Troms

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sprong in het donkere diepe

Troms,
Noorwegen


Zo ver noordelijk zijn de dagen begin november kort. Vier uur per dag zonlicht is er maar voor een kans om de walvissen te zien. In je wetsuit zoek je samen met de kapitein en je reisgenoten naar waar de walvissen zijn. Als een groep bultruggen of orca's gevonden is en relaxed genoeg lijkt, laat je jezelf zo geruisloos mogelijk in het water glijden op aanteken van de kapitein. Door de kou en het donkere water van de honderdmeter-diepe fjorden ben je even gedesoriënteerd. Totdat je een bultrug walvis uit de diepte ziet verschijnen en je alle ongemakken vergeet.
º
Ondanks de populariteit onder walvis en wildlife liefhebbers voelt de bestemming toch aan als een bestemming buiten de gebaande paden. Dit natuurspektakel vindt namelijk niet altijd op dezelfde plek plaats. De overwinterende haring bestaat uit jaargroepen (bijvoorbeeld de groep geboren in 2013) en de op dat moment dominante jaargroep bepaalt welke fjorden er gekozen worden om deze winter in te overwinteren. En waar de haring zijn, daar zijn ook de walvissen te vinden.
Zo kon het zijn dat er honderden mensen naar Tromsø waren afgereisd rond november 2017, waar zij verwachtten de walvissen van dichtbij te kunnen zien. Niets bleek minder waar en teleurgestelde toeristen zagen geen enkele walvis bij Tromsø; blijkbaar was er een nieuwe dominante jaargroep bij de haringen, die besloten had om te gaan overwinteren in de fjorden rondom het ingedutte vissersdorpje Skjervøy. Dit dorpje ligt vier uur rijden vanaf Tromsø. Het circus is sindsdien verplaatst richting Skjervøy, waardoor de lokale economie ineens een enorme boost heeft gekregen. Totdat de haring weer een nieuwe plek gevonden heeft. Een loterij georganiseerd door de natuur, in het noorden van Noorwegen bestaat het.