij lopen vroeg in het voorjaar langs door de velden in de richting van het stadje dat hoog op de oever van het riviertje Kamenka ligt. De bomen hebben lichtgroene blaadjes en er schijnt een vriendelijk zonnetje. Op het bruggetje bekijkt een visser de jongen die met zijn nieuwe brommer aan het crossen is. Rechtsboven moeten we langs de muur van het Euthymiusklooster lopen om in het stadje te komen. Ons hotel, een voormalig vakantieoord van de partij, ligt een paar kilometer achter ons. We zien alleen maar Russische toeristen.

'526255' door corriedewinter '526255' door corriedewinter

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Weet u het zeker?

corriedewinter

In aansluiting op mijn vorige foto zie je hier de verbaasde en ook vermaakte blik van de dame die op de eeuwenoude markt van Suzdal zaden verkoopt. Wat moeten toeristen nu met zaden uit Rusland? Nou, gewoon telen, net als zij, en er dan soep van maken. Voor bietensoep heb je naast bieten zaden nodig van selderij, wortel, pootuitjes en kool. De rest koop je in Nederland. Het recept voor borstj: Ingrediënten: Een stuk of 6 bieten (kleintje of halve apart houden, fijn raspen en met wat azijn en een beetje suiker apart zetten) 1 selderijknol 2 winterwortels 1 ui 3 teentjes knoflook 1/4 (groene) kool zonnebloemolie bouillonblokjes peper (zout) zure room Bieten, selderijknol, wortel en ui in blokjes snijden en met fijngesneden knoflook in de olie aanbakken. Water (circa 2 liter) en bouillonblokken erbij, laten koken tot de groenten zacht zijn (20 minuten) Alles pureren. Kool in fijne reepjes snijden en 5 a 10 minuten meekoken in de gepureerde soep. Peper (en zout) erbij. Geraspte biet-azijn-(suiker)- mengsel goed uitknijpen en sap bij de soep doen. Warm of koud serveren met wat zure room. Heerlijk om zo thuis na te genieten van je duurzame souvenirs.

'1107448' door wisseschout '1107448' door wisseschout

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Suzdal bezoeken

wisseschout

Suzdal gelegen aan de zgn "gouden driehoek " is het bezoeken meer dan waard. Het dorpje is heel gezellig, je kunt er lekker eten en er staan meer dan genoeg kathedralen, kloosters enz. Ook de verschillende houten kerken maken indruk. Er er is zelfs een echte camping. Dat was voor ons de laatste die we zouden zien de komende 3.5 maanden.

'1099655' door marjolijn '1099655' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Marktdag

marjolijn

Tweede poging, want de eerste keer viel mijn tekst weg. Eerder plaatste ik al wat foto’s uit Suzdal. Suzdal is de "hoofdstad van de Gouden Ring", de oude steden noordoostelijk van Moskou. In de 12e eeuw was de stad een belangrijk handelscentrum, later, toen Moskou machtscentrum en hoofdstad was geworden, werd het een belangrijk geestelijk centrum met veel (weer)kloosters en kerken. Het oude Rusland is hier bewaard gebleven in een soort levend openluchtmuseum. De stad staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het leuke vond ik dat de plaats zijn authentieke karakter heeft behouden. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten. Suzdal is daardoor nu een rustige plaats (bij de volkstelling van 2002 zo’n 12000 inwoners) met ontzettend veel bezienswaardigheden, maar waar je ook nog wat meekrijgt van het leven op het platteland van Rusland. Er zijn veel oude houten huizen, en direct achter ons centraal gelegen hotel Sokol was de markt. Daar bieden ook oude vrouwtjes hun soms schamele oogst uit eigen tuin aan. Het leverde mij enkele markante portretten op.

