Douro foto's & tips

'370564' door pmdeboer '370564' door pmdeboer

PortugalDouro

PortugalDouro

De bedevaartskerk...N

pmdeboer

De Nossa Senhora de Remédios in Lamego in het noorden van Portugal is een bedevaartskerk. De meer dan 900 treden van de dubbele trap ervoor werden in het verleden door de bedevaartgangers op de knieen beklommen! De trap is op de tussenliggende terrassen prachtig versierd met Azulejo's. Dit zijn blauwe tegeltjes die samen (in dit geval religieuze) afbeeldingen vormen.

'461933' door MKamman '461933' door MKamman

PortugalDouro

PortugalDouro

Braveheart

MKamman

Braveheart mag dan een legendarische film zijn die zich in afspeelt in Schotland (en voor een groot deel is opgenomen in Ierland haha), maar ik denk dat meneer Braveheart ook heel wat moeite zou hebben gehad om dit mooie kleine dorpje met kasteel op de heuvel in Portugal te veroveren...

'425532' door agrotewal '425532' door agrotewal

PortugalDouro

PortugalDouro

Chaves en een eeuwen.

agrotewal

Het stadje Chaves in Noord Portugal is net als de brug, eeuwen oud. Op de foto is nog een stukje van de brug van Trajanus te zien, daterend van 100 jaar voor Christus. De brug gaat over de Tamega, een zijrivier van de Douro. In het stadje is ook nog een kasteel te vinden.

'509829' door petervanderwaal '509829' door petervanderwaal

PortugalDouro

PortugalDouro

The luxury life

petervanderwaal

In de Douro vallei 'barst' het van de Quinta's waar fantastische porten, maar vooral ook wijnen worden gemaakt. Quinta do Crasto is een van deze producenten die fantastische wijnen maakt. Je kunt er op afspraak lunchen (op tijd bellen of mailen) en ook overnachten al is dat niet gebruikelijk. De 'infinity pool' van de Quinta ligt fantastisch boven de vallei en geeft je het luxury life gevoel....

'421461' door agrotewal '421461' door agrotewal

PortugalDouro

PortugalDouro

Oud dorpje

agrotewal

De loop van de Douro volgend rijden we door Portugal, richting Spaanse grens. Opeens een opgebroken weg waardoor we genoodzaakt waren ons met de camper door een oud dorpje te persen. Dood eng, maar wel goed voor een paar foto's.

'459512' door jusdorange '459512' door jusdorange

PortugalDouro

PortugalDouro

Begraven in Portugal

jusdorange

In Portugal moet je naar een begraafplaats toe. Dat klinkt wat raar voor een vakantie, maar in dit land zijn ze zo mooi onderhouden. Daarnaast zijn ook de grafhuisjes, familie graven, heel bijzonder. Veel pracht en praal en veel respect voor de overledenen.

'240000' door Willemien '240000' door Willemien

PortugalDouro

PortugalDouro

Amandelbloesem

Willemien

Het gebied romdom de rivier de Douro is natuurlijk bekend door zijn druiven. Naast de druiven zie je er ook veel amandelbomen. En in maart staan deze volop in de bloei. Prachtige roze bloementjes.

'425615' door agrotewal '425615' door agrotewal

PortugalDouro

PortugalDouro

Kasteel van Chaves

agrotewal

Gisteren heb ik een foto geplaatst van het oude plaatsje Chaves en een gedeelte van een eeuwen oude brug. In het centrum van het dorp ligt ook een oud kasteel, wat nog goed intact was.

'545898' door Jan10e '545898' door Jan10e

PortugalDouro

PortugalDouro

Wijngaarden Douro

Jan10e

We zijn aangenaam verrast door de mooie omgeving van Valenca do Douro. We zijn diverse keren van de hoofdweg langs de Douro afgeslagen. Dan rij je ineens slingerend langs zijrivieren, bergen en dalen....Maar ook nog zicht op de Douro. En op de hellingen allemaal wijnranken en olijfbomen... Hier is het nog voor tienen en komen we net van ons logeeradres Casa Cimeira af. Het is aan de M504 en het is half november.... herfst....

'135289' door petervanderwaal '135289' door petervanderwaal

PortugalDouro

PortugalDouro

Klooster

petervanderwaal

Het prachtige klooster van Alcobaca met mooie doorkijkjes . Scan uit 2002. 400 ASA 18-55 lens.

'496208' door A.Verleg '496208' door A.Verleg

PortugalDouro

PortugalDouro

Onder moeders parasol

A.Verleg

Guimaraes was dat jaar de culturele hoofdstad van Europa en dat lieten ze zien in alle straten, steegjes en pleinen. Hier parasols van hemden die per kleur aan elkaar gemaakt werden. Een kleurrijk en vrolijke manier om in de schaduw te zitten.

'546081' door Jan10e '546081' door Jan10e

PortugalDouro

PortugalDouro

Guimarães doorkijk

Jan10e

Hoe leuk is Guimarães. Met het kasteel, de kerken, pleinen, terrasjes. Het centrum staat op de Unesco Werelderfgoedlijst sinds 2001. Of je nu op weg bent naar de Douro of alweer op de terugweg bent naar Porto... plan hier een overnachting. In de zomer zullen de terrasjes wel wat voller zitten. In november al beetje leeg...

'371161' door A.Verleg '371161' door A.Verleg

PortugalDouro

PortugalDouro

Vrolijk

A.Verleg

In de kustgebieden rond Aveiro zijn het dit soort kleurrijke vissersboten die de haventjes en de stranden sieren. Veel van deze bootjes zorgen voor een karig vissersinkomen voor de mensen hier. Ondanks dit harde bestaan zijn ze vriendelijk en gastvrij.

