Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jostedalsbreen

Centraal,
Noorwegen


Noorwegen | Jostedalsbreen.
Soms moet je er even bij stilstaan hoe machtig de natuur wel niet is, en dat er sommige dingen zijn, die zelfs in onze moderne samenleving ontembaar zijn.
Bij gletsjers zoals de imposante Jostedalsbreen voel je je klein en nietig te midden van al die grootsheid. Maar vergis je niet: gletsjers kunnen zowel fantastisch als meedogenloos zijn.
Door de diepe spleten, lawines en het constant en onvoorspelbaar bewegen van het ijs moet je nooit alleen een gletsjer op gaan.
Zelfs op honderden meters diepte is het ijs altijd in beweging, en het is sterk genoeg om de aarde letterlijk te vervormen. De gletsjers van in de ijstijd hebben de karakteristieke Noorse fjorden, valleien en steile berghellingen uitgehouwen.

De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het ligt in Sogn og Fjordane in de provincie Fjord-Noorwegen, beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 600 meter.
De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer. De gletsjer is onderdeel van het nationale park Jostedalsbreen en beslaat iets meer dan de helft van het park.
Op de foto een close up van de Nigardsbreen, de meest toegankelijke gletsjertong van de Jostedalsbreen.