Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pastel de Bacalhau

Madeira,
Portugal


Pastel de Bacalhau , als je in Portugal bent moet je ze gewoon eens proberen. Het zijn eigenlijk kroketjes van klipvis/ kabeljauw. Deze dame laat trots ,en met een grote glimlach op haar mond, zien hoe de Pasteitjes worden gemaakt.

De Portugezen droogden hun vis op de rotsen (klippen), vandaar klipvis. Dit naamsonderscheid wordt nog steeds gemaakt: stokvis is vis die alleen gedroogd is, klipvis is gezouten, gedroogde vis. In de Portugese, Spaanse en Kaapverdische keuken is bacalhau bijna altijd kabeljauw. De vis wordt ontdaan van ingewanden en kop, daarna gezouten en gedroogd. Het droogproces duurt drie maanden. Werd de vis vroeger buiten te drogen gehangen of gelegd, tegenwoordig wordt bacalhau gedroogd en gezouten in droogtunnels bij gecontroleerde temperaturen.Gezegd wordt dat de Portugezen voor elke dag van het jaar een bacalhaurecept hebben. In werkelijkheid is het aantal recepten nog veel groter. Dat komt omdat bacalhau op alle mogelijke manieren kan worden bereid: je kan hem koken, bakken, in de oven garen, grillen, stoven, frituren, gratineren en zelfs rauw in een gerecht verwerken. Voor al deze bereidingswijzen bestaan recepten. Deze recepten werden genoemd naar wie ze gemaakt had en voor wie of waar ze gemaakt waren. Zo kom je aan een enorme hoeveelheid recepten. (bron:www.portugalportal.nl)