'309798' door willemz '309798' door willemz

PortugalDouro

PortugalDouro

Bacalhau

willemz

Stokvis is de benaming voor gedroogde vis. Stokvis wordt meestal gemaakt van kabeljauw, maar ook van leng en haring komt voor. Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot wel een jaar.

'135655' door petervanderwaal '135655' door petervanderwaal

PortugalDouro

PortugalDouro

Alcobaca

petervanderwaal

Het prachtige klooster van Alcobaca. 400 ASA 18-55 scan uit 2002

'205486' door SuzanneGeudeke '205486' door SuzanneGeudeke

PortugalDouro

PortugalDouro

Relax!

SuzanneGeudeke

Wat is er heerlijker dan drijven in het blauwe water, met een mooi uitzicht op de druiven planten die later veranderen in heerlijk wijn? Oh ja en dan wel een wijntje proeven daarna he!

'484675' door A.Verleg '484675' door A.Verleg

PortugalDouro

PortugalDouro

Wat een poppenkast!!

A.Verleg

Giumaraes was dat jaar, 2012, de culturele hoofdstad van Europa. In de dagen dat wij er waren stond alles in het teken van het poppenspel. Meerdere soorten poppenspelen waren te bewonderen, ook deze reuzen poppenkast, vandaar de titel; "wat een poppenkast".

'522389' door konne000 '522389' door konne000

PortugalDouro

PortugalDouro

Kerkje in Marvao

konne000

Dit prachtige kerkje ligt hoog in de bergen in het prachtige vestingstadje Márvao. Dit ligt in de provincie Portalegre. Het is gebouwd op een granieten klif in Serra de São Mamede, een prachtig natuurgebied, op 860 meter hoogte. Er wonen zo'n 1500 mensen.

'461727' door A.Verleg '461727' door A.Verleg

PortugalDouro

PortugalDouro

Klaar

A.Verleg

in Coimbra, in een van die mooie achteraf straatjes was deze man bezig in zijn smidse, in zijn atelier, een enorm mooi rommelhok. Na wat veeg en poetswerk is zijn Christusbeeld zo goed als klaar.klaar

'461710' door A.Verleg '461710' door A.Verleg

PortugalDouro

PortugalDouro

Man in red

A.Verleg

Al wandelend door de winkelstraten kwam ik deze mooie oudere heer tegen voor deze etalage. De kleuren van de mans outfit en de reclame in de etalage passen perfect. Hij was wel even iets kwijt.

'545989' door Jan10e '545989' door Jan10e

PortugalDouro

PortugalDouro

Casa Cimeira

Jan10e

Een overnachting op een wijnboerderij in het dorp. We hebben de slaapkamer (3 vertrekken) en nog de authentieke inrichting van de oude eigenaar. Alles is nog in de staat van toen deze zonder nazaten overleed. Naast ons is de eetkamer met alle servies uitgestald. Alles is 'verstild'. De huishoudster en haar man hebben het geerfd en runnen het nu als een quinta. Je kunt s'avonds meeeten. Dan krijg je een heerlijke (3gangen) maaltijd inclusief wijn voor weinig. De volgende ochtend geniet je dan van dit uitzicht over de Dourovallei. In de wolken ligt het plaatsje Pinhao verstopt. En dan nog een lekker ontbijt, wat weer wel is inbegrepen. Ik heb er in november gelogeerd. Goed gebruik gemaakt van de AC/verwarming. Er zat nog water in het zwembad, maar dat heb ik maar met rust gelaten. Ik raad niet vaak acco's aan, maar dit is voor een ieder een goede keus. (in de brei van quinta's die in de regio wordt aangeboden) Niet super de lux, maar sfeervol, gastvrij, schoon en comfortabel. http://www.casacimeira-douro.com

'539763' door EvelineVanPutten '539763' door EvelineVanPutten

PortugalDouro

PortugalDouro

Rondrit door de...Dou

EvelineVanPutten

De Douro vallei is een van de kroonjuwelen van Europa, vernoemd naar de Douro rivier in het noordoosten van Portugal. Veel plekken in dit gebied staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs de oevers van de Douro produceert en bottelt men al eeuwen de portwijn. Ook grote porthuizen zoals Sandeman zijn hier gevestigd. Een rondrit door dit gebied is meer dan de moeite waard. Wij volgden de rondrit uit ons Portugal-boek, maar je kunt ook de bordjes "Rota do vinho do Porto" volgen. Een goede auto heb je wel nodig, want je gaat regelmatig over smalle en steile weggetjes met flinke haarspeldbochten. Bij bijna elk porthuis kun je wel een proeverij doen. Gewoon ergens naar binnen rijden en dan komt het allemaal goed.

'545147' door Jan10e '545147' door Jan10e

PortugalDouro

PortugalDouro

Herfst in boerendorp

Jan10e

Het is november en het landschap langs de Douro is in herfstkleuren getooid. We verblijven in een leuke accomodatie Casa Cimeira. Alvorens we lekker bij de kachel gaan zitten en aanschuiven aan de grote eettafel voor een gezamelijke boerenmaaltijd hebben we in de middag door het boerendorpje gewandeld. Mooie uitzichten en doorkijkjes. Valenca do Douro. Wijngaarden, olijfbomen en vele muurtjes al of niet met trap...

'555903' door Graaf '555903' door Graaf

PortugalDouro

PortugalDouro

Douro

Graaf

In het berggebied langs de Douro rivier vind je de wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. In deze streek zie je ook veel grote tanks met wijnopslag in het landschap.