Madeira

'458407' door abytravel '458407' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

En hier en daar een..

abytravel

"En hier en daar een bui..." Woorden die ons als Lage Landers maar al te bekend in de oren klinken. En meestal is die bui hier en niet daar... Maar vanaf het hoogste punt van het schiereiland Ponta de São Lourenço op Madeira kon je heel mooi zien hoe de bui over het eiland trok. Nu nog even niet hier, maar daar! Hoewel dat niet lang meer duurde. Gelukkig breekt de zon ook regelmatig weer door het wolkendek. Dus ondanks alles: 'Singing in the Rain"

'458367' door abytravel '458367' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Maak je dromen waar!

abytravel

Ningem pode sonhar por ti... Het stond er vele malen herhaald op deze muur in Funchal Het is de eerste regel van een overdenking die vrij vertaald op het volgende neerkomt: "Niemand kan jouw droom dromen. We vergeten vaak te dromen, de wil daartoe ontbreekt ons dan We vergeten waartoe we instaat zijn. Maar we kunnen het, dat is altijd zo geweest. De tijd glijdt achteloos voorbij maar we benutten haar niet altijd optimaal. We verliezen veel tijd door naar de resultaten van anderen te kijken in plaats van ons eigen kunnen te tonen. Het ontbreekt ons aan dromen, het ontbreekt ons aan moed. En zo raken onze motivatie, wensen en mogelijkheden steeds meer op de achtergrond. Waar is je wil te veranderen? En de moed om stenen te verzamelen om een muur op te trekken tegen dit kwaad dat ons ervan weerhoudt onze verwachtingen waar te maken? Stop met het vernietigen van je ambities Wees trots op de moed die je diep in je hart hebt. Durf je droom te dromen., erin te geloven en ervoor te vechten. Er is niets dat er niet al was Maar alles wat er is , kan waarheid worden...." Met deze overdenking wil ik samen met jullie het nieuwe jaar inluiden. Durf je dromen te dromen en maak ze waar dit jaar!

'457526' door abytravel '457526' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Droste-effect?

abytravel

Nieuwsgierig geworden door het prachtige natuurschoon in editie 12 van Columbus, besloot ik dit eiland ook op mijn wensenlijst te zetten. Niet alleen de natuur maar ook het stadje Funchal bleken een aangename verrassing. In de Rua Santa Maria van de oude wijk, de Zona Velha heeft een kunstenaarscollectief zich uitgeleefd op de deuren. Bij deze kun je je afvragen of er zich in dàt straatje ook weer zo'n beschilderde deur bevindt, etc., etc....... Maar ja daarvoor zou je het straatje in moeten lopen.

'334193' door indi '334193' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Wandelparadijs

indi

Nog maar een keer een foto van het wandelparadijs Madeira. Door velen onterecht afgedaan als ouwe lullen bestemming...! Vond het helemaal te gek daar: de wandelpaden en vergezichten zijn fenomenaal. Het stikt er ook van de bloemen, in dit geval gele. Wandelpaden zijn goed bewegwijzerd en je komt er amper mensen tegen (die zitten in de 5* hotels die er rijkelijk zijn)

'458334' door Jan10e '458334' door Jan10e

PortugalMadeira

PortugalMadeira

16 microklimaten

Jan10e

In Columbus 12 worden 16 redenen genoemd het eiland Madeira en Porto Santo te bezoeken. Na een paar redenen was ik al overstag. Welke ik o.a. heb opgevolgd: Een wandeling langs de Levada's, De oude kustweg verkend bij Sao Vicente, Met mijn hoofd in de mist gelopen op de Pico Ruivo. Natuurlijk de lokale wijn gedronken. Het eiland is zowel lieflijk als ruig. Volop bloemen, kerkjes, druipsteengrotten, heb toch een 'strandje' gevonden. Maar de kustlijn is scherp en hoog. Het 'platteland' is lang zo plat niet. Ik heb alle 16 klimaten in een week tijd wel meegemaakt.

'375870' door SuuSje82 '375870' door SuuSje82

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Uitzicht vanaf de...h

SuuSje82

Adembenemend uitzicht vanaf Cabo Girão, de hoogste klif van Europa (589 meter) en de op een na hoogste van de wereld. Wel wat toeristisch, maar het uitzicht maakt dat meer dan goed!

