Centraal Rusland

'442412' door corriedewinter '442412' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Kloosters en kerken i

corriedewinter

Je ziet hier een romantisch plaatje van de kerken en kloosters in Vladimir, maar zeker het linkergedeelte is geen vrolijke bestemming. Hier werden namelijk vrouwen in luxe villa's gehuisvest als de vorst van hen wilde scheiden. De orthodoxe kerk keurde alleen een nieuw huwelijk goed, als de vrouw in het klooster ging. Overigens werd deze praktijk ook in de Nederlanden toegepast, maar dan vooral om onder een bruidsschat uit te komen of om de erfenis niet te versnipperen. Dit werd het lot van Charlotte de Bourbon de latere derde vrouw van Willem van Oranje, die door haar vader naar het klooster werd gestuurd. Gelukkig ontvluchtte zij het klooster, wat bij de vrouwen in Vladimir nauwelijks lukte.

'484214' door corriedewinter '484214' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Suzdal, terug in de..

corriedewinter

Suzdal is een versterkte stad uit de tiende eeuw ten noordoosten van Moskou. Het stadje ligt op de z.g, Gouden Ring, waar veel stadjes met een rijke cultuur en bijzondere kerken en kloosters liggen. In Suzdal wordt traditioneel gebouwd en nieuwe huizen mogen niet hoger dan twee verdiepingen zijn. Hier zie je de oude Iwan bij zijn huisje zitten. Het huisje is helemaal van hout, de ramen en poorten hebben versieringen van houtsnijwerk. Iwan heeft dit allemaal zelf gemaakt. Nu gaat dat niet meer zo goed; straks komt zijn dochter langs om hem en de geit te verzorgen. Wij lopen verder naar de overdekte markt, ook weer een belevenis: er worden breiwol, groentezaden, gereedschap en ingemaakte uien verkocht.

'526299' door corriedewinter '526299' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Vliegeren bij de witt

corriedewinter

Als je een rondreis maakt in Rusland moet je zeker de zeven witte monumenten van Vladimir en Soezdal gaan bekijken. Eerder liet ik jullie al enkele monumenten in Soezdal zien en nu neem ik jullie mee naar de Maria Hemelvaart kathedraal in Vladimir. Je kijkt op naar de hoofdingang die al indrukwekkend is, maar als je naar boven klimt, zie je een kathedraal die tot in de 16e eeuw een van de grootste kerken van Rusland was. Hij stond zelfs model voor de gelijknamige kathedraal in het kremlin van Moskou.De kathedraal werd in 1158 gebouwd in opdracht van prins Adrei I in zijn hoofdstad Vladimir. Prins Andrei werd net als andere heersers van Vladimir-Soezdal bijgezet in de crypte van de kerk. De kerk is een museum, maar er worden ook diensten gehouden. En.. op de heuvel kun je heerlijk vliegeren!

'449127' door corriedewinter '449127' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Matroesjka

corriedewinter

Volga woont in Novgorod, maar ze komt iedere dag naar het museumdorp Vitoslavitsly, genoemd naar het echte dorpje dat hier ooit lag. Wij zijn net als zij met de bus gekomen, een reis van een half uur uit Novgorod. In het dorp staan zo'n 26 houten gebouwen, waaronder een kerk en een molen. Volga heeft net de veranda van haar boerderij geveegd en wil wel even poseren. Ze ziet eruit als een Matroesjka, een boerin met de naam Matrjona. De bekende houten poppetjes zijn ervan afgeleid. Wij noemen de poppetjes ook wel baboeschka, maar dat betekent grootmoeder.

'569926' door corriedewinter '569926' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Voorjaar in Soezdal

corriedewinter

We reizen rond op de z.g, Gouden Ring ten noordoosten van Moskou, waar veel stadjes met een rijke cultuur en architectuur liggen. Soezdal is een versterkte stad uit de tiende eeuw. Er wordt traditioneel gebouwd en nieuwe huizen mogen niet hoger dan twee verdiepingen zijn. Hier zie je Gregor in zijn voorjaarsshirt. Zijn huis is helemaal van hout, de ramen en poorten hebben versieringen van houtsnijwerk. Gregor verkoopt broodjes aan huis, maar ook op de overdekte markt van Soezdal. Ga daar zeker heen voor het authentieke marktgevoel: er worden o.a. breiwol, groentezaden, gereedschap en ingemaakte uien verkocht. We hebben daar wat zaad gekocht dat het prima deed in onze moestuin. De bietensoep smaakte heerlijk!

