Kunstliefhebbers opgelet! Deze 9 musea moet je in 2020 bezoeken image
REDACTIE

Kunstliefhebbers opgelet! Deze 9 musea moet je in 2020 bezoeken

Ben je altijd op zoek naar de leukste nieuwe museumtips? Kijk dan even naar deze nieuwkomers. Hier wil je toch heen?                        

1. The Twist: kunstgalerie en loopbrug ineen

Dat The Twist een absolute blikvanger is valt niet te betwisten. Dit bijzondere bouwwerk, dat zijn naam dankt aan het kwartslagdraaiontwerp, is de nieuwste toevoeging aan het Noorse Kistefos Sculpture Park. Bezoekers aan deze beeldentuin kunnen over een aangelegd wandelpad langs 46 sculpturen lopen, en The Twist gebruiken om de Randselva-rivier over te steken. In de zestig meter lange hal worden steeds wisselende werken uitgestald. De eerste expo toont de kleurrijke, moderne werken van Howard Hodgkin en Martin Creed. Het Kistefos Sculpture Park werd ingericht op het terrein van een oude houtpulpmolen en ligt op een uurtje rijden ten noorden van Oslo. Open van eind mei tot medio november. De entree is € 15 p.p.

2. Fluctuart: drijvend streetartmuseum

Er zijn tal van redenen om enthousiast te worden over Fluctuart. Eén: dit is het eerste museum in Parijs dat zich richt op streetart en daarmee een welkome afwisseling op de gevestigde kunstinstituten van de stad. Twee: de entree is – jawel – gratis. Drie: dit museum drijft op de Seine. Vier: het museum heeft een ‘dakterras’. Vijf: de deuren zijn open tot middernacht. In de collectie komen zowel pioniers als hedendaagse sterren aan bod. Mini-opdracht: ga op de kademuur op zoek naar het werk van Wabi-Sabi, die overal in de stad woordpuzzels achterliet van Scrabble-steentjes.

3. Casa Vicens: Gaudí’s eerste soloproject

Meesterarchitect Antoni Gaudí liet in Barcelona liefst acht panden achter die later werden bekroond door Unesco. Sinds kort is ook Casa Vicens geopend voor het publiek, voor € 16 kan je naar binnen. 

4.  Academy Museum of Motion Pictures: het perfecte (film)decor

Alsof je als filmfanaat nog niet genoeg aan je trekken kwam in Beverly Hills ... In 2020 opent óók nog het Academy Museum of Motion Pictures zijn deuren aan Wilshire Boulevard. De collectie zal bestaan uit liefst twaalf miljoen foto’s, tachtigduizend scripts, zestigduizend filmposters en collector’s items als de dolk van Ben Hur en de magische rode schoentjes uit The Wizard of Oz.

Ontdek het nieuwste Bauhaus-museum in Dessau. (Foto: Thomas Meyer/OSTKREUZ Stiftung Bauhaus Dessau)

5. Bauhaus Museum Dessau & Weimar: bekende designschool in de spotlight

De Bauhaus-designschool, die in 2019 zijn honderdjarig bestaan vierde, is zó invloed- en omvangrijk gebleken dat er zowel in Weimar als in Dessau een Bauhaus-museum verrees. Bauhaus Museum Dessau is de nieuwste van het stel. In het museum worden 49.000 voorwerpen uitgestald, en er is een open podium voor film, dans en theater. De entree is € 8,50 p.p. 

6. Musée Mer Marine: zeeën aan ruimte in een havenstad

Musée Mer Marine in Bordeaux brengt een ode aan het maritieme verleden van Frankrijk. De permanente collectie (o.a. oude kaarten, instrumenten en replica’s) is reeds toegankelijk voor het publiek, en in 2020 volgen een daktuin en dok, met daarin een vloot aan gerestaureerde schepen, € 11 entree. 

7. Fotografiska New York: iconische foto’s in een iconisch pand

Fotografiska is het jongere broertje van het bekende fotografiemuseum uit Stockholm, gehuisvest in een iconisch pand aan Park Avenue. Een van de inaugurele tentoonstellingen, die reeds te bezoeken is, toont het werk van de Duitse modefotografe Ellen von Unwerth. Een ticket kost € 25. 

8. Grand Egyptian Museum: grootste archeologiemuseum ooit

Het Grand Egyptian Museum (GEM) in Caïro gaat open in 2020 en belooft op alle vlakken grand te worden. Het museum zal te boek komen te staan als het grootste archeologiemuseum ter wereld en de grootste verzameling Toetanchamon-relikwieën (5400 items) ooit huizen. Als bezoeker wandel je door vier dynastieën en treed je in de voetsporen van archeoloog Howard Carter. Vanuit het gebouw kijk je strakjes uit op de piramides op het Gizehplateau. De verwachte entreeprijs is € 18.  

9. Naturalis: vernieuwd en van wereldniveau

Naturalis is terug. En hoe! Het gebouw werd uitgebreid met een imposante aanbouw en de collectie – 66 miljoen jaar aan natuurhistorie – aangevuld met het skelet van een T-Rex. Entree is € 16. 

 

Deze tips komen uit de Columbus Travel Hotlist 2020. De hele lijst vind je in de nieuwste editie die je hier koopt. 

 

Welk museum zou jij willen bezoeken? 

 

Hoofdafbeelding: Grégory Brandel