Lofoten foto's & tips

'522069' door WKerkhof '522069' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Strand bij Eggum

WKerkhof

Wanneer je de E10 op de Lofoten volgt richting Å heb je verschillende kleine doodlopende weggetjes richting mooie kleine vissersdorpjes of strandjes. Een zo'n afslag is naar Eggum. De laatste kilometer staat er een box waar je NOK 20 (ongeveer €2) in moet doneren om verder te rijden. Aan het einde van de weg vind je een mooi klein fortje wat door de Duitsers in de tweede wereldoorlog in gebruik was als radar station. Waar de gewone weg ophoud is het nog wel mogelijk om te voet nog een stukje door te lopen. Zeer de moeite waard te doen, al is het alleen al voor een heel bijzonder kunstwerk! Een perfecte plek om de drone eens de lucht in te sturen...

'523453' door antwan '523453' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Haventje van Hamnoy

antwan

Het haventje van Hamnoy is een van de vele prachtige plekken op de Lofoten. Op het zuidelijkste deel van de Lofoten schakelen de kleine vissersplaatsjes zich aaneen in een decor van machtige bergen die 's winters vaak bedekt zijn met een laagje sneeuw. Slapen kun je hier in Rorbuer, leuke houten hutjes die vaak op de meest prachtige plekken staan. Blijf zeker minimaal 2 nachten om dit zuidelijkste deel van de Lofoten goed te leren kennen.

'532787' door WKerkhof '532787' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Van het pad af bij...

WKerkhof

Als je van de hoofdweg E10 afgaat en richting het strand bij Uttakleivveien rijdt heb je onderweg veel mooie plekken om te stoppen. Zeker in de winter wanneer de zon de hele dag een mooi zacht licht geeft is het echt een feestje. Onderweg kom je langs kleine inhammen en watertjes, machtig hoge bergen en mooie fjorden. Het enige nadeel in de winter is dat stoppen niet altijd makkelijk is. De wegen worden goed sneeuwvrij gehouden, maar de kleine parkeerplaatsjes langs de weg worden vaak niet gestrooid of geschoven. Het is geen optie om van de weg af in de berm te stoppen, de sneeuw is simpelweg te hoog.... Bij deze inham Vågspollen, hadden we geluk. De weg was redelijk recht en we parkeerde de auto op de weg (gevaren lichten aan) Over een hekje geklommen, tot aan mijn knieën in de sneeuw om tot aan de rand van het water te komen.. Een paar foto's gemaakt, maar ik zou ook zo graag een foto maken vanaf het water, met de ijsrand op de voorgrond. Helaas kon ik daar zelf niet komen.... Gelukkig was de drone warm en klaar om de lucht in te sturen! Weer een voordeel van een drone, je kan je camera naar plekken sturen, waar je anders niet kon komen! (Let wel: in de winter kun je de drone beter opwarmen in de warme auto en de batterijen goed warm houden door ze op je huid te dragen, anders heb je er maar heel kort plezier van)

'500123' door hillebrand '500123' door hillebrand

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Noorderlicht

hillebrand

Magie! Als een groene explosie spuit het Noorderlicht als het ware uit de bergtoppen op de Lofoten. Een bijzondere ervaring om mee te maken. Ik heb het Noorderlicht al een aantal keren mogen zien, maar deze avond was bijzonder. Het noorderlicht was werkelijk overal. Prachtig!

'524886' door WKerkhof '524886' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Huis bij Stjernfjorde

WKerkhof

De hele ochtend is de lucht grauw en donker, er valt vooral in de ochtend nog een fiks pak sneeuw, maar rond een uurtje of 2 lijkt het steeds wat beter te worden. Wolken lijken de zon een kans te willen geven en dat resulteert in een paar uur prachtige luchten met steeds weer andere kleuren. Deze foto is genomen bij het Stjernfjord, een klein stukje van de E10 af richting Sund, Wat een prachtplek om te kunnen wonen!!!

'526340' door antwan '526340' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Hamnoy na...zonsonder

antwan

Een van de mooiste plekjes op de Lofoten is het pittoreske vissersplaatsje Hamnoy, tevens het oudste vissersdorpje van de Lofoten. Als je de Koning Olavsweg volgt die de Lofoten van noord naar zuid doorkruist kom je er vanzelf langs. Het plaatsje ligt prachtig aan het water met op de achtergrond de steile bergen die zo kenmerkend zijn voor de Lofoten. Het dorpje zelf stelt niet veel voor maar het is vooral de ligging die het zo bijzonder maakt. Als je hier in de buurt logeert heb je de gelegenheid om tijdens het blauwe uurtje, net na zonsondergang te fotograferen. Dus ben je in de buurt, maak dan zeker even een fotostop bij dit fotogenieke plaatsje.

