image
Stefan Fuertbauer

Op de fiets door Oostenrijk: meander langs rivieren

Van kabbelende bergstroompjes tot een van de langste en machtigste rivieren van Europa: verken Oostenrijk op de fiets langs adembenemende rivieren. Ontdek de betoverende schoonheid van de Drau-fietsroute, de schilderachtige charme van de Mur-fietsroute en meer ... We zetten onze zes favorieten op een rij. 

1. Donau-fietsroute (330 kilometer) door Ober- en Niederösterreich: langs de Donau

Donau. FOTO'S SSEBASTIAN-CANAVES, OFF-THE-PATH.COM / Stefan FuertbauerDe Schlögener Schlinge tussen Passau en Linz is een must als je de Donau fietsronde aflegt. Foto's: Sebastian Canaves, off-the-path.com / Stefan Fuertbauer

Geen wonder dat de Donau-fietsroute door Ober- en Niederösterreich tot de populairste van Europa behoort. Tussen het Duitse Passau en Wenen passeer je het ene na het andere hoogtepunt. Al na veertig kilometer word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op de Donaubocht Schlögen. Van de twaalf Werelderfgoederen van Oostenrijk, bevinden zich er vier in Niederösterreich. Noemenswaardig zijn de Donau Limes, de oude, versterkte grens van het Romeinse Rijk, en het cultuurlandschap van Wachau, een wijnregio die al sinds het jaar 800 gecultiveerd wordt en bezaaid is met wijnstokken, kloosters, abdijen en ruïnes.

Zelfs als je de route korter maakt, is het niet nodig om water bij de wijn te doen: elk van de zeventien etappes schuurt tegen de Donau aan en een wijnproeverij is nooit ver te zoeken. Gedurende de tocht wissel je vaak van kant. Je doet dus beide oevers aan. Op zoek naar een handige overnachtingsplek? In de twintig Bett+Bike-accommodaties, die speciaal zijn ingericht voor fietstoeristen, weten ze precies wat je nodig hebt. Je vindt hier onder andere oplaadpunten voor e-bikes en speciale ruimtes waar je je gear kunt wassen en drogen.

Heb je maar één dag? Kies dan voor etappe 5 door de Wachau tussen Melk en Krems. Er zijn twee opties: via de noord- (33,3 kilometer) en zuidoever (34,4 kilometer). Beide plaatsen hebben een station.

2. Drau-fietsroute (510 kilometer) door Tirol en Karinthië: grensoverschrijdend fietsen

Tirol. Foto's: Franz GerdlGeniet van de Drau-fietsroute, omringd door adembenemende natuur en schilderachtige uitzichten. Foto's: Franz Gerdl

Vier vliegen in één trap. De Drau-fietsroute volgt de stroom van de Drau-rivier en doorkruist vier verschillende landen: Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. In elk land ontdek je weer nieuwe culturele en culinaire tradities. Met de rivier als gids baan je jezelf een weg door de Alpen en zijn uitlopers, van Toblach aan de voet van de Dolomieten naar Varaždin op de Pannonische laagvlakte.

Het overgrote deel van de route loopt door Oostenrijk. Bij Sillian kom je het land binnen. Door het sprookjesachtige Pustertal fiets je naar de gezellige universiteitsstad Lienz. Vanaf hier buigt de Drau af door het lieflijke Drautal, voorbij Villach, naar het Rosental en over de grens. Ooit vervoerden speciale Drau-veerboten hier pendelaars en bouwmaterialen. Tegenwoordig mogen ook fietsers aan boord komen voor de nostalgische oversteek tussen Lansach en Feffernitz. Mag het avontuurlijker? Huur dan een kano, kajak of SUP voor een ontspannen peddeltochtje over de Drau. Vanwege de geringe stroom is het 210 kilometer lange Drau Paddle Path tussen Lienz en Lavamünd geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Neem de trein om weer terug te komen bij je fiets, waarna je je route vervolgt. Langs de route wachten zo’n vijftig Drauradweg Wirte. Dit zijn restaurants, hotels en fietsverhuurders met een specialisatie in fietstoerisme en waar je als fietser wordt begrepen en in de watten gelegd.

