Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Graftombe van Peter 1 van Portugal

Lissabon,
Portugal


We hebben een bezoek gebracht aan het Klooster Santa Maria de Alcobaça.. Dat is een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. Een prachtig gebouw met veel moois om te fotograferen.

Kerk en klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal. Omwille van hun omvang, de zuiverheid van de architectuur, de mooie materialen en de zorg waarmee ze gebouwd werden, is dit meesterwerk van cisterciënzer gotiek sinds 1989 erkend als Werelderfgoed door de UNESCO. Daarnaast werd het in 2007 uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal.

De twee graftombes zijn die van Peter I van Portugal en van zijn minnares en postuum wettelijk verklaarde echtgenote Inês de Castro. Peter's vader, koning Alfons IV van Portugal, had de minnares vermoord. Toen Peter na de dood van zijn vader in 1361 de troon beklom liet hij haar opgraven en in de abdijkerk in een tombe plaatsen. Zelf werd hij later in de andere tombe begraven. De twee geliefden liggen er naar elkaar gekeerd opdat ze op de dag van de verrijzenis elkaar in de ogen zouden kijken. (dat is helaas niet gebeurd tijdens ons bezoek)