Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

PR16: Fajã do Rodrigues Deel 5

Madeira,
Portugal


… Het moeilijkste deel van Levada Fajã do Rodrigues zijn de tunnels. Er zijn eerst twee kortere tunnels. Op de foto zie je de ingang van de tweede. Langs de levada in de tunnel is een ruimte van gemiddeld zo’n 40 centimeter wat dus het wandelpad is. Voor mensen die langer zijn dan 1.70 is het constant gebogen lopen. Ik heb het geluk dat vrijwel de hele route rechtop kan lopen maar ik heb weer een probleem met de breedte. Ik ben de dunste niet dus schaaf regelmatig mijn arm aan de puntige rotsen. En mijn reisgenoot heeft zijn 1.84 moeite met de hoogte.

In het begin denken we dat we het nog wel af kunnen zonder zaklamp maar na een paar meter blijkt dat het een verkeerde inschatting te zijn. Maar de zaklampfunctie op telefoon bied uitkomst. We hebben hier ook meer dan voldoende licht van.

De derde tunnel, en tevens de langste, is wel een echte uitdaging. Als je claustrofobisch bent moet je er zeker niet aan beginnen. Het is er pikdonker en op verschillende plekken worden we ook kletsnat van het water dat uit het plafond komt. Deze tunnel is nog smaller dan de eerste twee en nu kan ik zelfs niet meer altijd rechtop lopen. En als je je evenwicht verliest dan sta je meteen in het ijskoude kanaaltje van ongeveer 50 centimeter diep. Na een balansprobleempje van mijn man staat hij in de spagaat boven het kanaal. Gelukkig was er aan de andere kant nog ruimte om zijn voet neer te zetten …