Citytrip: 5x Krakau buiten de gebaande paden image

Citytrip: 5x Krakau buiten de gebaande paden

De mooiste historische stad van Polen trekt méér dan genoeg reizigers. Maar waar moet je zijn als je de horden toeristen wilt ontwijken? Deze vijf tips zorgen voor de ideale citytrip naar Krakau, weg van de massa!


De zon gaat op spectaculaire wijze onder in Krakau (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

Het Poolse Krakau is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest bruisende cultuursteden in Europa. Het historische centrum, de rijke Joodse geschiedenis en het nabijgelegen Auswitsch verleiden jaarlijks miljoenen bezoekers. Toch heeft het ‘Florence van Polen’ nog véél meer te bieden dan alleen de typische trekpleisters. Deze minder bekende parels mag je zeker niet missen op je citytrip naar Krakau!

1. Het Zakrzówek-meer

Dit prachtige meer in het natuurpark Skałki Twardowskiego is een van de best bewaarde geheimen van Krakau. Oorspronkelijk een kalksteengroeve, nu door een overstroming een prachtig turkooizen meer dat wordt omgeven door hoge witte rotswanden. Al dit moois ligt op hooguit een half uur lopen vanaf het centrum. Officieel is het verboden terrein, maar desalniettemin wordt de plek druk bezocht door natuurliefhebbers die hier in de zomer graag een duik nemen.


Dit 'verborgen' meer ligt vlakbij Krakau (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

2. Stara Zajezdnia

Het voormalige tramdepot van Krakau is omgetoverd tot een enorm restaurant en bierbrouwerij in één. De gezellige, oude vertrekhal staat vol met langwerpige tafels en het menu bestaat uit grote, Poolse vleesgerechten en zelfgebrouwen biertjes. Ze serveren zeven biersoorten, van traditioneel blond tot donker, maar ook appel en honing varianten. Op de buitenplaats vind je een enorm terras, gevuld met heerlijke ligstoeltjes. Daar worden op een groot projectiescherm regelmatig wedstrijden en andere sportevenementen uitgezonden.

3. De wijk Podgórze

Podgórze kent zijn oorsprong als de industriële wijk van de stad en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het de Joodse Getto. Veel toeristen maken een vluchtig uitstapje naar de originele fabriek van Oskar Schindler (een bekende trekpleister), waar de film Schindler’s List op is gebaseerd. Het ontgaat de meeste toeristen echter dat de wijk is uitgegroeid tot een héle hippe culturele smeltkroes. De vroegere werkplaatsen, fabrieken en andere industriële panden zijn omgetoverd tot musea, ateliers en hippe bistros. Als je de creatieve kant van Krakau wil zien is dit dus dé place to be.


Het moderne MOCAK-gebouw in Krakau (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

4. Het MOCAK museum

Het MOCAK is een modern kunstmuseum, gevestigd in de voormalige werkplaatsen van de beroemde Schindler fabriek. Voor een inkijkje in de nationale kunstscene van Polen zet je het MOCAK op je afvinklijstje. Het MOCAK wordt gezien als een van de meest toonaangevende moderne kunstmusea van het land, en met goede reden!


Zonsondergang vanaf de grafheuvel van Krakus (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

5. De Grafheuvel van Krakus

Het beste panoramische uitzicht over heel Krakau krijg je gegarandeerd vanaf een van de vier grafheuvels van de stad, waar leden van de Poolse koninklijke familie zouden rusten. De grafheuvel van Krakus, in het zuiden, is het hoogste punt van Krakau en trekt vooral 's avonds grote groepen locals. Zij komen er picknicken en de zonsondergang bewonderen. Een van de beste plekken om het begin van de avond door te brengen!

Is Krakau ook een van jouw favoriete stedentrip-bestemmingen? Heb je nog goede tips die wij over het hoofd hebben gezien? Laat het ons zeker weten in de reacties hieronder!