'448736' door corriedewinter '448736' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Feest in Yaroslavl

corriedewinter

In het voorjaar maakten we een rondreis in Rusland, van Moskou via de Gouden Cirkel naar Sint-Petersburg. Yaroslavl ligt in de Gouden Cirkel, zo genoemd naar de prachtige kloosters en kerken met hun gouden koepels.. We maken hier een feestelijke muziekavond mee, maar traditionele Russische muziek wordt gespeeld en toegelicht. Onze gids Tamara, zelf Russisch, kan de liederen meezingen en wij doen ook een poging. Deze dame steelt de show, ze speelt zo aanstekelijk dat je wel moet meedoen!

'229589' door Fransvdg '229589' door Fransvdg

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Zagorsk

Fransvdg

Sergiev Posad is een stad, op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van Moskou. De stad maakt deel uit van de zogenaamde Gouden Ring. Tijdens de communistische periode heette deze stad Zagorsk. Ik was hier in die tijd (winter 1990) De stad is vooral bekend door het Troitse-Sergieva Lavra klooster dat hier in de 14e eeuw door de heilige Sergej van Radonezj werd gesticht. Dit klooster was één van de grootste en belangrijkste in het land, en draagt dan ook de eretitel Lavra. Dit Lavra van de Heilige Drieëenheid is tevens de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou, en wordt door Russen dan ook gezien als het Russische Vaticaan. Het klooster herbergt drie kathedralen: de kathedraal van de Drieëenheid, de Hemelvaartskathedraal en de St. Sergejkathedraal. De Hemelvaartskathedraal is een gebouw met gouden koepels en blauwe koepels bezaaid met gouden sterren. Die zie je hier op de foto. (gescande dia)

'449168' door corriedewinter '449168' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Baboeschka

corriedewinter

Deze baboeschka (grootmoeder) zit tegenover ons in de bus van Novgorod naar het museumdorp Vitoslavitsly. Ze zit ons de hele reis te bekijken. Als we uitstappen maak ik, na een knikje van haar, op een afstandje een foto. Ze is niet onvriendelijk, maar kijkt wel kritisch. Als ik naar haar naam vraag, mompelt ze iets onduidelijks: Irina? Met grote stappen loopt ze de landweg naar het dorp in. Wat een contrast met Volga van mijn vorige foto.

'390740' door Inorina '390740' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Kremlin Rostov Veliki

Inorina

Zaterdag 18 mei 2013 Een heel lange dag terug naar Moskou. We beginnen om 9.00 uur met een ritje van 70 km naar Rostov Veliki. Het is wederom een parel in de kroon van de Gouden Ring. Op het Kremlin , nog geheel intact met muren, van kerk naar kerk ligt ook een basiliek die niet na de tweede wereldoorlog gerestaureerd is. Men is er nu net aan begonnen, een klus voor minstens tien jaar. Hij is wel in gebruik en vele gelovigen bidden in de ruimtes waar de fresco's amper te zien zijn. Alles ademt wel een drukke sereniteit uit. Monniken doen hun werk met zegenen enz. Op het terrein is ook een emaillemuseum. Het heeft prachtige kunstwerken van o.s. St. Nicolaas ,van de kerst, van andere religieuze feesten, van tsarendynastieën maar ook van sprookjes van Poesjkin. Slenterend over de muren gaan we van kerk naar kerk. Je ziet steeds schilderachtige doorkijkjes en onverwachte taferelen. Jammer genoeg hebben we geen tijd voor het ikonenmuseum.

'444365' door corriedewinter '444365' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Suzdal waar de tijd..

corriedewinter

Ten noordoosten van Moskou reizen we naar een aantal stadjes, die op de z.g Gouden Ring liggen. Stadjes met een rijke cultuur en veel bijzondere kerken en kloosters. Suzdal is een versterkte stad uit de tiende eeuw. Er wordt traditioneel gebouwd en huizen mogen niet hoger dan twee verdiepingen zijn. De markt van het stadje is overdekt; je gaat hier terug in de tijd; er wordt breiwol en groente verkocht. Je ziet hier het kremlin, het ommuurde gedeelte van het stadje. In Suzdal ervaar je het echte platteland; we lopen dwars door het land naar het kremlin en de andere 40 kloosters en kerken. Het is gelukkig droog, want vlak voor de witte muur moeten we nog een drassig gebied overbruggen. Er liggen wat plankjes en het gaat goed. Een fijne ervaring na de drukte van Moskou. Graag vergroten i.v.m. panoramaformaat.

