Boekarest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het voormalige paleis van Boekarest

Boekarest,
Roemenië


Voordat Roemenië een republiek werd en vervolgens veranderde in een dictatuur, was het land eerst een prinsendom en daarna een koninkrijk. Bij een koninkrijk hoort een paleis, en dat geldt eveneens voor Boekarest. Het koninklijk paleis oogt qua uitstraling weliswaar eeuwenoud, maar is pas vlak voor de tweede wereldoorlog gebouwd. Een ouder paleis op dezelfde plaats had de tand des tijds niet doorstaan.

Het gebouw bestaat nu uit een centraal deel dat slechts beperkt toegankelijk is voor bezoekers, en uit twee vleugels waarin kunstmusea zijn ondergebracht. De linkervleugel voert je langs buitenlandse meesters, waaronder ook de Hollandse Rembrandt en de Vlaamse Rubens. De rechtervleugel herbergt Roemeense kunst van de middeleeuwen tot aan het heden, van orthodoxe relikwieën tot aan moderne kunst. De tentoonstellingen zijn op indrukwekkende, moderne en overzichtelijke wijze tot stand gebracht en doen niet vermoeden dat je je in een voormalig koninklijk paleis begeeft.

Op sommige plaatsen echter in het museum kun je nog zien hoe het pand er vroeger in al zijn pracht uitgezien moet hebben, vooral in het rijk uitgedoste trappenhuis.