Krakau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slinger van Foucault & Copernicus

Krakau,
Polen


De Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Krakau is van eind 16e eeuw. Het meest indrukwekkende aan de kerk is de witte gevel met twaalf laat-barokke sculpturen van apostels op zuilen: heel dramatisch.

In de koepel van deze kerk hangt een slinger van Foucault, dat is een slinger die de draaiing van de aarde aantoont. Voor de hypothese dat de aarde beweegt heeft Poolse Copernicus, student in Krakau in 1491, het wiskundig bewijs geleverd en Foucault (franse fysicus) het mechanische bewijs.

Ben je er nou toevallig op een donderdag, dan kun je het experiment meemaken waarmee Copernicus in de 18de eeuw bewees dat de aarde om haar as draait. De 25 kg zware kogel wordt dan aan een touw van 46,5 m lengte naar beneden gelaten en weggeslingerd. In het begin slingert de pendel rechtlijnig maar na een tijdje zie je hem van richting veranderen en rozetvormig slingeren.
Dit experiment uit de 18de eeuw heeft een modern jasje gekregen met een laserpointer bevestigd in de bol die ervoor zorgt dat een verschuiving van slechts enkele graden al zichtbaar is op de kerkvloer.
De demonstraties zijn er elke donderdag om 10, 11 en 12 uur in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Maar niet op kerkelijke feestdagen!