'237941' door Fransvdg '237941' door Fransvdg

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Kostroma

Fransvdg

Kostroma is een historische stad in de Gouden Ring op 330 kilometer ten noordoosten van Moskou en 65 kilometer ten oosten van Jaroslavl. Kostroma ligt aan samenloop van de rivieren Wolga en Kostroma. Boris Godoenov liet hier het Ipatiev- en Driekoningenkloosters herbouwen van steen. In het klooster bevindt zich nog altijd het houten huis van Michaël Romanov, de eerste Romanovtsaar, die in dit klooster werd gekroond. In de 17e en 18e eeuw werd Kostroma een belangrijk centrum voor de textiel en het grootste centrum van Rusland voor kleren gemaakt uit vlas. Toen ik deze stad in februari 1990 bezocht mochten westerse toeristen hier nog maar weer net komen, dankzij de perestroika-periode in de nadagen van het communisme. Blijkbaar was het vinden van een Duits sprekende stadsgids erg lastig, want de jongen die het mocht doen stotterde dermate dat hij intussen waarschijnlijk alleen nog maar met schriftelijk Duits aan de slag mag….. Dit is een gescande dia van het Kremlin in Kostroma.

'139180' door janlodewijks '139180' door janlodewijks

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Gouden Ring

janlodewijks

Zij maken even een praatje in het bedevaartsoord Sergiev Possad, voorheen Zagorsk. In dit onaangetaste Russisch-Orthodoxe dorp staan beroemde kerken en een prachtig klooster. Hemelsblauwe koepels met gouden sterren wisselen imposante toegangspoorten en oogstrelende kathedralen af in de Gouden Ring (zie ook Tip Gouden Ring)

'390925' door Inorina '390925' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Surrealisme als...Wi

Inorina

We waren twee dagen in Novgorod. In het Kremlin staat daar ook een prachtig museum met ikonen, schilderijen van middeleeuwen tot nu, een heel fraai geheel. Een van de werken die er hing heeft veel indruk op ons gemaakt. Het lijkt een beetje op de stijl van Toorop/Willink, maar wat erop afgebeeld staat geeft je een goede indruk van de ellendige tijd in het verleden van Rusland.

'148140' door janlodewijks '148140' door janlodewijks

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Géén Efteling

janlodewijks

In de beroemde Gouden Ring ten noordoosten van Moskou raak je niet uitgekeken. Deze foto is gemaakt in het bedevaartsoord Sergiev Possad, voorheen Zagorsk. In dit onaangetaste Russisch-Orthodoxe dorp staan beroemde kerken en een prachtig klooster. Hemelsblauwe koepels met gouden sterren wisselen imposante toegangspoorten en oogstrelende kathedralen af. (zie ook Tip Gouden Ring)

'229303' door Fransvdg '229303' door Fransvdg

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Houten huisje

Fransvdg

De Gouden Ring bij Moskou bestaat uit een aantal plaatsen die de moeite van het bezoeken waard zijn door hun interessante historie: Zagorsk, Rostov, Jaroslavl, Kostroma, Suzdal en Vladimir. Ergens onderweg zag ik in een winters namiddagzonnetje dit leuke houten huisje staan. Ik was hier eind februari 1990. Voor Russische begrippen was het toen een zachte winter. De meeste sneeuw was al weg. (gescande dia)

'437065' door corriedewinter '437065' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Viooltjes uit...Bogol

corriedewinter

We lopen rond in een klooster in Bogoljoebovo, nu een buitenwijk van Vladimir, destijds de plaats waar Prins Andrei Bogolyubsky een residentie had. Deze werd gebouwd tussen 1158 en 1165 aan de monding van de Nerl rivier. De Russisch Orthodoxe kerk gelooft dat Bogolyubovo gebouwd is op de plek waar Andrei een visoen had van de Maagd Maria die hem opdroeg om op deze plek een kerk en een klooster te bouwen. Van het oorspronkelijke kerkje is niet veel over, de resten kun je bewonderen onder een glasplaat. Momenteel wonen er ongeveer 100 nonnen in het klooster, onder leiding van abdis Elena. Het klooster is zelfvoorzienend; voor het zware werk lopen er wat sterke jongemannen rond. De nonnen lezen psalmen, bidden voor het zielenheil van de doden, de gezondheid van de levenden en in het algemeen voor het Russische land. Deze non plukt viooltjes, die heerlijk geuren tijdens de eredienst.

