Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelen langs levada's

Madeira,
Portugal


Madeira is het wandeleiland en wandelen langs de levada's is een must.
De levadas van Madeira zijn feitelijk de wandelpaden van Madeira. Deze oude irrigatiekanalen lopen dwars over het eiland door de bergen en bossen.Onderweg kom je talloze watervallen, bruggetjes en tunneltjes tegen. Een zaklamp is dus wel handig want de tunneltjes zijn vrij donker.

Een levada is een irrigatiekanaal, waarvan sommige nog stammen uit de 16e eeuw. Ze werend aangelegd om het kostbare water over het eiland te vervoeren. In het noorden van het eiland regent het veel vaker dan in het droge zuiden. Dus werden deze kanalen aangelegd om het water te vervoeren. Dwars door het ruige centrum van het eiland.

Het irrigatiekanaal bestaat uit stenen die in de grond zijn geplaatst om het water te vervoeren. Daarnaast werd meestal een paadje aangelegd voor het onderhoud. Juist deze paadjes zijn de wandelpanden van nu. Meestal zijn ze smal genoeg voor een persoon, op sommige plekken voor twee.De totale lengte van dit waternetwerk wordt geschat tussen 1.000 tot mogelijk 5.000 km. Bijna alle levadas op Madeira zijn inmiddels bewegwijzerd, inclusief het aantal kilometers alsook de minuten dat je ongeveer over zult doen. Zodat je niet snel zult verdwalen.

Wij wandelen de Levada do Caldeirão Verde van Queimadas naar de Caldeirão Verde waarbij je ook de Caldeirão do Inferno aandoet. De route is 6,5 km enkele reis. De route is iets moeilijker dan de meeste, omdat je hier enkele steile stukken moet overbruggen. Onderweg kom je de Casa de Abrigo das Queimadas, een schuilhut in de beroemde Santana bouwstijl. je vindt deze route in het district Santana. (bron:droomplekken.nl)