Baikalmeer

'523556' door elskuiper '523556' door elskuiper

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Sjamanenrots...Baikal

elskuiper

Olchon eiland in het Baikalmeer in Rusland, een stop die je eigenlijk niet kunt overslaan tijdens de TransMongolië (of TransSiberië) express. Veel mensen maken een stop in Irkutsk, maar even doorreizen naar Olchon is zeker de moeite waard. Het eiland is te bereiken met een busje vanuit Irkutsk die dagelijks meerdere keren rijdt. Het eiland is prachtig met de iconisch Sjamanenrots bij het stadje Khuzhir, volgens de Boerjatische cultuur een heilige plek. Op veel plekken over het eiland zijn legenden en heilige plaatsen te vinden, elke rots heeft zijn eigen verhaal. Ik snap wel waarom dit zo is, het is een hele mysterieuze plek. Ik heb bijvoorbeeld in de drie dagen dat ik er was, geen half uur achter elkaar dezelfde lucht gezien. Het weer kan zo ineens omslaan van grijs en regen naar stralende zon. Deze foto van de Sjamanenrots is daar een voorbeeld van. Ik heb de foto ook met: een strakblauwe lucht, in de schemering wanneer de rots als een silhouet tegen de achtergrond afsteekt, met een grijze regenachtige lucht, en met witte wolken. De verschillende luchten zijn fantastisch om te zien.

'450105' door Sandramulder '450105' door Sandramulder

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Een eenzame boom aan.

Sandramulder

Na 4 dagen in de trein te hebben gezeten vanaf Moskou en een busreis van 6 uur naar Olkhon eiland, was het fijn om in de vrije natuur te zijn. Tijdens een koude en winderige avondwandeling langs het Baikalmeer viel mijn blik op deze boom.

'532068' door JannavEek '532068' door JannavEek

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Frisse duik

JannavEek

Listvjanka | Een anekdote over het Baikalmeer luidt: wie zijn handen met het water wast, blijft vijf jaar langer leven. Wie het water op het hoofd laat plenzen, kan erop rekenen tien jaar ouder te worden. Maar de persoon die met heel z'n hebben en houwen in het meer springt, krijgt er een kwart eeuw bij. Het water van Baikal is koud! dat wil je niet weten. En ik kan het weten want ik waste mijn handen in het water van het meer. Ze zeggen dat alleen een Rus langer dan een kwartier in het meer zwemmen kan en daar ook gek genoeg voor is. De drie mannen die ik zie halen de vijf minuten niet. Haastig en met luide kreten rennen zij naar hun handdoeken terug. En naar de wodkafles. Het is eind mei en de temperatuur van het water is vijf graden. Pas in augustus zal het boven de tien graden komen. Maar dan wordt het al weer snel herfst.

'453902' door StefanieD '453902' door StefanieD

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Olkhon island

StefanieD

Dit is een zonsondergang op Olkhon island, het grootste eiland in het Baikalmeer. Op het eiland wonen vooral Boerjaten. Deze heilige palen staan vlak bij de Sjamanenrots.

'536793' door Charita '536793' door Charita

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Baikalmeer, Rusland

Charita

Als je met de Transsiberië Express reist, dan kom je langs Irkutsk. Als je de treintickets boekt, zorg er dan voor dat je er hier uit gaat, want het Baikalmeer mag je echt niet missen. Je kan met een shuttle naar dit meer worden gebracht, de makkelijkste plek daarvoor is Listvjanka. Ook kan je er heerlijke Omulvis kopen wat plaatselijk wordt gevangen en gerookt. Een echte delicatesse. Nadeel is wel dat er meerdere reizigers zijn... Toch zou ik het zeker aanraden! Het is het grootste zoetwatermeer ter wereld, het is net iets groter dan België. Daarbij is het ook nog eens het diepste meer ter wereld, op het diepste punt is het wel 1.637 meter diep! Het bevat wel 20% van de zoetwaterreserve van de hele wereld, ijsbergen niet meegerekend. Het water is erg helder, je kan tot 40 meter diep kijken. Ook is het water zuurstofrijk waardoor ook in de diepte dieren/organismen kunnen leven. Er leven 1.500 diersoorten en er komen wel 1.085 verschillende plantensoorten voor. Zo'n 67% daarvan komt alleen in het Baikalmeer voor.

