Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Genieten vanuit tram D

Wenen,
Oostenrijk


Als je net nieuw in een grote stad aankomt is oriënteren de eerst uurtjes vaak even lastig. Voor Wenen heb ik de oplossing: neem tram D! Dan kom je langs heel veel bezienswaardigheden. Het begon voor mij allemaal bij toeval. Ik kwam vanuit Boedapest via Bratislava bij het Südbahnhof aan. Ik kocht daar een 24 Stundenkarte voor het openbaar vervoer voor €5,75 en wilde naar het centrum. Zo belandde ik dus in tram D.

Je komt dan eerst langs het Belvedère paleis. Stap daar maar uit want de gratis tuinen zijn werkelijk schitterend. Je kunt de paleizen ook in, Kunstliefhebbers kunnen daar hun hart ophalen. Even verder passeer je de Hochstrahlbrunnen (fontein) en het Russische bevrijdingsmonument op de Schwarzbergplatz. De prachtige Karlskirche is daarvandaan op loopafstand.
De volgende bezienswaardigheden worden het fraaie Operagebouw en de Maria Theresienplatz. Vanaf dit plein wandel je in een paar minuten naar de Hofburg, waar ooit Keizer Franz Joseph 68 jaren resideerde. Hij was getrouwd met de beroemde maar ook tragische keizerin Sissi. Het paleizencomplex is beslist de moeite van het bezoeken waard. De Spaanse Rijschool bevindt zich ook in een deel van de Hofburg.

Maar we zijn nog lang niet klaar met tram D. Want de volgende halte is het prachtige Parlement, in Oud-Griekse stijl gebouwd met een fraai beeld van Pallas Athene voor de deur. Even verderop bevindt zich het Rathuis.
Daarna verlaat je het centrum. Maar blijf nog even zitten tot de halte Spittelau. Want daar staat het gebouw van de Fernwarme Wien. Deze nieuwe en ook ecologisch verantwoorde afvalverbrandcentrale is ontworpen door de beroemde architect Friedensreich Hundertwasser. Zijn bouwstijl is heel verrassend. Je zult er je ogen uitkijken.

Ook de sociale woningbouw van voor de Tweede Wereldoorlog bij het Karl Marxhof (verderop langs de route) is de moeite van het bekijken waard. Als je meerijdt tot de eindhalte in Nussdorf aan de Donau kun je daar in een Heurige nog even genieten van beroemde Oostenrijkse culinaire specialiteiten. Je zit dan aan de rand van Wenen vlakbij heuvels met wijnranken.

Al met al kun je dus met gemak een hele dag zoet brengen langs de route van tram D. En er valt onderweg heel veel te fotograferen.