Heb je maar één dag? De etappe door het Pustertal (31,5 kilometer) tussen Sillian en Lienz is de perfecte introductie. Mag het wat intensiever? De Pustertaler Höhenstrasse vanuit Abfaltersbach staat bekend als een van de mooiste wegen in Tirol en vormt een mooie aftakking bergop. Of maak een rondje om het Ossiachermeer (27,5 kilometer).

3. Enns-fietsroute (263 kilometer) door SalzburgerLand, Steiermark en Oberösterreich: aaneenschakeling van verrassingen

De Enns fietsroute voert langs de Salzawaterval in de regio Schladming-Dachstein. Foto: Sebastian Canaves/ Off-The-PathDe Enns fietsroute voert langs de Salzawaterval in de regio Schladming-Dachstein. Foto: Sebastian Canaves/ Off The Path

Op zijn reis van de bergen naar de Donau verwisselt de Enns meerdere keren van gedaante. Wat begint als een kabbelend bergstroompje, zwelt aan tot een woeste rivier, en zwakt naderhand weer af. In Nationaal Park Gesäuse in de centrale deelstaat Steiermark zie je de rivier op volle kracht. Al fietsend over de Enns-fietsroute kun je de metamorfose mooi volgen. In zes etappes daal je af vanuit het hooggelegen Flachau naar het punt waar de Enns uitmondt in de Donau. Niet alleen het water is aan verandering onderhevig; ook het landschap kenmerkt zich door een grote variatie. Onderweg passeer je adembenemende bergmassieven, schilderachtige valleien en in de tijd vergeten stadjes. Er zijn genoeg redenen om te stoppen: bekijk de grootste kloosterbibliotheek ter wereld in Stift Admont, trotseer paden en loopbruggen in de Wörschachklamm en breng een bezoek aan Emms, de oudste stad van het land. Ook langs de Enns-fietsroute vind je slaapplekken met het Bett+Bike-keurmerk.

Heb je maar één dag? Voor een veelzijdige fietsdag (circa 50 kilometer) kies je voor het traject vanuit Admont. Begin je dag met een bezoek aan Stift Admont. Fiets vervolgens langs de Enns door Nationaal Park Gesäuse. Bij Grosreifling verlaat je de rivier en rijd je naar het eindpunt St. Gallen. Beide stadjes hebben een station. 

4. Inn-fietsroute (520 kilometer) door Tirol: dwars door de Alpen

Inn Fietsroute. Foto: Thorsten BrönnerInn-fietsroute. Foto: Thorsten Brönner

Van oost naar west door de Alpen fietsen, dat belooft een epische slijtageslag te worden ... Ware het niet dat de Inn het slijtwerk al voor je heeft gedaan. Al sinds mensenheugenis baant de rivier zichzelf een weg door het Tiroolse berglandschap. Wie de rivier stroomafwaarts volgt over de Inn-fietsroute, hoeft zelden bergop te fietsen en kan daardoor zonder al te veel inspanning dwars door de Alpen fietsen. Alleen het eerste stuk door Zwitserland vergt klimwerk. In Tirol heb je het letterlijke hoogtepunt bereikt en kun je je volledig focussen op de figuurlijke hoogtepunten: besneeuwde en beboste Alpenhellingen, het bruisende Innsbruck en het kleine middeleeuwse stadje Rattenberg. Behoefte aan verkoeling? Diep onder het oppervlak van de Hintertuxer-gletsjer kun je een kijkje nemen in een heuse ijsgrot. Het kan vriezen, het kan dooien. Dat is goed te merken op de Hohe Salve, waar je ’s zomers over maagdelijke alpenweides uitkijkt en ’s winters over een wit laken. Via Beieren en Oberösterreich bereik je de denkbeeldige finishlijn in de grensstad Passau, waar de Inn overloopt in de Donau.

Heb je maar één dag? Tussen Schalkl en Landeck mijd je grotere wegen en is het landschap prachtig. Wie de totale route te lang vindt, kan ook delen per trein afleggen. De fiets mag meestal gewoon mee.

