Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gratulerer med Grunnlovsdagen!

Oslo,
Noorwegen


Mynorwaystories

Het is vandaag 17 mei, grunnlovsdagen, de dag van de grondwet, in Noorwegen. Noorwegen werd op 17 mei 1814 onafhankelijk van Denemarken en kreeg toen een eigen grondwet. De verjaardag van de grondwet wordt groots gevierd met vlaggen, kinderoptochten, eten,drinken en vuurwerk.
In Oslo verzamelen de 60 000 kinderen van alle scholen zich in de wijken voor de 'barnetoge ', die via de Karl Johannsgate naar het koninklijk paleis loopt, waar de koninklijke familie hen toezwaait vanaf het balkon (op de achtergrond).
De kinderen en volwassenen hebben hun mooiste kleding aan, vaak klederdracht die al jaren in de familie is. Ik heb een mooi uitzicht vanaf het dak van een flatgebouw in het centrum waar we uitgenodigd zijn voor een lunch. Toch ga ik nog even naar beneden om een stukje mee te lopen met de optocht. De mensen zijn heel vriendelijk, feliciteren elkaar en zwaaien uitgebreid met vlaggetjes.
's Middags kijken we naar optredens, kopen een ijsje en praten met studenten die vlak voor hun eindexamen zitten en nog even van de vrijheid genieten.
Tip:Probeer zeker een keer in mei naar Noorwegen te gaan. Het weer is meestal goed, vandaag is het zelfs warmer dan in Nederland!