'524489' door antwan '524489' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Verlaten strand op de

antwan

De Lofoten is een prachtige bestemming om met een auto rond te reizen. Ondanks zijn ligging boven de poolcirkel is het zowel in de zomer als in de winter een prima bestemming. Door de warme golfstroom wordt het er in de winter nooit echt heel koud en in die tijd kun je in alle rust genieten van een roadtrip door een mooi ruig landschap met soms een klein laagje sneeuw Verder vindt je hier veel kleine strandjes waar je in alle eenzaamheid kunt genieten van het landschap. Deze foto is gemaakt tijdens het blauwe uurtje en met een sluitertijd van 183 seconden.

'524604' door WKerkhof '524604' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Goedkope autohuur op.

WKerkhof

Wanneer je per boot of vliegtuig op de Lofoten aankomt kun je eigenlijk niet anders dan een auto huren. Wij kregen een tip om het niet bij de bekende en dure maatschappijen te doen, maar bij een lokale autoverhuurder. Je krijgt hier geen luxe nieuwe wagen, maar een solide modelletje met aardig wat kilometers op de teller (onze had meer dan 3 ton aan km erop zitten) Ons oude bakkie, reed goed, had heerlijke stoelverwarming, goede banden met spijkers erin voor op de gladde wegen en kostte voor 3 dagen hetzelfde als 1 dag bij Hertz of soortgelijk! In Stamsund stond Odd ons op te wachten, er werd niet moeilijk gedaan, zelf ons rijbewijs hoefde we niet te laten zien, dat geloofde hij wel... Voor iedereen die ook op zoek is naar een goedkoop maar betrouwbare auto: http://lofotenleiebil.no/information-in-english Bellen kan ook, 90912300 wat groot op alle auto's staat die hij verhuurt!

'525946' door antwan '525946' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Patronen in het zand

antwan

Skagsanden is een strand in het midden van de Lofoten. Het strand is vooral bekend vanwege het feit dat er een klein stroompje uit de bergen op het strand uitkomt dat zwart zand met zich meeneemt. Dit zwarte zand vermengt zich met het gewone zand en zo ontstaan er mooie patronen.

'542260' door WKerkhof '542260' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Kleur in een kleurloo

WKerkhof

Wie winters Noorwegen gaat verkennen moet beslist een paar dagen op de Lofoten verblijven. De hoge bergen zijn met een dik pak sneeuw bedekt, maar de oude vissershuisjes geven het landschap toch de nodige kleur. Het dorpje Reine is misschien wel het meest bekende plaatsje van de Lofoten, en een 'echte picture-perfect fishing village of Reine'. Pluspunten aan de winter: Heerlijk rustig, niet veel toeristen, bijna de hele dag kans op mooi licht en in de avonden/nachten kans op Noorderlicht. Wat wil je nog meer? Wil je in de winter naar de Lofoten, ga dan niet in de maanden december en januari, want dan is het heel lang donker gedurende de dag....

'544910' door antwan '544910' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Sneeuwbui bij...zonso

antwan

Een van de mooiste plekjes op de Lofoten is het pittoreske vissersplaatsje Hamnoy, tevens het oudste vissersdorpje van de Lofoten. Als je de Koning Olavsweg volgt die de Lofoten van noord naar zuid doorkruist kom je er vanzelf langs. Het plaatsje ligt prachtig aan het water met op de achtergrond de steile bergen die zo kenmerkend zijn voor de Lofoten. Het dorpje zelf stelt niet veel voor maar het is vooral de ligging die het zo bijzonder maakt. Wij hebben in het plaatsje zelf overnacht en ’s ochtends wilde ik foto’s maken van de zonsopkomst. Bij het wakker worden keek ik uit het raam en zag niets anders dan een grauwe grijze lucht waaruit sneeuw viel. Zelfs de steile bergen, die toch echt vlak voor ons huisje lagen, waren niet te zien. Toch maar opgestaan, je bent er tenslotte maar 1 keer en naar buiten gegaan om foto’s te maken. In het begin was het niet bijzonder maar opeens kleurde de lucht roze toen de zon toch een poging waagde door het wolkendek heen te breken. Terwijl het bleef sneeuwen kon ik enkele foto’s maken van dit prachtige tafereel en slechts 2 minuten later gaf de zon het op en werd de lucht weer grijs.