'532038' door JannavEek '532038' door JannavEek

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Tsjerski Peak

JannavEek

Listvyanka is een klein vissersdorp aan het Baikalmeer, 70 km van Irkutsk. Voor een adembenemend uitzicht over het Baikalmeer en omgeving ga je naar Tsjerski Peak, 500m boven het meer. Je komt hier door bij het Baikal Museum de weg de berg op te lopen (2km) - high alert voor teken vanaf april! - of de skilift te nemen voor 90 roebel (1.20 euro). In de winter wordt het gebied gebruikt voor skiën, in de zomer om te wandelen.

'517726' door elskuiper '517726' door elskuiper

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Hangjeugd in Rusland

elskuiper

Op weg van Irkutsk naar het eiland Olchon in het Baikalmeer in Rusland stopten we met het busje om wat mensen op te pikken. Op deze parkeerplaats kwamen voornamelijk jongeren aangereden in hun auto om even een praatje te maken of om familie of vrienden af te zetten bij de bus. Je ziet in dit gedeelte van Rusland bijna geen moderne auto's, alleen busjes voor het ruige terrein of deze oude gekleurde autootjes.

'550976' door JosHaarman '550976' door JosHaarman

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Groot, groter, Baikal

JosHaarman

Het Baikal meer is enorm, reusachtig, gigantisch of welke superlatief er ook van toepassing is voor het grootste zoetwatermeer ter wereld. Slaap niet in Irkutsk, maar ga naar Litsvianka; in de zomer enorm druk maar in het naseizoen kun je er heerlijk toeven. Helaas niet aan toegekomen, maar je kunt een 1 daagse wandeltocht doen langs het meer welke schitterend schijnt te zijn: The Great Baikal trail van Litsvianka naar Bolshie Koty.

'559566' door Aafke85 '559566' door Aafke85

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Storm op Olkhon Islan

Aafke85

Olkhon Island is een echte must do voor mensen die de Trans Mongolië Express doen en tijd hebben voor een tussenstop bij het Baikailmeer. Wij verbleven hier 2 volle dagen. Deze foto is op de eerste dag gemaakt. Het heeft de hele dag gestormd, maar het was heerlijk! Gelukkig bleef het op het eiland droog, maar we zagen dat het aan de andere kant van het meer flink regende. Dit leverde prachtige luchten op. Het eerste stuk van onze wandeling liepen we over de kliffen en langs het strand. Hier hadden we vooral zij- en voor de wind. Voor de terugweg hebben we er voor gekozen om iets meer van het water af te lopen zodat we minder last hadden van de wind. We kwamen toen bij deze zandduinen uit. Aan de bomen kun je wel zien waar de wind meestal vandaan komt. Later hoorden we dat de veerboot de hele dag niet had gevaren ivm de storm.

'846701' door Jan Molenveld '846701' door Jan Molenveld

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Aan de rand van het..

Jan Molenveld

Tijdens een fotoreis met Nordic Vision bezochten we het Baikalmeer (Siberië) eind februari 2018. Het ijs is dan minstens een meter dik en op de omringde bergen ligt een laagje sneeuw. Perfecte omstandigheden voor ijs- en landschapsfotografie. Voor zonsopkomst, en zonder ontbijt, gingen we het ijs op of zochten naar een uitzichtpunt om vandaar het landschap te fotograferen. Op deze foto is goed te zien dat de zon net op ijs en de bergen aan de overkant van het meer met een oranje gloed beschijnt. Om de proporties van het landschap goed uit te laten komen heb ik op deze foto twee groepsleden ook in beeld gebracht.

