Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoe fotografeer je een verliefde kikker?

Zuid-Holland,
Nederland


We zijn nog steeds veel thuis in coronatijd, af en toe een tripje naar het strand of naar een wat verder gelegen eiland lukt nog wel, maar we zijn voorzichtig totdat we gevaccineerd zijn.
Ik ben me dus maar weer eens gaan verdiepen in het fotograferen van dieren dichtbij huis, zoals deze beschermde groene kikker, die je dus niet zo vaak ziet.
Ik ben eraan gewend, maar voor anderen is het geluid van groene kikkers in de paartijd een enorme herrie. Luister maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=esBC2CJ6ung

De groene kikkers bouwen in juni een feestje in onze achtertuin. Ik heb er al eerder foto's van geplaatst, maar nog nooit kon ik een kwakende kikker fotograferen, ik was telkens te laat.

Tot ik de kwakende kikkers van het Westerpark op mijn telefoon afspeelde. Eerst zette ik de telefoon bij de vijver, er kwam weinig reactie. Daarna ben ik rondgelopen met het kikkergeluid in mijn zak, ik ging even rustig zitten en hebbes: meneer kwam kijken en probeerde mij te imponeren met zijn grote kwaakblazen. Ik gaf natuurlijk geen krimp en fotografeerde door.
200mm 1/1000 F7,1 ISO 2500

Je herkent groene kikkers aan de lichtgroene streep over de rug die nooit van kleur verandert. Een ander kenmerk zijn de wangen: de groene kikker heeft, in tegenstelling tot de bruine kikker met een volledig bruine wang, een rondje op de zijkant van de kop dat een bruinige kleur heeft. De mannetjes kwaken alleen in de paartijd, vrouwtjes kwaken niet.