Porto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luis I-brug: een stukje België in Porto

Porto,
Portugal


De Luis I-brug over de rivier Douro is een opvallende boogbrug in Porto, vernoemd naar koning Lodewijk I van Portugal (Dom Luís I, 1861 - 1889).

7 bedrijven dienden 9 voorstellen in om de Ponte Pênsil te vervangen. Zo oa Eiffel et Cie. en Société Anonyme de Construction et des Ateliers de Willebroeck.
Théophile Seyrig maakte het winnende ontwerp voor het Willebroekse (Belgische) bedrijf.

Die brug heeft behoorlijk wat weg van die andere beroemde brug over de Douro, namelijk de Maria Pia-spoorbrug, die werd gemaakt door Eiffel et Cie. Dat komt omdat Seyrig eigenlijk medeoprichter was van Eiffel et Cie. Gustave Eiffel en Seyrig waren tot 1879 compagnons.

Ik heb er niets specifieks over teruggevonden, maar ik kan me voorstellen dat Eiffel niet bepaald opgezet was met deze gang van zaken :-) Wel is bekend dat de Belgische Seyrig niet tevreden was over de winstverdeling destijds bij Eiffel et Cie en dat leidde zelfs tot een rechtzaak (die Seyrig niet won).

De bouw van de Ponte Luís I begon in 1881 en in 1886 werd het bovendek van de brug officieel geopend. Twee jaar later was het werk voltooid en werd in 1888 ook het benedendek geopend.