Jotunheimen NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het rendierenweggetje

Jotunheimen NP,
Noorwegen


In Noorwegen lopen aardig wat grote beesten rond, maar die kom je natuurlijk niet óveral tegen. Wil je gegarandeerd rendieren zien, dan heb ik een goede locatie voor je. Wij kregen deze tip van een stel andere reizigers die we tegen kwamen, en daarna zijn we zelf op zoek gegaan.

Je pakt weg 51 (sowieso een schitterende weg) naar het noorden. Dit is de weg die rechts van national park Jotunheimen loopt. Je kunt in Bessheim stoppen voor de bekende Bessegen hike en om het gletsjermeer van Gjendesheim te zien. Beiden de moeite waard. Vanaf Besheim vervolg je de 51. Rechts passeer je een groot meer. Zodra je bordjes ziet die richting "Glittertind" wijzen (na ongeveer 2 uur), pak je de afslag. Dit is een halfverharde weg die de Jotunheimen invoert. Het weggetje wordt al snel een soort veredeld grindpad, en je moet tol betalen bij een onbemand huisje voor je verder mag rijden. Je rijdt nu eerst door bossen (met af en toe een huis) en daarna rijdt je echt door de uitstrekte vlakten van de Jotunheimen. Plan je ritje zo dat je er wat later op de dag bent, tegen 5u, dan is de kans groot dat je wildlife ziet. Op deze weg, dit naamloze grindpad, zagen wij talloze rendieren. Losse exemplaren die ook gewoon over de weg liepen, en hele kuddes wat verder weg.

Volgens mij is er een hut bij Glittertind waar je kunt overnachten, of je kunt wildkamperen. Wij hebben beiden niet gedaan (er was kans op onweer, en dan wil je niet op zo'n open vlakte staan). We zijn teruggereden naar de 51, en hebben daar vlakbij het meer op een beschutter plekje gekampeerd.

De wegen die ik nu beschrijf, stonden niet bijzonder nauwkeurig op onze kaart. Zonder deze tip hadden we hier niet heengereden, en soms wisten we ook niet of nu goed reden of niet. Maar het was de moeite waard, en je kunt nu mij geloven dat deze gekke grindweggetjes recht door rendiergebied heengaan!
Het is ook mogelijk om via de grindweggetjes de 15 te bereiken (of andersom natuurlijk), dit is de weg die ten noorden van de Jotunheimen loopt.