'846705' door Jan Molenveld '846705' door Jan Molenveld

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Buit de grafische...l

Jan Molenveld

Tijdens een fotoreis met Nordic Vision bezochten we het Baikalmeer (Siberië) eind februari 2018. Het ijs is dan minstens een meter dik en op de omringde bergen ligt een laagje sneeuw. Perfecte omstandigheden voor ijs- en landschapsfotografie. Voor zonsopkomst, en zonder ontbijt, gingen we het ijs op of zochten naar een uitzichtpunt om vandaar het landschap te fotograferen. Op deze foto is goed te zien dat het landschap gedeeltelijk vulkanisch is ontstaan. De zon is nog niet op waardoor het een "koude" foto is geworden. Door het dunne laagje sneeuw ontstaat er een grafisch getinte foto die mij erg aan spreekt. Ook is er sprake van een geringe mate van luchtperspectief (iets waziger in de verte) dat de foto wat sfeer geeft.

'834926' door markmywords '834926' door markmywords

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Het Baikal meer zien.

markmywords

Zoals belooft, toch wat meer foto's van onze transmongolische ervaring. Hiernaast ben ik van plan mijn blogs weer op te pakken en ditmaal te beschrijven hoe het kwam dat ik verliefd werd op mijn vriendin tijdens deze reis. Het betreft geen exotische episodes van kortstondige liefdesverhoudingen overigens: een heuze Amersfoortse godin met wie ik gelukkig zal worden. Maar eerst een paar foto's: Dit is een foto, genomen vanaf het Baikal meer. Muk en ik keken elkaar twijfelachtig aan toen de (klaarblijkelijk rijke) rus "Andrew" ons in het toerisme bureau aansprak om een willekeurige vissersboot te charteren. De twijfel nam niet af toen wij langs de werf liepen, stapvoets gevolgd door een auto met geblindeerde ramen (Andrew's chauffeur) en Andrew op de romp van verschillende boten stompte, schreeuwend of er iemand aanwezig was. Tot een strompelende visser uit zijn kajuit, na enig gebabbel, bereid leek te zijn ons mee te nemen. Het zou ons per persoon omgerekend 7 euro kosten. We stappen op de boot en krijgen nog een verklaring van een gniffelende Andrew: "I said ghow much for a ghalf hour trip on your boat? He said '5000 rubles' I said 'Are you crazy!?' ghe said 'Little bit'". De twijfel bleek onterecht, Voorbij Listvyanka trekt een prachtig mystieke mist door de licht en donker groen gekleurde bomen. Het is koud, maar oh zo mooi. Muk en ik lachen naar elkaar. Andrew had gelachen toen wij zeiden dat wij "Just friends" waren. "No sexy time" gniffelde hij. Dat geloofden wij allen ook nog op dat moment, hoewel die gedachte mij op dat moment al wat pijn begon te doen. Gelukkig zouden wij diezelfde reis Andrew's regel nog overtreden. Achteraf zou ik Andrew wel eens willen spreken. Om hem te bedanken, maar ook om hem strak aan te kijken en te schreeuwen "Guess what Andrew!? SO MUCH SEXY TIME!!!". Ondanks dat er naar mijn weet geen toerisme bureau is in Listvyanka die uitstapjes met een beschonken visser mogelijk maakt en/of "Sexy time" garandeert, kunnen wij in ieder geval met zekerheid zeggen: Ga naar het baikalmeer, en vertrouw de locals!

'572123' door sgtravel '572123' door sgtravel

RuslandBaikalmeer

RuslandBaikalmeer

Piste voor je zelf

sgtravel

Opzoek naar een skipiste voor je zelf, ga dan met de kerst naar Listvjanka aan het Baikal meer. Hier vind je deze ruime piste met stoeltjeslift, beneden is er kantoortje waar je ski's of een snowboard kunt huren en boven naast de stoeltjeslift is een klein restaurantje waar je iets warms kunt eten en drinken. En dat is nodig want op het moment dat ik deze foto maakte was het beneden aan het meer al -22 , hier 700 meter hoger op de heuvel met een sterke wind was de gevoelstemperatuur waarschijnlijk nog wel 10 graden lager!!! Mocht je nu net als ik niet gaan skiën, dan raad ik je toch aan om met de stoeltjeslift naar boven te gaan. Op zo'n 200 meter hiervan vind je een uitzichtpunt waar je bij helder weer een schitterend uitzicht hebt over het meer.