'352388' door TravelGoom '352388' door TravelGoom

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Het Nonnendal

TravelGoom

Diep (letterlijk) verscholen in het binnenland van Madeira ligt het oude nonnendorp Curral das Freiras. Nog niet eens zo heel lang per weg te bereiken. Vanaf de boven gelegen bergpas, anex restaurant, anex uitzichtpunt, kun je in een uur naar beneden wandelen (zie wandelaars links). Daar wacht waar het dorpje nu bekend om is: de vele vruchtenlikeuren.

'424071' door broekhuizen '424071' door broekhuizen

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Vis verkoper laat een

broekhuizen

een vis verkoper speelt poppenkast en doet als of deze Espada vis kan praten, deze lelijke vis smaakt fantastisch vooral als hij traditioneel word bereid met banaan en honing, deze vis word maar op twee plaatsen in de wereld gevangen en dan ook nog op zeer grote diepten.

'483916' door Zandkorrel '483916' door Zandkorrel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Tuinieren op de...cen

Zandkorrel

Voor tuinliefhebbers is Madeira een droombestemming. Niet alleen groeit er van alles en nog wat gewoon in het wild, er zijn ook prachtige aangelegde tuinen. Deze tuinman zag ik bezig in de botanische tuin van Funchal. Het lijkt me een heel precies werkje om dit zo bij te houden!

'273952' door indi '273952' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Morning-glory

indi

Smorgens om 5 uur opgestaan en naar een van de hoogste toppen van het eiland gereden om de zon op te zien komen boven de wolken. Het was ijs en ijskoud en winderig daar op plm. 2300 meter hoogte maar het schouwspel vergoedde veel. oordeel zelf!

'245141' door TravelGoom '245141' door TravelGoom

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Funchal boulevard

TravelGoom

De boulevard van Funchal strekt zich over ruim 1,5km uit van de haven tot de oude wijk Sao Tiago. Aan beide uiteinden zijn tal van restaurantjes en gezellige terrasjes te vinden.

'457729' door abytravel '457729' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Zwaar weer op komst

abytravel

Vlakbij het natuurpark Rocha do Navio ligt het dorpje Santana, ook wel bekend om de driehoekshuisjes. Een aantal hiervan wordt speciaal voor het toerisme in prima staat gehouden. Maar niet alle huizen zijn hier in zo'n goede conditie. Met een zware storm op komst nadat er al enkele buien naar beneden waren gekomen, moest deze vrouw op haar dak zien te redden wat er te redden viel...

'298174' door indi '298174' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Dol-fijn!

indi

Tijdens mijn reisje naar madeira voor de anwb hadden we ook een dolfijnen-excusrsie gepland. Al vaker gedaan maar deze was echt speciaal omdat er echt tientallen dolfijnen opdoken telkens. Het vastlegeen van zo'n springende dolfijn blijft een moielijk klusje, dit is een van de 100 foto's die ik toen gemaakt heb maar succes mijns inziens!

'273702' door indi '273702' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Muts!

indi

Deze vrouw in karakteristieke kleding voor Madeira spotte ik in Funchal op een markt. De typische muts geeft het een beetje een koddig gezicht. De delfts-blauwe tegels op de achtergrond zorgen voor een mooi contrast!

'241233' door Willemien '241233' door Willemien

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Bloemenfeest

Willemien

In het tweede weekeinde na Pasen viert men in Funchal het bloemenfeest, een van de grootste feesten op Madeira. Op zondag trekt een optocht van met bloemen versierde wagens door de starten in Funchal. Meisjes, jongens, mannen en vrouwen verkleden zich als bloem, bijna allemaal bloemen die op Madeira voorkomen. De stad is versierd met bloementapijten en er is veel muziek. Het is werkelijk een prachtif gezicht en tot in de puntjes verzorgd.

'295005' door indi '295005' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Madeiraanse vink

indi

Tijdens mijn reis voor het blad Reiz& van de anwb naar Madeira niet heel veel foto's van wildlife kunnen maken Deze vink ging echter even poseren met zijn prachtige verentooi. De Fringilla Madeirensis beter bekend als de madeiriaanse vink (wat een woord) komt alleen op grote hoogtes in Madeira voor. Er zijn duidelijk verschillen te zien tussen de mannetjes en de vrouwtjes, de mannetjes zijn felgekleurd terwijl de vrouwelijke vinken vrij ingetogen van kleur zijn. Beide hebben een witte band op de vleugels en witte strepen op de staart. Dit zal dus een mannetje zijn maar dat laat ik over aan de echte vogelkenners op de site!