'390829' door Inorina '390829' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Vrouwen bij het...klo

Inorina

Het klooster van Sergiev Posad is heel erg groot. Er zijn een aantal basilieken op het terrein, er is een bron met Heilig water en er zijn plaatsen waar de gelovigen elkaar ontmoeten en bij praten. Zo ook hier.

'570184' door corriedewinter '570184' door corriedewinter

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Gribnoy verkoper in..

corriedewinter

We kijken nog steeds rond in Soezdal, een schitterend stadje op het plattelanddat ligt op de Gouden Ring ten noordoosten van Moskou. De stadjes herbergen vele kloosters en kerken, prachtig om te zien. Soezdal lijkt éen groot openluchtmuseum. De kleurige huizen zijn van hout, worden rijk versierd met houtsnijwerk en mogen niet meer dan twee verdiepingen hoog zijn. (zie vorige foto's) Ga zeker eens naar de Handelsarcaden op Torgovaja Plosjtsjad. Daar verkopen de boeren uit de omgeving hun zelfgekweekte groente en ingemaakte augurken en uien. Eerder kochten we bietenzaad, nu maken we een praatje met de paddenstoelenman. Zijn paddenstoelen zien er heel aantrekkelijk uit, maar we hebben die toch maar niet meegenomen. Poseren is geen probleem: gratis reclame toch?

'390739' door Inorina '390739' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Vrouw op de makt in..

Inorina

Vrijdag 17 mei 2013 Om elf uur is er een koffiestop. en niet veel later wordt Kostroma bereikt. We gebruiken de lunch in een studentenkantine. Het smaakt prima, wat je bestelt wordt afgewogen voor je betaalt. In het centrum krijgen we in een kapelletje een concert van vier mensen die orthodoxe liederen zingen. Zes nummers van hoge kwaliteit. De toegift is werelds: Kalinka en het Wolgalied. Daarna bezoeken we het Ipatievskiy klooster. In het klooster zijn prachtige fresco's. Het is een heel mooi klooster waaruit de Romanovdynastie is ontstaan. Het ikonenmuseum in de stad was ook schitterend evenals het Romanovpaleis.(met beschilderde muren) Vervolgens weer het centrum in. De brandweertoren gaat op de foto en op de markt kan je plaatjes blijven schieten. Er komt nog een fotostop bij de Wolga. Lenin staat trouwens in de stad nog op een voetstuk (in een park). Om 17.00 uur rijden we naar Jaroslav. Na het inchecken gaan we gelijk weer op pad. Met een trolleybus naar het plein vlakbij de Wolga.

'167055' door pkoelewijn '167055' door pkoelewijn

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Sterrenhemel

pkoelewijn

In Sergiev Posad bevindt zich het Drievuldigheidsklooster van de Heilige Servius (1345). Dit was lange tijd het hoofdkwartier van de Russisch-Orthodoxe kerk. De kerken van het klooster behoren tot de mooiste van Europa. Op deze foto de ui-vormige torens van de Maria-Hemelvaartkathedraal. (scan van een negatief)

'390830' door Inorina '390830' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Russisch orthodoxe...

Inorina

We wilden een Russisch orthodoxe viering bij wonen. We lezen uiteraard geen cyrilisch schrift, maar bij het binnenkomen van de basiliek raakten we in een geanimeerd gesprek met deze twee priesters. Ja, ze wilden wel op de foto....

'390744' door Inorina '390744' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Schoolmeisjes in het.

Inorina

Blijft altijd leuk, handen envoeten praten met kinderen die alleen maar hun eigen taal spreken. Je probeert het met enekele standaard Engelse woorden, maar vangt bot. Je pakt je camera, ze gaan giebelen en geiten naar elkaar en dan is er die ontwapende glimlach en medewerking.

'390514' door Inorina '390514' door Inorina

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Basiliek bij...vrouwe

Inorina

In Vladimir staat ook het vorstinnenklooster. Wanneer een tsaar het niet meer zag zitten met zijn vrouw.......deponeerde hij haar in een luxe villa in dat klooster. Hij mocht van de orthodoxe kerk dan opnieuw trouwen en zijn nieuwe vrouw tot tsarina maken. Op het terrein van het klooster staan een aantal van die luxe villa's.

'131191' door Dapau '131191' door Dapau

RuslandCentraal Rusland

RuslandCentraal Rusland

Baboushka

Dapau

Superlieve baboushka's met doorgewinterde koppen koken thuis plaatselijke gerechten om te verkopen aan treinreizigers langs de Trans Siberië/Mongolië route. Bij deze vrouw uit Yekatarineburg konden we helaas niets kopen...de trein vertrok...