Rode Plein

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sprookjesachtig Rode Plein

Rode Plein,
Rusland


Het Rode Plein in Moskou kent iedereen, maar als je er staat is het zo groot!
Misschien wist je dit nog niet:
Het plein, Krásnaya plóshchad, stelde voor de 15e eeuw niet veel voor, het was een plaats voor dronkenlappen en criminelen die zich tussen de muren van het Kremlin veilig waanden. Er waren veel publieke executies en criminaliteit was normaal.
Dit veranderde in 1493 toen een grote stadsbrand alles verwoestte. Het plein werd het middelpunt van Moskou waar de handel plaats vond. Er werden evenementen georganiseerd en publieke ceremonies gehouden.
Onder het regime van Stalin in 1930 werden alle tot dan gebouwde historische bouwwerken vernield en verloor het plein zijn functie als handelscentrum. Alles op en rondom het plein werd gesloopt om plaats te maken voor parades en manifestaties.
Gelukkig zijn in de jaren negentig verscheidene kathedralen en paleizen gerestaureerd of herbouwd, zoals hier het historisch museum.
Op de banieren rond de ingang wordt de herdenking van WO II aangekondigd, die op 9 mei met een grote parade wordt gevierd.
We zijn hier overdag ook geweest, maar 's avonds vind ik het sprookjesachtig, ook al omdat het dan veel minder druk is.
Het rood van het Rode Plein slaat overigens niet op de kleuren van de muren. Krasnaya staat nu bekend als rood in het Russisch, maar voorheen betekende het ‘mooi’.