Preikestolen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Filelopen in de bergen

Preikestolen,
Noorwegen


De afgelopen weken was het file-lopen op de Mount Everest in het nieuws. Ongelofelijk om de stoet mensen bovenop deze iconische berg te zien.
Ook dichterbij huis kun je dat meemaken. Als je de wandeling naar de beroemde Preikestolen in Noorwegen een beetje ongunstig plant belandt je met een beetje pech ook in de file. Zo ook wij. Eind van de ochtend begonnen wij aan de klim naar de 604 meter hoge rots,
waar je een fabelachtige uitzicht hebt over de Lysefjord.
Mocht je de tocht toch willen maken; plan deze dan vroeg in de ochtend of helemaal eind van de middag...Het uitzicht is in ieder geval fenomenaal!

De Preikestolen is een van de meest populaire toeristische attracties van Noorwegen. Jaarlijks brengen zo’n 300.000 mensen een bezoekje aan de rots, en is daarmee een van de populairste wandeltochten is van het land.

Op internet lees ik:
" Er staan geen hekjes, en er zijn ook weleens toeristen in de fjord gekukeld (het is een val die je niet overleeft). Daarbovenop maken geologen zich zorgen over de scheur in de beroemde klif (waar de legende inderdaad ook al over rept). Ze vrezen dat de hele rots door erosie, klimaatverandering en de massa’s toeristen weleens zou kunnen afbreken en in het ravijn zou kunnen storten. De Noorse buitensportvereniging heeft de regering al opgeroepen een limiet in te stelen voor het aantal bezoekers."
De Preikestolen ligt net ten oosten van Stavanger in de provincie Rogaland in het zuiden van Noorwegen en is niet heel moeilijk te bereiken. Er loopt een goed onderhouden wandelpad van bergpension Preikestolen Fjellstue (www.preikestolenfjellstue.no) naar het rotsplateau. De wandeling van 8 kilometer heen en terug neemt 4 tot 5 uur in beslag (wij deden er beduidend korter over), maar gun jezelf een verblijf van een uur of twee op het rotsplateau."