Rode Plein foto's & tips

'543466' door RobHoekstra '543466' door RobHoekstra

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Kunst of kitsch?

RobHoekstra

Of gewoon een combi van de twee. De Basiliuskathedraal aan het rode plein is voor de een een prachtig gebouw maar voor de ander een afgrijselijke uit de klauwen gewassen zuurstok heb ik begrepen. Ik zou het zelf niet in mijn achtertuin willen hebben maar moet toch eerlijk toegeven dat ik het daar ter plekke toch best een indrukwekkend gebouw vond. Het is/was voor mij in ieder geval wel het icoon voor Rusland.

'531752' door corriedewinter '531752' door corriedewinter

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Leergierig bij het...

corriedewinter

Het Kremlin in Moskou hoeft eigenlijk geen introductie; er is veel te zien, een halve dag ben je er wel zoet. Je mag overal komen, behalve in het gedeelte waar het regeringsgebouw staat; je wordt regelmatig tegengehouden als er weer een auto met een hoogwaardigheidsbekleder langskomt. Deze kinderen zijn nog op het Rode Plein; links achter zie je het mooie Gum warenhuis. De kinderen luisteren goed en willen van alles weten. Misschien gaat het wel over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die binnenkort op het Plein gehouden wordt. De kinderen dragen een oranje/zwart lintje dat hieraan herinnert. De jongen rechts draagt zijn schooluniform; natuurlijk mét stropdas!

'445051' door corriedewinter '445051' door corriedewinter

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Sprookjesrestaurant i

corriedewinter

Op het Rode Plein is het 's avonds sprookjesachtig. Alle gebouwen zijn verlicht of worden aangelicht. Hier zie je een gedeelte van het gebouwencomplex aan de oostkant niet missen: de prachtige handelshuizen uit 1894, vroeger een overdekte markt, nu bekend onder de naam warenhuis Gum. GUM bestaat namelijk uit meer dan 200 zeer exclusieve winkels.Het complex heeft drie straten van drie verdiepingen en een aantal zijstraten, die weer verbonden zijn door bruggen. In dit gedeelte is een restaurant gevestigd, heel bijzonder met een terras. Veel bruidsparen vieren hier hun feest. Eerst maken ze foto's op het Rode Plein en dan kan het feest beginnen.

'549858' door corriedewinter '549858' door corriedewinter

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Tsaar Iwan zocht het.

corriedewinter

De 460 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein valt niet te missen. De kerk heeft negen koepels, die eigenlijk negen aparte kerken zijn. Tsaar Ivan de Verschrikkelijke liet deze in 1555 bouwen als dank aan God voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden. De kerk is in 2005 grondig gerestaureerd en ziet er nog goed uit, maar onderhoud blijft nodig, ook al omdat de trappen slijten door de vele bezoekers.

'512193' door RobHoekstra '512193' door RobHoekstra

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Breedbeeld Rode plein

RobHoekstra

Niet de allermakkelijkste stad voor een snelle stedentrip omdat het visum regelen toch nog wel wat tijd en geld kost maar desalniettemin wel leuk om een keertje te doen als afwisseling op bijv. Londen, Parijs of Barcelona ;-) Ik ga zeker niet zeggen dat het er leuker is dan deze drie maar op zijn minst wel interessant. Naast de ontelbare grauwe flats tref je er ook een heleboel prachtige gebouwen zoals hier op het Rode plein het Gum department store, de Basilius Kathedraal en een hoek van het Kremlin (vlnr). De Basilius Kathedraal vind ik persoonlijk een van de mooiste bouwwerken van Europa.

'570518' door sgtravel '570518' door sgtravel

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Meisje op het rode...

sgtravel

Een groot gedeelte van het jaar is het rode plein vrij leeg, maar tijdens de winterse feestdagen staat deze vol met kraampjes en een ijsbaan. de kramen zijn vooral gevuld met souvenirs maar ook eten en warme dranken. De draaimolen is onder de kinderen erg populair, zo ook bij dit meisje op de foto. Mocht je even willen opwarmen, duik dan even binnen bij het GUM warenhuis dat ook aan dit plein ligt. Zelfs als je niets bij Prada of Louis Vuitton koopt, is het de moeite waard om het mooie interieur te bekijken.

'1090154' door corriedewinter '1090154' door corriedewinter

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Sprookjesachtig Rode.

corriedewinter

Het Rode Plein in Moskou kent iedereen, maar als je er staat is het zo groot! Misschien wist je dit nog niet: Het plein, Krásnaya plóshchad, stelde voor de 15e eeuw niet veel voor, het was een plaats voor dronkenlappen en criminelen die zich tussen de muren van het Kremlin veilig waanden. Er waren veel publieke executies en criminaliteit was normaal. Dit veranderde in 1493 toen een grote stadsbrand alles verwoestte. Het plein werd het middelpunt van Moskou waar de handel plaats vond. Er werden evenementen georganiseerd en publieke ceremonies gehouden. Onder het regime van Stalin in 1930 werden alle tot dan gebouwde historische bouwwerken vernield en verloor het plein zijn functie als handelscentrum. Alles op en rondom het plein werd gesloopt om plaats te maken voor parades en manifestaties. Gelukkig zijn in de jaren negentig verscheidene kathedralen en paleizen gerestaureerd of herbouwd, zoals hier het historisch museum. Op de banieren rond de ingang wordt de herdenking van WO II aangekondigd, die op 9 mei met een grote parade wordt gevierd. We zijn hier overdag ook geweest, maar 's avonds vind ik het sprookjesachtig, ook al omdat het dan veel minder druk is. Het rood van het Rode Plein slaat overigens niet op de kleuren van de muren. Krasnaya staat nu bekend als rood in het Russisch, maar voorheen betekende het ‘mooi’.

'1063952' door corriedewinter '1063952' door corriedewinter

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Het blauwe uurtje op.

corriedewinter

Het is zo bijzonder als je de 457 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein voor het eerst ziet. De kerk ziet er in de avond, tijdens het blauwe uurtje, nog sprookjesachtiger uit dan overdag. De negen koepels zijn eigenlijk negen aparte kerken, die tsaar Ivan de Verschrikkelijke in 1555 als dank aan God liet bouwen voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden. Voor de Basiliuskathedraal staat een beeld van de 2 volksleiders; de koopman Minin en de vorst Pozjarski, die aan het hoofd van Kozakken, de Poolse troepen in 1612 uit Moskou verdreven. Minin probeert de gewonde Pozjarski weer tot actie te bewegen. Dit beeld stond eerder midden op het Rode Plein, maar werd in 1936 verplaatst op last van Stalin omdat het de parades te veel hinderde. Er bestonden om diezelfde reden plannen om ook de Basiliuskathedraal te slopen. Toen ik de foto maakte, werden op het Rode Plein voorbereidingen getroffen voor de parades van 1 en 9 mei. Het hoofd van de kathedraal maakte zich daar zorgen over, want de voorbijrijdende tanks en overvliegende straaljagers veroorzaken trillingen die scheuren in de muren maken. Na de grote restauratie in 2012 ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan blijft dus onderhoud nodig, ook al omdat de trappen van de kathedraal slijten door de vele bezoekers.