Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Avondlicht in Lissabon

Lissabon,
Portugal


Begin november 2021 ging ik met de Flixbus van Albufeira naar Lissabon. Van de busstop in Lissabon naar mijn hostel was het 9 km lopen. Dat leek me met mijn backpack wel te doen, ondanks een miezerige regen. Helaas gaf mijn navigatie slechts een loodrechte lijn van A naar B, maar ach hoe moeilijk kan het zijn ........
Uren later - verdwaald in een wirwar van straten die grotendeels omhoog liepen - klampte ik met de moed der wanhoop een jongeman aan, die overduidelijk medelijden had met een vrouw op leeftijd met een (te) zware backpack, nat van de regen, roodhoofdig van het sjouwen en zichtbaar uitgeput. Hij adviseerde me om terug naar de rivier te lopen omdat ik er in de wirwar aan straatjes nooit uit zou komen. Oef!
Onderweg passeerde ik vele fietstaxi's en Übers, maar ik ben van het eigenwijze type dat zich niet wil laten kennen en dat zichzelf graag Adventure Girl noemt op de leeftijd van toen 60, dus ik liep (voorzover je het nog lopen kunt noemen, haha).
Toen ik - eindelijk! - bij het hostel aankwam, konden ze daar bijna niet geloven dat ik vanaf het busstation was komen lopen.
Na de laatste struggle te hebben genomen - mijn kamer lag 4 hoog, dus vele trappen op met mondkapje - wachtte me daar dit schitterende uitzicht! Dat maakte alles weer goed.

Het plein heet Praça Dom Pedro IV en het is dan ook Dom Pedro IV die op het standbeeld prijkt. Het biedt uitzicht op Castelo de São Jorge. Dit kun je (tegen betaling) bezichtigen; dat is op zich leuk, maar wel erg toeristisch. Leuker vond ik de gezellige straatjes en local terrasjes rondom het kasteel. Ik sliep in Rossio Hostel (eigen kamer), wat een gezellig onderkomen was en goed is bevallen. Vanuit deze locatie liggen vele bezienswaardigheden op loopafstand, maar er zijn ook vele OV mogelijkheden.