'508652' door PleunGroeneveld '508652' door PleunGroeneveld

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Camara da Lobos

PleunGroeneveld

Camara da Lobos is een authentiek vissersplaatsje en ligt een kilometer of 7 bij Funchal vandaan. Erg leuk om eens even doorheen te lopen en te genieten van de prachtige kust van Madeira.

'275973' door indi '275973' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Volle lach

indi

Telkens als ik dit portret weer zie van een oude vrouw op de makrt in Funchal krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht. Ze zat op een soort verhoging naast een raam waardoor het daglicht mooi op haar gerimpelde huid viel. Ik was allerlei capriolen uit aan het halen om haar vanuit een bijzonder statndpunt, liggend op mijn buik, op de foto te zetten. Ze kwam niet meer bij van het lachen en wenkte andere mensen om naar mijn verrichtingen te komen kijken...

'279175' door indi '279175' door indi

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Levada

indi

Madeira heeft een uitgebreid net van antieke irrigatiekanalen, levadas genaamd, met een totale lengte van 2150 km. Het is prachtig om deze paden te volgen door een zeer gevarieerde vegetatie, langs l;oven, watervallen enz. Zeer bewonderingswaardig hoe deze ooit aangelegd zijn. Ook ongelooflijk is de lengte als je bednekt hoe klein Madeira eigenlijk is...

'458501' door abytravel '458501' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Firehouse

abytravel

De weg tussen Poiso en Ribeiro Frio leidt dwars door uitgestrekte bossen. Het was die dag behoorlijk koud en mistig; maar de wolkjes die ik opeens in de bocht tussen de bomen door zag komen waren toch van een ander soort. Volstrekt verlaten, geen mens in de omgeving te bekennen, kwam er rook uit de schoorsteen van dit bak- of vuurhuisje. Heerlijk om daar even op te warmen. The Firehouse is een Amerikaanse film uit 1987 van regisseur J. Christian Ingvordsen, die gaat over de bestrijding van mysterieuze brandstichtingen.

'495843' door abytravel '495843' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Met de Lobo Marinho..

abytravel

Elke ochtend in alle vroegte kon ik vanaf het terras bij mijn hotelkamer in Caniço de veerboot naar het eiland Porto Santo langs zien varen. Dit kleine - slechts 42 km² grote- eiland ligt ten noorden van Madeira en is de moeite van het bezoeken beslist waard. Porto Santo wordt wel het Gouden Eiland genoemd vanwege de lichtbruine kleur van het het golvende landschap. Het hoogste punt, de Pico de Facho is 507 meter. Door het milde klimaat dat er heerst zijn er vele exotische vogels te spotten en er is een prachtig zandstrand van wel 6 km lang. De tocht met de Lobo Marinho die in de haven van Funchal vertrekt duurt ruim 2 uur. Onderweg is er een grote kans om dolfijnen te zien (helaas niet toen ik er was ;( ) Aan de horizon het silhouet van de onbewoonde Islas Desertas, een beschermd natuurgebied, dat alleen met speciale toestemming toegankelijk is. Zo'n permissie wordt iha alleen gegeven voor wetenschappelijke doeleinden.

'420496' door SuuSje82 '420496' door SuuSje82

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Snorkelen!

SuuSje82

Bij het Jezusbeeld Christo Rei is een kabelbaan naar het strandje beneden. Als je om deze rots heen loopt (er is een 'paadje' aangelegd) kom je aan de andere kant van de rots, waar een prachtig rustig stuk is waar je kunt snorkelen. Er is bijna niemand aan die kant, waardoor je alle rust en ruimte hebt om het onderwaterleven te bekijken. Wat een vrijheid! Let op: het paadje is niet makkelijk begaanbaar en aan het eind is ook geen goede mogelijkheid om het water in te zakken. Van de rots afspringen dan maar....

'438615' door TravelGoom '438615' door TravelGoom

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Ponta Sao Lourenco

TravelGoom

Madeira, het groen natte eiland met een uitstekende vinger in de noordoosthoek. En die vinger is een mega contrast met de rest van het eiland. Een ruige rotskust die Ponta Sao Lourenco heet en waar je nog kunt wandelen ook.

'457840' door abytravel '457840' door abytravel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Even uitpuffen...

abytravel

Bijna thuis, nog een klein stukje, dan kan hij de zware last bij de dieren afleveren. Maar eerst even uitpuffen. En waar kan dat beter dan bij dit fonteintje langs de weg? Daar kan hij meteen even zijn dorstige keel smeren.