Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Terug naar 1572

Zuid-Holland,
Nederland


1572 staat in de geschiedenisboeken bekend als het jaar waarin Nederland werd geboren. Ieder jaar wordt in Brielle op 1 april uitgebreid stilgestaan bij de inname van de stad door de Watergeuzen. Dit verhaal heb ik al vaker verteld, je kunt er ook alles over lezen bij mijn andere foto's.
Ook in vele andere vestingsteden wordt dit jaar, precies 450 jaar geleden, herdacht. Het is zeker feest, maar we staan ook stil bij de thema's vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.
Deze meisjes zijn op weg naar de haven van Brielle, waar ze met veerman Coppelstock naar Maassluis willen overvaren. Helaas gaat dit niet door, want de veerman moet naar de burgemeester met een bericht van Lumey, de bevelhebber van de Watergeuzen...

Wil je ook komen kijken in Brielle? Dat hoeft niet per se op 1 april. De stad heeft namelijk vele monumenten en een rijke geschiedenis die je met of zonder gids kunt ontdekken.
Of ga het water op in het recreatiegebied de Brielse Maas, ga kitesurfen op de Maasvlakte, struin door de duinen in Rockanje en Oostvoorne.
Gewoon naar het strand kan natuurlijk ook. Ruimte genoeg!