Kom tot rust in Oostenrijk: 6 tips image
VB STUBAI TIROL / ANDRE SCHÖNHERR

Kom tot rust in Oostenrijk: 6 tips

Een vakantie in de Oostenrijkse natuur voelt als thuiskomen. Hier leer je ontspannen met al je zintuigen, door pure zuurstof op te zuigen, door niets anders meer waar te hoeven nemen dan de natuur om je heen. We geven je zes redenen waarom je van een reis naar de Oostenrijkse natuur als herboren weer thuiskomt. 

1. Hier kom je thuis

© Lech Zürs Tourismus GmbH

De Oostenrijkse natuur bezoeken voelt als thuiskomen. In de koele beukenbossen, op de zonnige alpenweiden en nabij de heldere bergbeken verdwijnen onze zorgen als sneeuw voor de zon. Volgens experts zijn we meer compatibel met de natuur dan met onze digitale werkomgeving. Onze zintuigen hebben zich immers eeuwenlang ontwikkeld in de buitenlucht. Zelfs als we op dagelijkse basis te maken krijgen met een digitale overdosis, dragen we dat groene verleden bij ons. Mede daardoor is het een verademing om de geur van dennennaalden op te snuiven, een sprankelend bergmeer te zien en het geklater van een waterval te horen. De schoonheid van Oostenrijk leidt tot ontspanning met al je zintuigen.

2. Hier hoor je alleen stilte

© Nationalpark Thayatal/ Rainer Mirau

Ver weg van verkeerslawaai en overvolle agenda’s speelt de natuur haar hoofdrol in absolute stilte. In Neder-Oostenrijk bijvoorbeeld, waar het laatste echte oerbos van Midden-Europa ligt. In de oude beukenbossen, die op de werelderfgoedlijst staan, loop je door ongerepte natuur en rust. Adembenemend? Juist niet! Eén grote beuk levert per uur twee kilo zuurstof, een hoeveelheid lucht waarvan vijftig mensen een uur lang kunnen ademen. Helemaal tot rust kom je in een kano op de Thaya-rivier. Trek je peddel zachtjes door het water en glijd bijna geruisloos door het ongerepte rivierenlandschap van het Waldviertel.

3. Hier vind je afwisselende bossen

© Österreich Werbung/ Susanne Einzenberger

Wat hebben de Oostenrijkse bossen dat andere bossen niet hebben? Volgens Dr. Erwin Thoma, oud-boswachter, auteur en onderzoeker van de geneeskrachtige eigenschappen van hout, komt het door de relatie met oude cultuurlandschappen. ‘Niemand zou een bos, zoals dat twee- of drieduizend jaar geleden bestond, als vakantieplek wensen,’ schrijft hij. ‘Een bos dat volledig onbegaanbaar is voelt bedreigend. Door de alpine structuur hebben we om de paar honderd meter andere omstandigheden. Daarom vind je hier zeer soortenrijke, steeds wisselende gemengde bossen. En dat is ideaal voor ons. Het maakt ons gelukkig.’

4. Hier heb je je eigen gratis bosapotheek

© Österreich Werbung/ thecreatingclick.com

Het bos biedt een grote verscheidenheid aan geneeskrachtige kruiden. De bladeren, bloesem, schors, zaden en wortels van bomen en planten bevatten waardevolle bestanddelen. Dr. Angelika Riffel, eigenaresse van apotheek Zur Gnadenmutter in Mariazell, weet er alles van. Volgens haar is er een kruid voor elke ziekte. Of het nu gaat om lariksbloesem in de lente, meidoorn in de zomer, dennenappels in de herfst of sparrennaalden in de winter, elk seizoen levert ingrediënten die preventief of als aanvulling op de traditionele geneeskunde kunnen worden gebruikt. Zelfs ijsman Ötzi, de mummie die in 1991 diepgevroren in de Alpen werd gevonden, droeg geneeskrachtige kruiden bij zich!

5. Hier vind je vanzelf een kalmerend ritme

© Kleinwalsertal Tourismus eGen/ Dominik Berchtold

Een dag in de natuur begint ‘s morgens vroeg, met de ramen wijd open en de koelte van de nacht nog in de lucht. Eenmaal buiten verzeil je als vanzelf in het kalmerende ritme van lopen, diep inademen, jezelf verwonderen, rustig uitademen en weer verder lopen. Laat als het even kan je schoenen staan, zodat je op blote voeten door het mos kunt lopen en de drukpunten in je voeten op natuurlijke wijze stimuleert. 

6. Hier ruik je de geur van arvenhout

Geuren dragen bij aan een ontspannend en stimulerend effect op onze zintuigen. Hoe meer je neus zich inspant, hoe meer je lichaam zich ontspant. Zodra je wakker wordt in een bed van heerlijk ruikend arvenhout en de schone Oostenrijkse berglucht opsnuift, is het alsof je neus uit een winterslaap ontwaakt.


Ben je benieuwd naar meer informatie? Kijk dan op Austria.info/ontspanning!

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!