image
Markus Geber

Op de fiets door Oostenrijk: in de schaduw van bergreuzen

Van bosrijke berghellingen tot het besneeuwde dak van Oostenrijk: ontdek de uitdagende schoonheid van de bergen op de fiets. Verken adembenemende fietsroutes door majestueuze berglandschappen, geniet van panoramische uitzichten en ervaar een onvergetelijk avontuur op grote hoogte. We zetten onze drie favoriete fietsroutes langs de Oostenrijkse bergen op een rij. 

Tauern-fietsroute (270 of 310 kilometer) door Salzburgerland en Oberösterreich: bergpracht en -praal

Tauernradweg-Zell-am-See_SalzburgerLand-Tourismus Foto: Markus-GreberFietsen door het adembenemende alpenlandschap op de betoverende Tauern-fietsroute. Foto: Markus Greber

Het langgerekte Nationaal Park Hohe Tauern omspant hoge massieven op het grensgebied van de regio’s Tirol, Karinthië en SalzburgerLand, waaronder ­Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner (3.978 meter). Het mag dan ook met recht het 'Dak van Oostenrijk' worden genoemd. De bergketen vormt tevens een klimaatscheiding: aan de noordzijde valt er tot tweemaal zo veel neerslag dan aan de zuidkant. Ook stromen er bijna driehonderd bergbeken binnen de grenzen. Al die beken voeden hoofdaders zoals de Salzach, Saalach en Inn. Via de Tauern-fietsroute, die zijn naam ontleent aan het park, treed je in hun stromen. Omdat je voornamelijk door dalen fietst, telt de route slechts een paar klimmetjes. De route kent twee varianten: de originele Radweg leidt in zeven etappes door SalzburgerLand en Oberösterreich naar Passau, terwijl de zogenaamde Tauern-fietsronde korter is en deels door Beieren loopt. Beide ontspringen bij de 380 meter hoge Krimmlerwatervallen aan de rand van het nationaal park. Een mooi begin van je tocht! Uiteraard stap je ook af om de culturele pracht en praal van Salzburg in je op te nemen. Stil je honger met regionale kost bij een of meer van de 120 Via Culinaria-afstapplaatsen. Langs de Radweg vind je eveneens ruim vijftig fietsvriendelijke hotels en pensions.

Heb je maar één dag? Je kunt de Tauern-fietsroute eigenlijk niet afleggen zonder een kijkje te nemen bij het officiële beginpunt: de torenhoge Krimmler-watervallen. Het dichtstbijzijnde treinstation is Mittersil. Fiets van daaruit op en neer naar Krimml (58 kilometer). Het laatste stukje naar de watervallen doe je te voet.

Alpe Adria-fietsroute (410 kilometer) door Salzburgerland en Karinthië: van de Alpen naar de zee

Alpe Adria Fietsroute. Foto: Tom SonAlpe Adria-fietsroute. Foto: Tom Son

De naam zegt het al: over de Alpe Adria-fietsroute fiets je in acht etappes vanuit de Alpen naar de Italiaanse kust aan de Adriatische Zee. Na ruim vierhonderd kilometer is de zee een ultieme beloning. Kenners bestempelen de Alpe Adria steevast als een van de aantrekkelijkste fietsroutes van Europa. Doordat je gebruikmaakt van oude spoorlijnen en -tunnels fiets je dwars door het gebergte, in plaats van met een omweg, en ervaar je de Alpen (soms letterlijk) van binnenuit. Een ander voordeel van deze oude spoortracés, is dat je comfortabel over asfalt of fijn grind fietst, en geen steile stukken tegenkomt. De route is hierdoor prima te doen. Het avontuur barst los in de fietsvriendelijke stad Salzburg. Hierna klim je langzaam maar zeker naar Bad Gastein. Tussen Böckstein en Mallnitz dendert nog een échte trein door de bergen. Na een kort treinritje bereik je Karinthië. De zuidelijke deelstaat beschikt over vele meren. Parkeer je fiets, trek je zwemspullen aan, en neem een duik! Voordat je het Italiaanse Grado bereikt, nodigen historische en stadjes als Bordano, Cassacco en Palmanova je uit om af te stappen en te genieten van de lokale cultuur. Terug ga je met de trein.

Heb je maar één dag? Etappe 3 (59 kilometer) tussen Bad Gastein en Spittal an der Drau is grotendeels bergaf en lekker divers. Beide oorden zijn bereikbaar per trein.

Gravel.tirol (1000+ kilometer) door Tirol: paradijs voor gravelhelden

Gravel.Tirol. Foto: Dominik SomweberGravel.Tirol. Foto: Dominik Somweber

Avontuurlijke en doorgewinterde fietsers kunnen hun geluk niet op in Tirol, waar Naturparkregion Reutte, Lechtal, Tannheimer Tal en Tiroler Zugspitz Arena samen het grootste gravelbikegebied van de deelstaat vormen. Een gravelbike is een veelzijdige fiets die geschikt is voor meerdere ondergronden en waarmee je zowel onverharde als verharde paden mee berijdt. Ideaal voor fietsdagen waarop de bestemming nog niet duidelijk is. Tiroler Außerfern, zoals de regio ook wel wordt aangeduid, strekt zich uit langs de Duitse grens van de Zugspitze naar Lech en is een waar fietsparadijs met achttien specifiek uitgestippelde gravelbikeroutes, meer dan duizend kilometer aan paden en een totaal hoogteverschil van 22.000 meter. En dat te midden van een adembenemend berglandschap. Bovendien hebben 58 hotels hun diensten aangepast om te voldoen aan de specifieke behoeften van gravelbikers.

Heb je maar één dag? In de plaatsen Ehrwald, Lermoos en Biberwier, aan de Tiroolse kant van de Zugspitze, vind je een grote variatie aan fietspaden en -trails voor alle niveaus.

Kun jij niet wachten om op de trappers te stappen? Op Austria.info vind je nog veel meer informatie én inspiratie voor een avontuurlijke fietsvakantie!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!