'1100368' door marjolijn '1100368' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Russische pasteitjes

marjolijn

Dit is natuurlijk niet een heel spannende foto, maar na wat wikken en wegen plaats ik hem toch, omdat dit beeld wel echt hoort bij mijn Rusland-reis. Ik heb heel wat van deze gevulde broodjes/pasteitjes gegeten, het is ook echt street-food, overal zijn oude vrouwtjes die ze verkopen. Er kan van alles in zitten, van hartig (vlees, maar ook kool) tot zoet, en als je niet veel tijd hebt is het een handige snelle lunch, anders een goede snack tussendoor. Hier liggen ze keurig op een bordje, in een kleine tearoom in het Houtarchitectuur museum van Suzdal, een openluchtmuseum met oude houten gebouwen. Die vind je overigens ook in meerdere Russische plaatsen. Naast de pasteitjes een kopje thee, vooraf had ik gelezen dat Russen vooral theedrinkers zijn (als ze niet aan de wodka zijn tenminste), die thee werd traditioneel gezet met een samovar. Maar ter plekke bleek de koffiecultuur ook al aardig opgerukt, dus koffiedrinkers komen in Rusland ook aan hun trekken (en hetzelfde geldt voor bier). Ik vond de Russische keuken helemaal prima, wat stevig misschien omdat ze nogal royaal met room werken, maar de salades, soepen, pelmeni (gevulde deegwaren, denk aan ravioli) en stoofpotjes smaakten best.

'1099769' door marjolijn '1099769' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Iconostase

marjolijn

Nog een foto uit Soezdal. We staan hier in de kathedraal van de Geboorte van de Moeder Gods, in het kremlin van Soezdal. De kerk is nu een museum, dat vooral bekend is door de gouden kerkdeuren, waarvan misschien later nog eens een foto. In deze foto ligt de nadruk op de iconostase. In orthodoxe kerken wordt de altaarruimte voor de blikken van de gewone gelovigen afgeschermd door een iconen-wand, de iconostase. De indeling van de iconen volgt een redelijk vast patroon, een theologisch programma, al zijn afwijkingen mogelijk. Als je veel orthodoxe kerken gaat bezoeken is het dan ook handig om een schema mee te nemen, bijvoorbeeld van Wikipedia of uit een kunstreisgids. Op de bovenste rij staan de aartsvaders, de stamvaders van Jezus, op de rij daaronder de profeten, op rij 3 gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament en daaraan gekoppelde kerkelijke feestdagen, daaronder de deësis, Maria en Johannes de Doper in aanbidding van Christus als laatste rechter, en op de onderste rij de deur naar het altaar met links Maria en rechts Christus of de patroonheilige van de kerk. Helemaal is wel wat bijbelkennis vereist om alle iconen en schilderingen te kunnen duiden, en ik moet bekennen dat die, ondanks een jeugd met kinderbijbel en zondagsschool, bij mij ver weg gezakt is, maar de gelovigen, ook (juist) de ongeletterde, herkenden denk ik goed wat ze op de iconostase en de kerkmuren zagen, het is feitelijk één grote aanschouwelijke geïllustreerde bijbel. (zie ook vladmuseum.ru).

'1099072' door marjolijn '1099072' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Na de bui

marjolijn

In onze rondreis Rusland verbleven we twee nachten in Soezdal, ooit een belangrijke stad, als hoofdstad van het vorstendom Vladimir-Soezdal. Nu is het een rustig stadje, onderdeel van de Gouden Ring en een soort levend openluchtmuseum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ik had hier nog wel langer willen blijven, één tot anderhalve dag is te weinig om alles te bekijken. Ons hotel, hotel Sokol, was bovendien heel prettig en ligt centraal, aan het Torgovaya plein. Ik begrijp dat het een historisch gebouw is, een voormalig herenhuis van de koopmansfamilie Voronini, in het hart van de oude stad. Het hotel ligt op een steenworp afstand van de rivier de Kamenka, het Kremlin en het daar achter gelegen openluchtmuseum voor houtarchitectuur. Ook de andere bezienswaardigheden, zoals het Euthymiusklooster zijn te belopen, als viel me dat niet zo mee omdat het onverwacht erg warm was. En dan is het natuurlijk ook wachten op een fikse bui. Net terug voor de deur van het hotel zag ik een enorme stofwolk aankomen, gevolgd door een flinke plens water. Het leverde daarna wel een fraaie avondlucht op. Schuin aan de overkant van het hotel, in de oude overdekte winkelgalerijen (de zgn. gostiny dvor), zit een prima restaurant (met de kaart in het Russisch en Engels).

