Cluj

Cluj is een stad in Cluj, gelegen in Transsylvanië aan de Kleine Somes. Het is de hoofdstad van het gelijknamige disctrict en met 309.000 inwoners de grootste stad van de landstreek Transsylvanië in het noordwesten van het land. Breng ook zeker een bezoek aan de Sint-Michaelkerk.

Informatie over Cluj

Beste foto's & tips van Cluj

'537711' door marjolijn '537711' door marjolijn

RoemeniëCluj

RoemeniëCluj

Plein van de Eenheid.

marjolijn

De stad Cluj-Napoca is het culturele en economische hart van Transsylvanië. De huidige naam komt van het romeinse colonia Napoca, maar de stad is ook bekend geweest als Koloszsvár (Hongaars) en Klausenburg (Duits). De geschiedenis van Roemenië is namelijk complex, het land is samengesteld uit verschillende historische gebieden. Roemenen spreken een Romaanse taal, een erfenis van de Romeinse bezetting van het Dacische rijk. De Daciërs hadden hun belangrijkste bolwerken in Transsylvanië, dat de Roemenen zien als het hart van het land, maar juist dit gebied maakte lang deel uit van het Hongaarse rijk, wat ook tot spanningen tussen Roemenen en de Hongaarse minderheid leidt. De Hongaarse koningen haalden bovendien ook weer veel Duitstaligen naar dit gebied, die in het communistische tijdperk voor het merendeel weer vertrokken zijn. Het oude centrum van Cluj is compact, maar er is veel te zien en er zijn ook leuke pleintjes en terrassen. Op de foto de gotische St. Michaëlskerk met het ruiterstandbeeld van de Hongaarse koning Matthias Corvinus. De kerk en het standbeeld vind je op het Plein van de Eenheid (?!), de Piata Unirii, de Oostenrijks-Hongaarse gebouwen liggen rond dit plein.

'537728' door marjolijn '537728' door marjolijn

RoemeniëCluj

RoemeniëCluj

Oude stad Cluj

marjolijn

Na een eerdere foto uit Cluj-Napoca nog een sfeerbeeld uit deze stad. Ik heb goede herinneringen aan de steden in Transsylvanië, maar, zoals op de foto's te zien is, het was schitterend weer (mei, orthodox Pasen), dus dat heeft mijn beleving misschien wel gekleurd. Er waren veel terras-momenten, met (goede) koffie en voortreffelijk bier. De Ursus-brouwerij staat in Cluj, en produceert fris pils, maar ook donker bier, uiteraard in halve liter- flessen.

'455825' door janbaert '455825' door janbaert

RoemeniëCluj

RoemeniëCluj

Boerin in Apuseni

janbaert

In West Roemenie ligt een prachtig berggebied dat weinig bekend is: het Apuseni Gebergte of de West Karpaten. De belangrijkste verkeersaders swingen rond het gebergte, de steden zijn op de randen ervan gebouwd. Het is een enorm plateau in 2 gesneden door de schilderachtige Aries Rivier. De natuur is er puur en groen, de beboste bergen wisselen af met kleurrijke graasvlaktes. Ontelbare rivieren hebben spectaculaire canyons gesneden in het gebergte en vormden de meest fascinerende grotten. Je kan het gebergte "de groene bergen" noemen.

Laat kaart zien