Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leuntje met de beer van Baarland

Zeeland,
Nederland


Op 21 juni 2014 schenkt de Baarlandse kunstenaar Jan-Willem Hament een millenniumbeeld tijdens de Berendorpse Beeldendag.

Baarland is een klein dorpje dat onderdeel is van de gemeente Borsele. Het ligt vlak bij de zuidelijke kust van de zogenaamde Zak van Zuid-Beveland. Dit is een gebied met waardevolle natuur- en landschapselementen. U vindt hier welen, grenslinden, kreken, vliedbergen en schilderachtige dorpjes. De Zak van Zuid-Beveland is sinds 2005 een onderdeel van het Nationaal Landschap Zuidwest Zeeland.
Een van die kleine dorpjes is dus Baarland. In 1960 telde Baarland nog 742 inwoners. Dat aantal is inmiddels teruggelopen tot 620. In de 19de eeuw heette de gemeente Baarland en Bakendorp. Dit laatste is een buurtschap ten oosten van Baarland. Tot 1970 was Baarland een zelfstandige gemeente
Het wapen van Baarland kent twee versies. De eerste werd op 31 juli 1817 bevestigd door de Hoge Raad van Adel aan de Zeeuwse gemeente Baarland. De tweede werd op 17 april 1950 verleend. Per 1970 ging Baarland op in gemeente Borsele.
Het wapen per 1817 laat meer een mannetjesvarken zien, terwijl het wapen per 1950 de roofdier Beer afbeeldt. Ook in het heerlijkheidswapen van Heerlijkheid Baarland wordt een roofdier afgebeeld.

Bij verschillende huizen in Baarmand zie je dan ook een vlag hangen met de beer. (bron ; wikepedia)