Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

't Zwin

Zeeland,
Nederland


Onze vakantie in 2021 was ten tijden van corona, waardoor we deze zomer in Nederland bleven. slecht weer viel ons helaas vaak ten deel, maar dat weerhield ons er niet van om toch de fiets te pakken. Zo ook deze dag. We fietsten van Cadzand Bad naar Knokke Heist. een mooie fietstocht door natuurreservaat Het Zwin.
Het Zwin is ontstaan door een overstroming vanuit zee aan het begin van de jaartelling. Er ontstond een binnenzee met een uitgebreid stelsel van geulen en kreken. In de 13e en 14e eeuw was deze zeearm, ’t Zwyn, een belangrijke vaarweg naar Brugge. De steden aan het Zwin, waaronder Brugge, Damme en Sluis, werden bloeiende handelscentra. Ze verloren hun handelspositie toen de geul steeds ondieper en uiteindelijk onbevaarbaar werd. In latere eeuwen werd het Zwin grotendeels ingepolderd.
Het Zwin is een slufter: een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee. Direct achter de geulmonding ligt zandstrand, meer naar binnen liggen duinen en schorren. Achter de duinenrij liggen twee kleine polders, die in beheer zijn bij het Zeeuwse Landschap: de Kievittepolder en de Oudelandsepolder. In de Zwinweide, ooit een zijgeul van het Zwin, is zeer gevarieerd gebiedje waar zoet en zout elkaar op kleine afstand afwisselen. Dankzij de afwisseling tussen nat en droog, zout en zoet, en klei en zand kent het hele gebied kent een grote variatie in plantengroei.
Langs het zwin loopt een prachtig fietspad door de duinen, die je helemaal tot in Vlaanderen brengt.

(bron Het Zeeuwse landschap).