Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hofburg

Wenen,
Oostenrijk


Na een heerlijk typisch Weens avondmaal. Lekker wandelen door de historische stad. Veel mooie gebouwen te zien. Levendige stad ook.

De Hofburg is een paleis in Wenen. Het was vanaf de dertiende eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse heersers van het Keizerrijk Oostenrijk. Sinds 1945 is hij de officiële residentie van de Bondspresident van Oostenrijk. De woonvertrekken van de Habsburgers zijn te bezichtigen. In het gebouwencomplex bevindt zich ook Österreichische Nationalbibliothek. De Hofburg vormde de winterresidentie voor de vorsten, terwijl Schloss Schönbrunn de zomerresidentie was.

Onder de Habsburgse keizer Rudolf I werd in 1279 een begin gemaakt met de bouw van een burcht op de plaats van de Schweizerhof. In de daaropvolgende eeuwen zou dit gebouw zo vaak worden verbouwd en uitgebreid dat er niets meer te zien is van de oorspronkelijke burcht. In middeleeuwse documenten wordt gesproken over het castro wiennensi en de Alte Burg. Het gebouw zag er toentertijd nog uit als een typische middeleeuwse burcht met hoektorens en een grote binnenplaats.