'1099731' door marjolijn '1099731' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Sint Euphimiusklooste

marjolijn

Nee, dit is geen muur van een kreml(in), het Russische woord voor een versterkte stadskern, maar de muur rond een kloostercomplex. Russische steden hadden geen stadsmuren, alleen het centrale gedeelte, de detinets, met de belangrijkste paleizen en kerken, was ommuurd. Omdat de Russische geschiedenis woelige tijden kende, zijn veel kloostercomplexen buiten de stadskern echte weerkloosters, met imposante verdedigingsmuren en –torens. De muur van dit klooster, het Sint-Euphimiusklooster in Soezdal is 1200 meter lang, met maar liefst 12 ronde torens. Vanaf het begin was dit klooster als vesting gebouwd, want het werd gesticht in een tijd waarin het vorstendom Soezdal zich moest verdedigen tegen Moskou, dat uiteindelijk het machtscentrum van het land werd. Het klooster is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Soezdal, maar ik vond de openingstijden in Rusland niet altijd even helder en duidelijk. Dit klooster is op donderdag wel open, maar weer niet op de laatste donderdagmiddag van de maand, dus je raadt het al: ik stond voor een gesloten toegangspoort. Tip dus: ga ’s ochtends, er is ook elke ochtend om 11 uur een klokken-concert. Wel ging er een groep met gids naar binnen, daar heb ik me even als verstekeling bij aangesloten, maar ik durfde niet te lang rond te neuzen, want ik wilde ook niet voor een gesloten uitgang komen te staan. Het klooster ligt mooi op de hoge oever van de rivier de Kamenka, met aan de andere kant van de rivier (niet op de foto) een ander kloostercomplex, het witgepleisterde Voorspraakklooster, dat een populair verbanningsoord was voor vorstinnen en tsarina’s. Ook Peter de Grote bracht daar zijn eerste vrouw onder. Voor foto’s van dit klooster kun je, vanwege de stand van de zon, ook beter ’s ochtends hier komen.

'1098131' door marjolijn '1098131' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Kreml Suzdal

marjolijn

Suzdal is waarschijnlijk de meest bekende en aantrekkelijke stad van de Gouden Ring. De Gouden Ring is een verzameling historische steden, in een halve ring ten oosten van Moskou. Het is steeds meer een bekende toeristische route, sinds de Russische historicus Yuri Bychkov in 1967 een reeks essays schreef over deze steden. Suzdal staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten, waardoor Suzdal zijn authentieke karakter heeft weten te bewaren. Het is een soort levend openluchtmuseum, een rustige plaats, idyllisch gelegen aan de rivier de Kamenka, waarlangs kwistig een groot aantal historische gebouwen en complexen zijn gestrooid. Hoogtepunten tussen de vele bezienswaardigheden zijn het Sint Euphimiusklooster (Spaso Evfimiev), een groot weerklooster met een imposante vestingmuur, en het Kreml, de oude citadel met in het oude aartsbisschoppelijk paleis een fraai historisch museum en een museum voor Oudrussische iconen gevestigd. Na het vertrek van een groep scholieren en Chinezen is hier de rust net weer teruggekeerd.

'1098146' door marjolijn '1098146' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Houtbouw

marjolijn

In de dorpen van de Gouden Ring zie je nog veel houten huizen in de stijl van de 19e/vroeg 20e eeuw. Wel in sterk wisselende staat van onderhoud, van volledig vervallen tot goed onderhouden en strak in de verf. Dit goed onderhouden huis zag ik in Suzdal. Omdat vooral de versierde raamlijsten opvallen bij deze huizen een detailfoto. Ik kreeg wel de indruk dat dit type huis aan het uitsterven is, en vervangen gaat worden door stenen huizen of meer blokhut-achtige houten huizen.