Troms

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aurora Borealis in Lyngen

Troms,
Noorwegen


Al enkele jaren kom ik in het noorden van Noorwegen om daar de dieren te fotograferen die afkomen op de enorme hoeveelheden haring die in de fjorden overwinteren. Orca's, bultrug walvissen, zeearenden; allemaal komen ze naar Noord Noorwegen om zich te te goed doen aan dit natuurspektakel. Een ander (veel bekender) natuurfenomeen dat hier is te bewonderen, is vastgelegd op deze foto: de Aurora Borealis. Helaas gooide voorheen het weer bijna altijd roet in het eten; of de sterkte van het noorderlicht was te laag, of de hemel was bewolkt. Deze keer had ik meer geluk.
º
Deze locatie hadden we al een paar dagen eerder gespot, op zo'n 45 minuten rijden vanaf onze uitvalsbasis in Skjervøy. Toen lagen er nog mooie ijsschotsen, maar helaas ging het dooien voordat de zonnewind sterk genoeg was om een krachtig poollicht te laten zien. Enkele dagen later was het wel zo ver. Bij een voorspelling op de KP index van 4 ( de schaal die de activiteit van zonnewind aangeeft, deze loopt van 0 tot 9) wachtten we geduldig af in de koude Noorse nacht tot het spektakel los zou barsten. Na lang wachten werden we eindelijk beloond.
º
Ooit werd mij verteld dat het noorderlicht in het echt helemaal niet groen is. Het is eerder een grijzige, snel bewegende wolk, die op de foto groen lijkt door de lange sluitertijd van je camera. Bij een lage zonnewind-activiteit is dit waar, maar zeker niet op de avond van deze foto. De Aurora Borealis danste door de lucht in felle kleuren groen, met randjes paars en roze. Zo adembenemend. Prachtige kleuren waarneembaar met het blote oog. Je zou haast vergeten om het vast te leggen.