Sintra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palácio Nacional da Pena

Sintra,
Portugal


Het fantastische paleis Palácio da Pena is één van de grootste voorbeelden van de herleving van de Romantiek in de 19e eeuw in Portugal.
Het paleis ligt op de heuvel Monte da Pena en werd gebouwd in opdracht van Ferdinand van Saksen-Coburg-Gotha. Hij raakte verliefd op Sintra en besloot om daar het zomerpaleis van de koninklijke familie te laten bouwen.
Hij paste Portugese architectonische en decoratieve vormen toe in revitalistische stijl (neogotisch, neomanuelijns, neo-islamitisch, neorenaissance) en rondom het kasteel liet hij een magnifiek park in Engelse stijl aanleggen, met een grote variëteit aan exotische boomsoorten.
Het paleis is een van de drukst bezochte plekken van Portugal met gemiddeld ruim 10.000 bezoekers per dag. Wij waren er begin juni toen het paleis, i.v.m. de Corona crisis, net weer een paar dagen open was. Omdat ook het land pas net weer open was voor toeristen en we op een doordeweekse dag waren was het compleet uitgestorven. Op deze manier konden we echt genieten van het schitterende, maar toch ook wel bizarre, paleis.