Krakau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zakrzowek; het "geheime" meer

Krakau,
Polen


Zakrzowek is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Het is een oude kalksteengroeve waar in de jaren negentig te diep werd gegraven.. Daardoor liep de groeve vol water met als resultaat een groot meer met azuurblauw water!
Het ligt op ongeveer 20-30 minuten lopen vanaf het centrum van Krakau. Makkelijk te vinden met Google maps. Als je eenmaal in het park bent aangekomen, maakt het niet zoveel uit welk pad je neemt, ze komen allemaal min of meer uit bij het meer. Als je het duidelijkste/grootste pad volgt, kom je uit bij een duikschool. Dat is de enige legale toegang tot het meer (betaald).
Om de rest van Zakrzowek is een hek neergezet, waar duidelijk op staat dat toegang verboden is. Iedereen heeft hier echter maling aan en om de zoveel meter vind je een stuk weggeknipt hek, waar je makkelijk doorheen kunt glippen. Een publiek geheim dus.
Wij waren er vorig weekend, op een zonnige zaterdag en er zaten veel Krakause jongeren te barbequeen. Ideale plek, met ideaal uitzicht. In de zomer kun je er ook zwemmen, maar daar was het nu nog te koud voor. Al moet ik zeggen dat het turkooise water er wel echt uitnodigend uit zag!