Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Getijdenstroom

Noord,
Noorwegen


Het heet Saltstraumen (de Zoutstroom),en is de sterkste getijdenstroom ter wereld. Met een snelheid van ongeveer 37 kilometer per uur (20 knopen) stroomt het zoute en zoete water door deze 150 meter brede en 3 kilometer lange, smalle zeestraat. En dat 4 x per dag. (eb en vloed)
Draaikolken met een diameter van 10 meter en een diepte van 5 meter kunnen ontstaan op de plekken waar de stroming op zijn sterkst is.
Aangezien het er barst van de vis, is dit een geliefde vissersstek. En dat vinden de vogels natuurlijk ook!
Veel moeite om dit natuurgeweld te kunnen zien is niet nodig. Neem de toeristische route riksvei 17, 10 kilometer z-o van Bodo, en kijk vanaf de hoge brug naar beneden.
Haal bij een toeristenbureau wel even de juiste getijdentabel, zodat je er bent op het tijdsstip dat de stroming op zijn sterkst is en je auto kan je onderaan de brug parkeren. Ook makkelijk is om er vanaf de naastgelegen camping naartoe te lopen zodat je beter je aankomst kunt plannen. (Saltstraumen camping)
Voor de durfals; je kun plaatsnemen in snelle boten, die rakelings langs de draaikolken schieten, waarvan op Youtube filmpjes zijn te zien.