Møre og Romsdal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vogel-spotten op het Noorse eiland Runde

Møre og Romsdal,
Noorwegen


Het eiland Runde is alleen al de moeite waard om te bezoeken vanwege de prachtige klif-kust en dramatische vergezichten. Maar het is vooral bekend om de vele vogels die je hier kunt spotten, met de prachtige papegaaiduiker als hoogtepunt.

In de zomermaanden broeden hier zo'n 100.000 paren. Elke avond keren ze terug van zee naar hun nest na een dag vissen. En als je het geluk hebt om op de goede plaats en op het goede tijdstip te staan vind je jezelf omringd met duizenden papegaaiduikers! Wij waren hier afgelopen Juli, en rond ongeveer 19:30 kwamen de vogels aan land. Overal waar je keek waren papegaaiduikers, maar het is natuurlijk extra leuk als er eentje vlak voor je voeten land!

Tijdens het wandelen kan je ook nog veel meer vogels spotten. Wij zagen een aantal zeearenden, heel veel Jan van Genten, de Grote Jager, en veel verschillende soorten meeuwen.

Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet op het eiland. De route naar het uitzichtpunt om de papegaaiduikers te zien is ongeveer 2km, met een steile klim in het begin. Overnachten kan op de plaatselijke camping.