Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lissabon - Cristo Rei(dentor) meets Golden gate bridge

Lissabon,
Portugal


Tijdens ons weekendje weg naar Lissabon (februari 2015) heeft het aardig wat geregend, maar gelukkig kwam na regen ook vaak zonneschijn.
Dat levert soms prachtige plaatjes op, welke ik hier heb proberen vast te leggen. Op de foto zie je links Cristo Rei en rechts Ponte 25 de Abril met rivier De Taag op de voorgrond. Gezien de gelijkenissen deed het mij denken aan een Cristo Redentor meets the Golden Gate Bridge.

Cristo Rei werd gebouwd in opdracht van de Portugese dictator António de Oliveira Salazar naar zijn beroemde evenbeeld in Rio de Janeiro. De bouw werd in 1940 goedgekeurd en was bedoeld als een smeekbede aan God om Portugal buiten de Tweede Wereldoorlog te houden. Ondanks dat het Portugal lukte zijn neutraliteit te behouden, begon de bouw toch pas in 1950, welke men in 1959 heeft afgerond.
Aan de voet van het beeld biedt een platform een panoramisch uitzicht over de stad. Wij zijn de Taag uiteindelijk niet overgestoken, dus daar kan ik niet over meepraten ;)

Hangbrug Ponte 25 de Abril, oftewel de 25 aprilbrug werd op 6 augustus 1966 geopend voor publiek en heette oorspronkelijk Ponte Salazar naar bovengenoemde dictator. In 1974 op de dag van de Anjerrevolutie werd de naam van de brug demonstratief met verf omgedoopt in '25 aprilbrug'.
De brug is gebouwd door de American Bridge Company die ook de bouw van de San Francisco-Oakland Bay Bridge op hun naam hebben staan. Toch wordt de brug vaker vergeleken met the Golden Gate Bridge in San Francisco, gezien de gelijke kleuren en waarschijnlijk ook omdat de Golden Gate Bridge bekender is.