Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Muskus ossen safari

Centraal,
Noorwegen


Ongeveer in het midden van Noorwegen ligt Dovrefjell (Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella). In dit nationale park kun je geweldig mooie wandelingen maken. Maar wil je iets echt bijzonders, dan ga je mee op muskusos safari.
Samen met een gids ga je op zoek naar deze pre-historische dieren. Ze kunnen tot 400 kilo wegen en zijn niet ongevaarlijk. Hoewel het vredelievende dieren zijn, zijn er verhalen bekend van mensen die zijn aangevallen. Zolang je maar afstand houdt, is er niets aan de hand.
Ik vond het echt een meerwaarde hebben om met een gids op pad te gaan, omdat je ten eerste een heel grote kans hebt om ook echt muskusossen te zien en omdat de gids van alles weet te vertellen over deze grote schaap-achtigen. Jaja, ze lijken op koeien, maar zijn meer verwant aan schapen.
Nadat we al een aantal muskusossen gezien hadden, hoorden we een hard gebonk verderop. Achter de heuvel was een waar schouwspel: twee mannetjes waren met elkaar aan het vechten! Ze schraapten met hun hoeven en renden op elkaar in. Boink! Klonk het luid als ze elkaar raakten met hun grote hoons. Daarna gingen ze ieder weer terug naar hun eigen kant, om weer op elkaar in te beuken. Ik weet niet hoe lang we hebben gekeken naar deze voorstelling, maar het was echt geweldig!