'523572' door WKerkhof '523572' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Reine een typisch...d

WKerkhof

Het vissersdorpje Reine is een redelijk bekende plek op de Lofoten bij veel toeristen. Met verschillende bruggen zijn de eilandjes waar dit kleine, maar typisch Lofoten dorpje opligt met elkaar verbonden. Het plaatsje ligt aan de hoofdweg richting Å en is daardoor heel makkelijk te bereiken. In Reine hebben 1 restaurant gevonden wat in de winter wel open was voor lunch, alleen zat deze helaas vol met toeristen... Dus toch maar snel weer doorgereden. Een broodje uit de supermarkt op een rustiger plekje is eigenlijk veel lekkerder...

'527621' door antwan '527621' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Lofoten, de laatste

antwan

De afgelopen weken heb ik een aantal foto's geplaatst van mijn reis naar de Lofoten afgelopen winter. Veel van deze foto's zijn door jullie enthousiast ontvangen, dank hier voor. Vandaag plaats ik de laatste foto uit mijn Lofoten serie. Het plaatsje Hamnoy in het zuiden, heerlijk fotogeniek gelegen in het fjord met op de achtergrond de steile bergen die zo kenmerkend zijn voor de Lofoten.

'553573' door Sandral '553573' door Sandral

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Reine

Sandral

Hoge en spitse bergtoppen domineren dit mooie dorpje, dat zich uitstrekt over meerdere schiereilanden. Volgens sommige Noren het mooiste van Noorwegen. Je kunt hier door het kleine centrum wandelen (waar een benzine station, geldautomaat, een supermarkt en een postkantoortje is) en wat eten en drinken op een terrasje. Ook vaart er een kleine ferry die je aan de andere kant van de fjord kunt brengen (20 min.) en worden er kayaks verhuurt met de benodigde uitrusting. Wandelaars kunnen naar de 450 meter hoge top van de berg Reinebringen boven Reine klimmen (steil en veel losse stenen) wat zo'n 2,5 uur in beslag neemt, heen en terug.

'524991' door WKerkhof '524991' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Noorderlicht op de...

WKerkhof

Het Noorderlicht zien was de grote missie voor onze trip naar Noorwegen. Op de Lofoten zijn de voorspellingen slecht bij aankomst, sneeuw, bewolking en pas de dag van vertrek kans op heldere hemels... Jammer maar we gaan ook nog naar Tromsø dus vestigen we daar onze hoop op En dan, de tweede avond, net na het avondeten... is de lucht kraakhelder. Duizenden, nee tienduizenden sterren verschijnen aan de hemel. Zou het dan toch...? Nog geen 10 minuten later een berichtje: NOORDERLICHT IN DE ACHTERTUIN! We snellen naar buiten, en ja hoor, daar danst ze net boven de berg uit! Een moment van euforie, wat een geluk, zeker omdat we het hier eigenlijk niet meer verwacht hadden. We pakken onze spullen en vertrekken met de auto naar Gimsøy waar relatief weinig lichtvervuiling is. Zie ook mijn blog: De groene Diva

'519259' door hillebrand '519259' door hillebrand

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Hamnoy

hillebrand

Eerder deze week liet ik jullie eenfoto zien van Nyksund. Dit is de andere plek waar je me ook wel een hele tijd mag neerzetten. Hamnoy! Wat een prachtige locatie. Fantastisch om hier te zijn. Vorig jaar heb ik er een aantal dagen in een traditionele Rorbuer gezeten. Dit is een traditioneel houten vissershuisje. Het huisje waar ik in zat zie je net niet op de foto, maar dit is wel the place to be! Dit jaar gaan we er ook weer met een groep naar toe. Lekker foto's maken en genieten van de waanzinnig mooie omgeving! Groeten, Hillebrand NB allemaal hartelijk dank voor de felicitaties voor de rode ster bij mijn foto "Danish Delight"

'554246' door WKerkhof '554246' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Winters Reine op de..

WKerkhof

Een bezoekje aan Noorwegen in de winter is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toegeven, de winter is er kouder dan bij ons, maar daar kun je je natuurlijk op kleden. Goede thermokleding en skikleding bieden een goede beschermlaag. Iedere huurauto is ook uitgerust met stoelverwarming, dus na een koude wandeling is het in de auto al snel weer heerlijk bijkomen! De winter in Noorwegen heeft zoveel pluspunten! Het is heerlijk rustig, er zijn niet veel toeristen en bijna de hele dag kans op mooi licht en in de avonden/nachten kans op Noorderlicht. Wat wil je nog meer? Wil je in de winter naar de Lofoten, ga dan niet in de maanden december en januari, want dan is het heel lang donker gedurende de dag....

