Slot Mariënburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kasteel van Malbork

Slot Mariënburg,
Polen


Deze indrukwekkende zaal is 1 van de velen die in dit kasteel te bezichtigen zijn.
Het is dan ook het grootste bakstenen kasteel in gotische stijl in de wereld. Gelegen aan de rivier Nogat in de Poolse stad Malbork en opgericht in 1274.

Kasteel Malbork heette oorspronkelijk Mariënburg en was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse orde, maar na overgave van de Duitsers in 1945 kwam het grondgebied na 173 jaar weer in Poolse handen en kreeg het haar huidige naam.
Begin 1945 werd de burcht door bombardementen van het Sovjet-leger half verwoest, maar sindsdien is het prachtig gerestaureerd en is het een grote toeristische trekpleister die ook nog eens op de werelderfgoedlijst staat.

Sterattracties zijn het Paleis van de Grootmeesters en de Gouden Poort.
Gotische arcaden met driehoeksgewelven. Ruimtes, vloeren en deuren met de schitterendste kleuren,waarvan groen in die tijd de duurste was.
Het 4 verdiepingen tellende paleis, slaapzalen ,eetzalen, ruimtes van bedienden, keuken, bakkerij met een gigantische schoorsteen en de graven van de grootmeesters. Teveel om op te noemen.
Wij hebben er zo'n 4 uur rondgewandeld en zijn er bijna uitgezet, dus denk niet 'even' een bezoekje te brengen.

Op 5 minuten lopen ligt camping Nad Stawem waar je ook een hapje kunt eten. Wij hebben de camper direct op de camping gezet, zodat je parkeergeld uitspaart.

.