5. Mur-fietsroute (458 kilometer) door SalzburgerLand en Steiermark: culinaire ontdekkingstocht

Off-the-Path-Murradweg-Etappe-7-Murauen_Sebastian-Canaves_Off-The-PathOp ontdekkingsreis langs de Mur-fietsroute, waar cultuur en natuur samensmelten. Foto: Sebastian Canaves, Off-The-Path

Buiten Oostenrijk weten maar weinig mensen dat Steiermark een walhalla voor fijnproevers is. De zuidoostelijke deelstaat wordt doorsneden door de Mur-fietsroute. Officieel gaat de route van start in Nationaal Park Hohe Tauern in SalzburgerLand en loopt hij door tot Kroatië. Maar in Steiermark vind je de grootste troeven. Door een combinatie van een haast mediterraan klimaat en een vruchtbare bodem wordt er sinds lange tijd frisse witte wijn geproduceerd en gedijen streekproducten als appels en pompoenen er goed. Maak van je reis door het aangenaam groene heuvellandschap een culinaire ontdekkingstocht door in de verhalen van de boeren te duiken en van hun oogst te genieten. In het zuiden, waar alles om wijn draait, volg je de Weinstraße langs romantische wijngaarden en -cafés. Halverwege wacht Graz. Deze regionale en culturele hoofdstad heeft een levendige creatieve scene en een vooruitstrevende mindset en werd door Unesco uitgeroepen tot een ‘City of Design’. Of je nou warm draait voor architectonische, landschappelijke of culinaire hoogstandjes: hier zit je goed!

Heb je maar één dag? Fiets vanuit Graz naar Leibnitz (etappe 6) en voeg in op de Weinstraße tussen Ehrenhausen en Leutschach. Of kies voor etappe 7 tussen Leibnitz en Bad Radkersburg en werk jezelf in het zweet in een van de heetwaterbronnen. Langs de routes liggen stations voor een perfecte ov-aansluiting.

6. Fietsroutes in het Mostviertel (107 + 59 kilometer) in Niederösterreich: regio met twee gezichten

Ybbstal-Radweg. Foto: Mostviertel Tourismus, schwarz-koenig-atOntdek het schilderachtige Mostviertel op de fiets en laat je betoveren door adembenemende landschappen en charmante dorpjes. 
Foto: Mostviertel Tourismus/ Schwarz-Koenig.at

Het Mostviertel in Niederösterreich dankt zijn naam aan de Most, oftewel cider, die er vandaan komt. De Most is dan ook een absolute must! Het noorden wordt gekenmerkt door zacht glooiende heuvels vol Mostbirnen (perenbomen). Maar ook elders vind je kenmerken die om jouw aandacht vragen. In het zuiden is de ongerepte natuur de grote attractie. Hier wisselen smalle dalen, heldere bergmeren en bloemrijke alpenweides elkaar af. Dit decor wordt opgeluisterd door een uitgebreid fietsnetwerk. Fietsfanaten komen aan hun trekken op de Ybbstal-fietsroute. Deze 107 kilometer lange route verbindt de Donau met het smaragdgroene Lunzmeer. Je verwacht het niet, maar de Ybbs-rivier is gezegend met parelwitte stranden. Rivierstrand Hollenstein wordt zelfs gezien als een van ’s lands mooiste rivierbaden en is de perfecte plek voor een verkwikkende onderbreking. Ruiger is de Erlauftal-fietsroute. Rond Pöchlarn aan de Donau geniet je van weidse uitzichten op de omringende bergen, waarbij vooral de Ötscher-berg in het oog spring. Ter hoogte van Purgstall perst de Erlauf-rivier zich door een tien meter diepe kloof. Loop erdoorheen via een aangelegd pad en vergaap je aan het natuurschoon.

Heb je maar één dag? Hoe dichter bij Lunz, hoe ruiger het landschap. In één dag kun je prima op en neer tijden tussen Waidhofen an der Ybbs en Hollenstein an der Ybbs (52 kilometer). Halverwege las je een zwempauze in bij Rivierstrand Hollenstein. Het begin- en eindpunt is bereikbaar per trein.

Kun jij niet wachten om op de trappers te stappen? Op Austria.info vind je nog veel meer informatie én inspiratie voor een avontuurlijke fietsvakantie!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!