'521895' door WKerkhof '521895' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Winter op de Lofoten

WKerkhof

We zijn weer thuis! Een van de mooiste plekken van Noorwegen waren voor mij de Lofoten. Met een gehuurde oude auto reden we drie volle dagen rond. In eerste instantie was ik een beetje huiverig, maar het is heel goed te doen. Er wordt veel gestrooid en sneeuw geschoven op de wegen, de auto heeft een soort spijkers in de banden en heeft daardoor genoeg grip! Al kan ik dat niet altijd zeggen van mijn schoenen helaas.... Hier een uitzicht op het stadje Reine, waarover later meer. Eerst eens al mijn foto's op een rijtje gaan zetten

'534811' door Mathilde '534811' door Mathilde

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Henningsvaer

Mathilde

Henningsvaer is in de Lofoten het grootste en meest actieve vissersdorp. Het is een prachtig dorpje met een mooie haven en felgekleurde houten huizen. Vanuit ons vakantiehuis van fotograaf Erik Fokke (www.lofotenbilder.no/vakantiehuis-lofoten) aan de andere kant van de baai keken wij op dit mooie dorpje in de verte uit.

'540699' door WKerkhof '540699' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Noorderlicht aan een.

WKerkhof

Het Noorderlicht zien was de grote missie voor onze trip naar Noorwegen. En we hebben geluk, de tweede avond, net na het avondeten klaart het plotseling op en is de lucht kraakhelder. Duizenden, nee tienduizenden sterren verschijnen aan de hemel. Nog geen 10 minuten later een berichtje: NOORDERLICHT IN DE ACHTERTUIN! We snellen naar buiten, en ja hoor, daar danst ze net boven de berg uit! Een moment van euforie, en spanning. We pakken onze spullen en vertrekken met de auto naar Gimsøy waar relatief weinig lichtvervuiling is, meer dan een uur genieten we van de kleurrijke hemel, voordat we moe en voldaan ons bedje induiken.

'526764' door antwan '526764' door antwan

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Noorderlicht

antwan

Een van de redenen om afgelopen winter naar de Lofoten af te reizen was het Noorderlicht. De weken voor vertrek zag ik op Facebook al regelmatig prachtige foto's voorbij komen, dus dat moest goed komen. Helaas was het Noorderlicht in de week dat wij op de Lofoten waren met het Noorderlicht vertrokken. Slechts de eerste avond, en dan slechts heel even konden we een glimp opvangen van het Noorderlicht. De rest van de week regelmatig tot ruim na middernacht in de kou staan wachten op het Noorderlicht maar helaas niets meer gezien. Dus helaas moesten wij het doen met een paar flarden groen licht, wie weet volgend jaar nog een keer terug?

'500064' door hillebrand '500064' door hillebrand

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Geef me je hand...

hillebrand

Geef me je hand en ik neem je mee op reis naar Noorwegen :-) Deze opname is gemaakt tijdens een fotografiereis naar Noorwegen in maart van dit jaar. De Lofoten is een enorm fotogenieke regio! Deze opname is gemaakt op het strand van Haukland. Groeten, Hillebrand

'523340' door WKerkhof '523340' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Strand bij...Uttaklei

WKerkhof

Onderweg naar het strand bij Uttakleivveien blijven we stoppen. Het licht is mooi, de kleuren zijn mooi en natuurlijk is het landschap prachtig. We weten dat we eigenlijk door moeten rijden omdat we in de verte slecht weer aan zien komen, maar ja... dat is een beetje lastig als je mooie dingen ziet. Na een geweldige stop bij Vågspollen (zie de foto die ik een paar dagen geleden plaatste) rijden we in een ruk door naar Uttakleivveien. Het weer is inmiddels compleet omgeslagen, dikke sneeuwwolken, harde wind en de zon is niet meer te vinden. Toch is dit weer op deze plek ook weer prachtig, de golven beuken net iets harder tegen de kustlijn en de donkere luchten geven een totaal andere sfeer aan het landschap. Tip: Niks is zo veranderlijk als het weer op de Lofoten (misschien wel in heel Noorwegen) dus pak je moment als je kan en denk niet dat doe ik wel op de terugweg, want dan kan de situatie compleet anders zijn... Graag even vergroten

'522506' door WKerkhof '522506' door WKerkhof

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Een kraakheldere heme

WKerkhof

Het weer was grauw met sneeuw, de hele dag. De voorspellingen waren slecht... Waarschijnlijk geen Noorderlicht op onze eerste avond in de Lofoten.... Dan aan het einde van de dag zien we de lucht in de verte wat opentrekken, maar of het genoeg zou zijn...? Wanneer we na het eten terug lopen naar ons huisje, kijken we omhoog en er lijkt wel een bom aan sterren te zijn losgelaten aan de kraakheldere hemel! Dat kan maar 1 ding betekenen, kans op Noorderlicht. We besluiten een stukje te gaan rijden naar een plek met minder lichtvervuiling. En terwijl we de camera proberen in te stellen kunnen we alvast een beetje oefenen op deze prachtige hemel vol sterren!